Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sterrenbeeldentuin_-_deel_6_tweelingentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 5 augustus 2021

Sterrenbeeldentuin deel 6: de Tweelingentuin

Sterrenbeeldentuin - kruidentuin
Uit een interessante reeks van Daniëlle Houbrechts, deze week:

Deel 6: Tweelingentuin

Gemini (21 mei - 20 juni), het derde teken van de dierenriem symboliseert geestelijke en emotionele ontwikkeling. Tweelingen zijn communicatief, enthousiast, creatief, onderzoekend, intelligent, flexibel maar ook een beetje rusteloos en eigenwijs. Zenuwpezen, aan-de-ene-kant-doofen-aan-de-andere-kant-horen-ze-niet-goed.
Maar voor de rest geen kwaad woord over Tweelingen!
Culpepers oog viel voor deze tuin op deze figuranten : Karwij (Carum carvi), Dille (Anethum Graveolens), Lavendel (Lavendula Officinalis), Ijzerhard (Verbena Officinalis).

Karwij (Carum carvi)Karwij (Carum carvi):

Tweelingen hebben zoveel te beleven in zo weinig tijd. Net zo pittig in de omgang is karwij, ook kummel genoemd. Uit onderzoek blijkt dat dit het oudste keukenkruid is. 3000 tot 2000 jaar voor Christus waren Tweelingen en soortgenoten al karwij door hun gerechten aan ‘t roeren. Een hele karwei!
De zaadjes van karwij ruiken naar anijs en lijken op komijnzaden. Ze bevorderen de spijsvertering. Dus eet de Tweeling, als er iets op de maag is blijven liggen, kummelzaadjes. Karwijzaad stimuleert de maag en de darmen zonder schadelijke nevenwerkingen.
De Middeleeuwers gebruikten kummelgroen in plaats van kervel of peterselie. De karwijsmaak is uitgesproken sterk. Niet iedereen is er gek van. In Zuid-Duitsland vind je het gemalen karwijzaad in brood, cake, kaas en in de “Sauerkraut mit Wurst”. Er zijn nog heel wat vlees- en visbereidingen met kummel. Goulasch bijvoorbeeld en marinades van gerookte vis.

Om kool beter te laten verteren, doe je er best wat karwijzaad bij. Ook sterke dranken krijgen karwij op hun nek geduwd om de smaak te verbeteren. Gin en Schnaps bijvoorbeeld zijn met kummel groot geworden. Trouwens, je kan je eigen brandewijntje maken met een liter brandewijn, 35 geplette karwijzaden en 150 gr suiker. Laat deze drank 10 dagen trekken, zeef en drink, in die volgorde...

En dan nog iets: karwij zorgt voor een windvrij Tweelingenbestaan. Je kan daarvoor op zaadjes kauwen of het gemalen karwijzaad binnenspelen. Drie keer een mespunt verdeeld over de dag is voldoende. Tweelingen worden misschien zelfzekerder als ze karwijzaadjes eten, want die kalmeren lichtjes. Als je net look gegeten hebt, eet dan karwij, want die neemt voor een groot stuk de slechte geur weg.

Dille (Anethum Graveolens)

Dille (Anethum Graveolens):

De oudste cultuurvolkeren in Centraal en OostAzië gebruikten al dille in hun gerechten. Zowel de gele bloemen als de zaden vind je tegenwoordig tussen ingelegde komkommers en uitjes. Dille-zaden zorgen voor frisse, aromatische geur en smaak in mayonaise, bij kwark, op vis en in erwten, bonen en wortelgerechten. Tweelingen strooien dillezaden in cake of brood. Op appeltaart staan de bruine zaadjes enig. Maar dat is niet alles. De zaden kalmeren. En ze stimuleren de spijsvertering.
Dille is rijk aan minerale zouten. Daarom is het een goed idee je zoutloos dieet met dillezaad aan te vullen. Nierpatiënten gebruiken tenslotte beter geen dillezaad, er zouden zich niersteentjes kunnen vormen. Dylla betekent in het Noors ook dommelen. De baby was door het kruid niet alleen van zijn buikkrampen verlost, maar sliep bovendien als een roos. In de Scandinavische landen gebruiken ze nu nog veel dille.
De Egyptenaren gebruikten de dillezaden tegen hoofdpijn. Ook de Romeinen, die last van “haarpijn” hadden na hun drank- en zwelgpartijen, grepen naar dillezaad. Luidruchtige dronkaards kwamen op die manier tot bedaren.
Dillezaden helpen tegen de hik. Volgens Dodonaeus kan “het saedt den hick doen ophouden, alleen door sijnen reuck”.

