Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/rhododendronwants_bestrijden_rhododendrons

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 28 september 2020

Rhododendronwants en rhododendroncicade

rhododendronwants bestrijden op rhododendronsDe rhododendronwants is een mooi beestje dat, zoals de naam doe vermoeden, heel wat schade kan veroorzaken op Rhododendron maar ook Pieris en Skimmia zwaar kan aantasten. Het is een beestje van ongeveer 0.5 cm groot met een heel specifiek vleugelpatroon. De vleugels zijn onderverdeeld in ronde venstertjes, vandaar dat ze ook tot de familie van de netwantsen behoord.

De schade gelijkt op twee druppels water met deze van spint. Op de bovenzijde van het blad zijn kleine puntjes zichtbaar. Deze ontstaan doordat de wants aan de onderzijde van het blad cel na cel aanprikt een leegzuigt. Bij pieris is dit zeer duidelijk zichtbaar en misschien is deze plant wel de meest gevoelige.

Wanneer er niet wordt behandeld kan het leiden tot volledige afsterving. Wanneer hier met een spintmiddel wordt behandeld heb je natuurlijk geen enkel resultaat. Voor de behandeling gebruik je dus best het contactinsecticide INSECTICIDE 10 ME.

Volg nauwlettend Garden Alert® op om op de hoogte gehouden te worden van het ideale behandelingstijdstip.

De rhododendroncicade behoort tot de grote groep van de plantenluizen. Ze zuigt zoals de bladluizen plantensappen op en heeft een mooi gestreept pakje van groen en rood. Het zuigen aan de plant is eerder te verwaarlozen maar waar ze vooral verantwoordelijk is is zwartknoprot.

Deze ziekte wordt overgedragen van knop tot knop door het afleggen van de eieren in de opperhuid. De sporen van de ziekte komen zo in de wonde terecht en gaan de bloemknop infecteren. De schimmel dring zo diep in de knop waardoor deze verdroogt en dus niet gaat bloeien. Het is dus de bedoeling om zoveel mogelijk zwarte knoppen uit te nijpen om de infectiedruk te verlagen.

Verder dien je in het voorjaar te behandelen tegen de ontluikende cicaden. Deze zijn op dat moment nog vleugelloos en dus makkelijk te raken. Ze verschuilen zich vooral aan de onderzijde van de bladeren. Behandelen doe je best met een contactinsecticide.

Ook in het najaar bij het leggen van de eieren kan ingegrepen worden. Dit doe je dan best in september – oktober.

rhododendronwants bestrijden met insecticide

Op regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuin Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen!

#2624

Bron: Edialux
www.edialux.be