Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/sedum_aster

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 januari 2021

Nazomerbloeiers geven nog lang kleur aan het balkon of terras

Mooie nazomerbloeiers in pot

Ieder jaargetijde heeft zijn eigen charme. De ontluikende natuur in het voorjaar, de uitbundige zomerpracht en dan ... de herfst. In de aanloop naar de winter vlamt de natuur nog eenmaal flink op: verkleurende bladeren, een rijkdom aan vruchten en zaden en late bloeiers.

Doe mee met de herfst en breng kleur op het terras door er potten met vaste planten op te zetten, die in de nazomer bloeien, zoals Sedum en aster.

Asters zijn net kleine zonnetjes. Ze bloeien uitbundig door tot diep in het najaar. Ze geven niet alleen kleur aan het terras, maar lokken ook vlinders en bijen aan. Er zijn meer dan honderd soorten asters. Ze verschillen in hoogte, kleur en bloeitijd.


Nazomerbloeiers geven nog lang kleur aan het balkon of terras

Sedum

De vetplant Sedum is er in heel wat vormen en maten. De meeste soorten blijven laag, zoals het kleine bodembedekkertje muurpeper dat ’s zomers bloeit met gele stervormige bloemetjes.

Juist voor het najaar zijn er ‘hoge’ soorten vetkruid, zoals Sedum ‘Herbstfreude’. Deze bloeit, zoals de naam al verraadt, in de herfst met grote platte schermen met bruinrode bloemen.


Sedum ‘Herbstfreude’

Van Sedum spectabile, ook wel hemelsleutel genoemd, zijn er mooie cultivars, zoals ‘Brillant’ en ‘Matrona’ die respectievelijk karmijnroze en roze schermen dragen en ‘Star Dust’, die wit bloeit.


Sedum spectabile 'Matrona'

Ook Sedum is erg aantrekkelijk voor vlinders, hommels en bijen. Het is een van de laatste mogelijkheden om nog nectar te verzamelen.

De uitgebloeide bloemschermen van de Sedum zijn ook mooi als ze de winter door aan de planten blijven zitten. Knip ze pas af in het voorjaar, als de nieuwe ogen aan de voet van de plant zichtbaar zijn.

Voor wie graag plukt van eigen terras: zowel asters als Sedum zijn heel geschikt om van te knippen in een boeket.

#1169