Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/tijd_om_rozen_te_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 25 juni 2021

Tijd om rozen te planten: enkele tips

Het najaar is een prima tijd om rozen te planten. Elk jaar doe ik dat weer want van rozen kun je er niet genoeg hebben. Welke struik of plant zorgt nu voor maanden lang bloemen en een heerlijke geur? Niets zo dankbaar als een roos.

Er zijn echter zoveel verschillende soorten rozen, dat het lastig kiezen is. De beste keus maak je door in de zomer te gaan kijken in tuinen en parken waar rozen staan.

Maar heb je afgelopen zomer geen keus gemaakt, dan doe ik enkele voorstellen. Dat is natuurlijk maar een heel beperkt aantal maar het zijn wel mijn persoonlijke toppertjes:

Just Joey is een geweldig mooie roos. De bloem is zeer groot en bestaat uit een groot aantal gegolfde bloemblaadjes in een bijzondere abrikooskleur. De geur is heerlijk. Bovendien, en dat is bij rozen niet gebruikelijk, is ook het blad heel fraai. De struik loopt uit met rode takken en bladeren en deze verkleuren in de loop van het seizoen naar bronsgroen.

Just Joey blijft gedurende de zomer en de herfst steeds nieuwe bloemen vormen. Een werkelijke topper!

 

Ook bij Brave Heart is het blad mooi, het is heel donker en daar steken de bloemen mooi tegen af, in een donker maar toch fris roze. Een sterke en probleemloze roos die door de kleur goed te combineren is. Wel een roos om handschoenen bij aan te trekken want er zitten volop stekelige doornen aan. 

 

Silver Jubilee is vernoemd naar het zilveren jubileum van Queen Elizabeth. Het is bepaald geen nieuwe roos maar wel een heel mooie. Het zilver lijkt wel in de bloem te zijn terug te vinden. Ook een sterke en fraaie doorbloeier.

 

Rozen waarvan het blad minder mooi is, kunnen goed worden gecombineerd met andere beplanting. Hiermee wordt het blad enigszins verhuld en bovendien zijn er heel mooie combinaties te maken met rozen. De tuin krijgt een romantische uitstraling door de toevoeging van sieruien, salvia’s en geraniums.

Let er wel op, dat de planten de roos niet gaan verstikken. Door geregeld terugknippen van omliggende planten, houdt de roos frisse lucht om zich heen. Een bijkomend voordeel is dat de planten opnieuw zullen uitlopen en het hele seizoen mooi blijven.

#1273

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl