Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/schorseneren_klaarmaken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2019

Recepten met schorseneren

Gebakken schorseneren met tongschar

Gebakken schorsenerenIngrediënten

  • 4 schorseneren
  • 4 tongscharren, gefileerd
  • Arachideolie
  • Sap van een ½ citroen
  • 2 eidooiers
  • Druivenpitolie
  • Peper
  • 1 eetlepel krulpeterselie, fijngehakt

Bereidingswijze:
Snijd de schorseneren in schuine plakjes en leg ze meteen in water waaraan 1 eetlepel azijn of citroensap is toegevoegd. 
Bak de schorseneren in olie, zet een deksel op de pan en laat ze enkele minuutjes bakken tot je met een vork door de plakjes kan prikken.
Bak ondertussen de tongscharfilets in arachideolie aan beide zijden krokant. 
Neem ze uit de pan. 
Klop voor de vinaigrette de eidooiers los met de druivenpitolie en enkele druppels citroensap. Kruid met peper en eventueel wat zout. Meng er de bladpeterselie onder.

Kalkoenlapjes met pasta en schorseneren

Pasta en schorsenerenIngrediënten voor 4 personen:

  • 1 citroen
  • 1 kg verse schorseneren
  • 50 ml magere melk
  • 3 eetlepels (light)room
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 320 g volkorenpasta (farfalle of vlindertjes)
  • 4 kalkoenlapjes (elk ongeveer 150 g)
  • 1 teentje knoflook, peper en zout.

Bereidingswijze:
Pers de citroen.Maak de schorseneren schoon. Snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm lang. Leg ze in een kom met water met de helft van het citroensap.
Breng een pan met ½ liter water, de melk, peper en zout aan de kook. Laat 10 minuten koken op een zacht vuurtje. Schep de stukjes schorseneer uit de pan. 
Laat het kookvocht inkoken tot er nog 1 dl overblijft. Voeg de room toe en het paprikapoeder toe en laat nog wat inkoken. Neem de pan van het vuur en roer de rest van het citroensap en de stukjes schorseneer door de saus. Kruid de saus zo nodig nog wat bij met peper en zout.
Kook de volkorenpasta beetgaar in ruim gezouten water. 
Sla de kalkoenlapjes plat met een keukenhamer en strijk ze in met het geperste knoflook. Kruid ze met peper en zout. Bak ze zonder vetstof in een pan met een antiaanbaklaag (3 minuten aan elke zijde).
Schik ze op een bord met een portie pasta en overgiet alles met de schorsenerensaus.

Schorsenerensoep met aardappelen en kip

schorseneersoep met aardappelenIngrediënten voor 1,5 l soep

  • 1 kg schorseneren
  • het sap van 1 citroen
  • 8 vastkokende aardappelen
  • 1,5 l kippenbouillon (3 blokjes + water)
  • 200 g kippenborstfilets
  • 2 sneetjes bruin- of volkorenbrood
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • zout en peper van de molen.

Bereidingswijze:
Maak de schorseneren schoon. Snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in water met het citroensap tegen het verkleuren.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. 
Doe de schorseneren met de aardappelen in een grote pan met de bouillon. Kruid met tijm, de laurier, zout en peper van de molen. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken.
Snijd het kippenvlees in dunne reepjes en kruid ze met peper en zout. Leg ze in een magnetronbestendige schaal en overgiet ze met 4 eetlepels water.

Dek af en laat 6 minuten garen in de magnetron bij vol vermogen. 
Voeg het kippenvlees 3 minuten vóór het einde van de bereiding bij de soep.
Wrijf de sneetjes brood in met het gepelde knoflook en laat ze roosteren. Snijd ze in vierkante stukjes. Verdeel deze croutons over diepe borden en giet de soep erover.

#3324

Bron: Flandria