menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 juni 2024

Tips voor tomaten: voor een geslaagde, rijke oogst!

Tomaten die je zelf hebt geplukt, zijn toch wel het lekkerst! Deze rode vitaminebommen kan je telen in een tuin, op een terras en zelfs op een balkon. Ontdek hier de vijf belangrijkste tips voor een rijke oogst tot ver in de herfst.

zelf tomaten kweken

1. Geef regelmatig water

Tomaten hebben voor een gezonde groei een continue toevoer van water nodig, maar zowel te veel als te weinig water is schadelijk voor de plant én de tomaten. Wanneer een tomatenplant haar bladeren sterk begint op te krullen, kan dat een teken van droogtestress in combinatie met een te hoog zoutgehalte van de grond zijn. Of barsten de rijpende vruchten van jouw tomatenplant open? Dan is de oorzaak vaak een plotselinge overgang van zonnig en warm weer naar bewolkt en regenachtig weer of het geven van water na een lange periode van droogte. De manier waarop dit werkt, is dat door te veel water de druk in de rijpende tomaten toeneemt, waardoor barsten in de langsrichting of ringvormige barsten ontstaan. Net als bij zoveel dingen in het leven is het ook bij het geven van water aan tomaten zaak de juiste middenweg te vinden. Verder is het belangrijk dat je van onderaf giet en niet van bovenaf. Zo voorkom je dat je plant wordt aangetast door schimmelziekten.

2. Geef meststoffen om aromatische tomaten te krijgen

Water alleen is niet voldoende om tomatenplanten fit te krijgen voor de vorming van aromatische vruchten. Tomatenplanten zijn zeer gulzige planten. Ze hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen en hebben behalve stikstof en fosfaat vooral veel kalium nodig. Kalium reguleert de waterhuishouding van de plant, verstevigt de celwanden en geeft de plant meer weerstand tegen ziekten. De eerste signalen van tekorten aan voedingsstoffen kan je vaak aan de bladeren waarnemen. Die worden geel, waarbij alleen het weefsel langs de hoofdnerf groen blijft. Met COMPO Bio Potgrond Tomaten & Groenten kan je op eenvoudige en veilige wijze zorgen voor een aanbod aan voedingsstoffen dat op de behoefte van de planten is afgestemd.


3. Ondersteun tomatenplanten met plantenstokken

Zodra je tomatenplanten een statige hoogte hebben bereikt, hebben ze plantenstokken nodig die hen behoeden voor omvallen. In de zomermaanden vormen de planten veel tomaten en moeten ze, behalve goed verzorgd worden, zeker ondersteund worden bij het dragen van hun last. Je kan hiervoor tomatenstokken uit hout, kunststof of bamboe gebruiken, maar ook spiraalstokken of klimroosters. Bind de plant aan de stokken of roosters vast met natuurraffia of speciale bindbanden - dit is niet nodig bij spiraalstokken.

4. Met dieven stimuleer je de vruchtzetting

Om de kracht van de tomatenplant in de vruchtzetting te laten vloeien en niet in de groei van scheuten, moet je regelmatig de jonge zijscheuten uit de bladoksels verwijderen. Dit zogeheten dieven (ook wel luizen genoemd) waarborgt de verzorging van de tomatenplant, bevordert de plantgezondheid en maakt de groei van grote, goed gerijpte tomaten mogelijk. Je kan de verse scheutjes, die nog heel zwak zijn, gewoon met je vingernagels verwijderen. Bij wat oudere en sterkere scheuten gebruik je best een scherp mes, zodat je de tomatenplant niet onnodig verwondt. Vanaf eind augustus moet je behalve de zijscheuten ook de top van de tomatenplant ondersteunen, zodat boven de laatste bloeiwijze nog een blad blijft staan. Door stamtomaten te 'toppen' kunnen de reeds gevormde vruchten tot aan de eerste vorst nog doorrijpen.

5. Herken Phytophthora infestans vroegtijdig

Behalve door ziekten als gevolg van tekorten aan voedingsstoffen en een onevenwichtige waterhuishouding, worden tomatenplanten vaak aangetast door Phytophthora infestans. Tomatenplanten worstelen vooral in natte zomers met deze schimmelziekte. Op de bladeren vormen zich grijsgroene, later bruine, vlekken die zich zeer snel verspreiden. Ook de vruchten blijven niet bespaard. De tomaten krijgen bruine vlekken en het vruchtvlees onder die vlekken wordt hard. Verwijder de zieke plantendelen zo snel mogelijk en behandel de tomatenplant met een gewasbeschermingsmiddel dat werkzaam is tegen de ziekte.

#5759Compo

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be

Terug naar boven icoon