Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/romantische_bloemen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 25 juni 2021

Romantische bloemtinten fleuren de tuin op.

Vroege bloeiers in romantische tinten.

Bloeiende planten in bakken en potten zijn niet alleen voorbehouden aan de warme zomermaanden. Een paar lage, vroege  bloeiers in pot geven alvast een romantisch voorproefje. Al vroeg in het jaar is er met vaste planten een fraai kleurenspel mogelijk. Er is voor ieder wat wils. De een heeft de voorkeur voor felle kleuren, de ander zal het meer zoeken in ton-sur-ton combinaties.


Lage, vroege bloeiers in pot zijn een voorproefje voor een romantische zomer

Romantisch
Pulsatilla, Armeria en Aubrieta hebben met hun roze tinten een geraffineerde, romantische uitstraling. Pulsatilla vulgaris, ook wel wildemanskruid genoemd, is drie keer in één seizoen decoratief. De plant komt boven de grond met zilverachtig behaarde bladeren. Van maart tot mei trekken de klokvormige, helder violet gekleurde bloemen de aandacht. Na de bloei komt er mooi vruchtpluis aan, dat nog vrij lang blijft zitten. Armeria maritima, dankt de naam Engels gras aan het grasachtige uiterlijk van de blaadjes. Van nature groeit Engels gras langs kusten, waar het de zilte zeelucht goed doorstaat. Het oorspronkelijke plantje draagt roze bloemen. Er bestaan ook witte en donkerrode kweekvormen. De Aubrieta kan niet pronken met een Nederlandse naam, maar doet dit des te meer met haar roze bloemetjes. Deze verlokken niet alleen mensen, maar ook vlinders. Aubrieta is er behalve in roze, ook met kweekvormen in blauw- en lilatinten.

Andere kleuren
Natuurlijk zijn er meer kleurcombinaties mogelijk. Die keuze is afhankelijk van eenieders smaak en het beoogde effect. Geel en oranje zijn krachtige, zonnige kleuren. Rood is helder en in de tuin soms wat overheersend. Blauw brengt rust. Let bij de plantkeuze ook op de omgeving. Pulsatilla, Armeria en Aubrieta passen schitterend naast de kleine roze, stervormige bloemetjes van de bodembedekker Phlox subulata. Maar het kan ook een idee zijn om de kleuren van de bloemen af te stemmen op het schilderwerk of de stenen van het huis. Houd de vorm en kleur van de potten eenvoudig, zodat de aandacht nog meer uitgaat naar de bloemen.

#507

Bron: PPH - Plant Publicity Holland