Lavendel (Lavendula Officinalis):

Lavendel (Lavendula Officinalis)Vroeger kieperden ze soms wat lavendel in de soep. Zeker niet te veel want de lavendelsmaak overheerste dan alles. Ze kookten trouwens ook hun vis in het gezelschap van enkele lavendelbloemen.
Je kan lavendelsuiker maken door een potje te vullen met een vingerdikke laag geplukte lavendelbloemen. Daarover doe je dan een laag suiker van 1 cm dik met daarbovenop weer een laag lavendelbloemen. Laat dit vier weken op een warme plek staan. Als je wil vermijden dat de lavendelbloemen verkleuren, zet ze dan in de schaduw. Deze suiker kan je gebruiken om desserts een tikkeltje anders te laten smaken.
‘Lavendula angustifolia’ zorgt voor heel aparte smaakjes als je er niet teveel van gebruikt. De Fransen brengen fleur in hun leven met lavendel. Daar kennen ze Liqueur de Lavende (de Cigalon, distillateur P. Thevenet) en daar wil de Franse burger, met alle soorten van genoegens, wel van genieten. Lavendel was vroeger nog veel meer in trek. De kalmerende en desinfecterende werking van dit kruid stond bij onze voorouders hoog aangeschreven.

De Romeinen waren gekend om hun ‘thermen’. Zij baadden zich daar in groep om te ontspannen en zich te reinigen na een drukke dagtaak. Aan het badwater voegden ze lavendelextracten toe. Dat ontspande de vermoeide ledematen nog meer. De gepijnigde hersenmassa kreeg door de lavendel ook een kick, al was het maar door de heerlijke geur.
In Romeinse woord ‘lavare’ (wassen) hoor je ‘lavendel’. Ze gebruikten deze bloemen dan ook massaal in de kuuroorden. Hopelijk wisten ze dat te veel lavendel in het badwater hoofdpijn kan veroorzaken. Romeinen met een pijnlijk hoofd smeerden wat etherische olie op hun slapen. Dat werkte ontspannend.
In gebieden waar de lavendel in het wild groeit wrijven jagers hun door een slang gebeten hond onmiddellijk in met fijngewreven Lavendelbloemen. Lavendel werkt namelijk antiseptisch en neutraliserend.
Een zakje met lavendel doet het linnen in de kast heerlijk geuren. Gedroogde lavendel kan je op een schoteltje verbranden. Het smeult zoals wierook, brengt een goede geur in huis en ontsmet de kamer. Je kan de gesnoeide lavendeltakjes ook bewaren voor in het vuur van de open haard. Voeg wat etherische lavendelolie toe aan het water van je stoomstrijkijzer. De was ruikt dan strijklekker.

Doe enkele druppels lavendel-olie in de verdampers die aan je radiatoren hangen. De kamer ruikt dan fris en dat werkt ontspannend. Je slecht of overspannen humeur zal er wel bij varen. Lavendel verdrijft luizen. Honden weten dat te appreciëren. Ze zijn je dankbaar als je wat lavendel in de hondenmand legt. Misschien best eerst in een linnen zakje doen. Onze voorouders hielden niet alleen bij de hond maar ook bij zichzelf de vlooien van het lijf door etherische lavendelolie in hun bed te druppelen. Om hoofdluis en neten bij kinderen te voorkomen smeerde moeder vroeger lavendelolie tussen de groezelige kinderharen.
Plant lavendel tussen je rozen en ze zullen niet vlug last van ongewenste kostgangers hebben. Je kan dan van je rozen genieten zonder ze om de haverklap met gifstoffen te moeten sproeien.

Weetjes:
Vroeger naaiden ze lavendel tussen de voering van een pet. Dan functioneerden de hersenen beter. Nu moet je daar natuurlijk niet meer mee afkomen. Een druppel etherische lavendelolie tussen de bladzijden van een saai leerboek hebben misschien beter effect? Proberen! Lavendelbloemen pluk je best vlak voor ze helemaal open gaan.
Je kan thee maken van lavendelbloemen: overgiet daarvoor een KLEIN BEETJE lavendelbloemen met een kop kokend water. Deze thee smaakt beter als je hem met andere kruiden mengt. Vooral tegen hoofdpijn maak je best de volgende mengeling:
vijf delen lavendel, vier delen guldenroede, vier delen St-Janskruid en twee delen valeriaan.
Overgiet een theelepel kruid met een kop kokend water en laat 5 minuten trekken. ‘s Morgens, ‘s middags en ‘s avonds een kop voor de maaltijd drinken.

IJzerhard (Verbena Officinalis)

IJzerhard (Verbena Officinalis):

Dit kruid komt tegemoet aan het onuitputtelijke uithoudingsvermogen van Tweelingen. Bij Grieken en Romeinen lag Ijzerhard in de bovenste la. Ze gebruikten het bij reinigings- en zoenoffers.
De Germanen gebruikten het kruid als ze van plan waren een robbertje te vechten of ergens de vrede wilden bewaren. Zij geloofden in de kracht van het kruid. De kracht om te vechten en de kracht die nodig was voor de vrede. Als je ijzerhard met ijzer aanraakte, verloor het die kracht. Daarom moest je altijd goud gebruiken om het uit te graven.

#4760

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be