Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/pompoensoep_pompoenbrood

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 18 juni 2019

Hokkaidopompoen als veelzijdige pompoen

Veelzijdige pompoen

Hokkaidopompoenen worden ook onder de naam ‘eko pompoen’ verkocht en zijn feitelijk de meest bekende eetpompoen. Een groot voordeel van deze soort is hun formaat, ze zijn verkrijgbaar van ½ kilo tot ± 3 kilo. Hokkaidopompoen kan met schil en al gegeten worden, even wassen, pitten er uit en zo in blokjes gesneden of geraspt gebruiken. Na koken kan het ook in de diepvries bewaard worden en eens ontdooit is het meteen klaar voor gebruik. Bij veel mensen is de pompoen alleen gekend als soepgroente, en heeft daarbij helaas niet altijd een goede indruk achter gelaten. Daarom geef ik graag enkele zeer eenvoudige, smaakvolle recepten mee.

POMPOENSOEP

  • 1 kilo pompoen

  • 1 liter bouillon

  • 1 prei en 2 uien

  • klontje boter

  • zure room

  • geraspte kaas

  • tijm, peper, zout en peterselie

  • 1 kopje geraspt vruchtvlees bewaren voor onderstaand brood

BEREIDING
De pitten verwijderen het vruchtvlees in stukjes snijden. Een gave pompoen hoeft niet geschild te worden. Kook de pompoen gaar in de bouillon en pureer de pompoen. Prei en ui wassen en in dunne ringen snijden. Smelt de boter in een pan, fruit de prei of ui heel even en voeg wat peper toe. Voeg dit bij de pompoen. Breng de soep weer aan de kook, voeg tijm toe en laat 5 min op een laag vuur sudderen. Breng op smaak met peper en zout en giet, net voor het opdienen in elke kom een beetje zure room. Bestrooi met fijn gehakte peterselie en kaas.

TIP: Serveer met onderstaand brood.

POMPOENBROOD

BEREIDING
Maak het deeg volgens de beschrijving op het pak. Voeg de geraspte pompoen en de uitjes toe, goed laten rijzen. Kaas erop en bakken volgens de beschrijving. Dit brood smaakt heerlijk bij bovenstaande soep.

EN ALS DESSERT…… MILKSHAKE MET POMPOEN
Voor 4 glazen:

  • 1 kopje geraspt vruchtvlees (blokjes mag maar geraspt is sneller gaar)

  • 400 ml melk

  • 4 bolletjes roomijs

  • 1 zakje vanillesuiker

BEREIDING
Voorbereiding: het vruchtvlees even koken in een bodempje water, ± 5 tot 10 min op voorhand en dan laten afkoelen. Het is handig om dit enkele uren vooraf te doen. Melk, roomijs, vanillesuiker en het vruchtvlees in een blender of keukenrobot steken en pureren tot een lekkere, romige milkshake. 

Smakelijk!

Lenie Elshout ---  www.pompoenzaden-decoshop.nl

We ontvingen onderstaande mail van een lezer:

Ik bak al jaren pompoenbrood en geef hierbij mijn recept :

1 kg bloem
500 gr pompoenmoes
150 gr suiker (of zoetstof gelijk aan 150 gr suiker) of minder volgens smaak
100 gr becel bakken en braden
60 gr gist gesmolten in een weinig lauw water
water toevoegen maar niet teveel, hangt af van hoe nat of droog de pompoenmoes is

De ingrediënten mengen in de kneedmachine (of met de handen). Een 1/2 u laten rusten en een tweede maal kneden.
In beboterde bakvorm leggen en opnieuw mooi laten rijzen. In een voorverwarmde oven bakken gedurende 50' op 200°.

Voor een kleiner brood de benodigdheden halveren en bakken gedurende 40'.

Smakelijk.
Vriendelijke groet,
Trees

#2646