Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/pizza_maken_groentepizza

Toon alles uit: "Recepten"

Groentepizza: tips en recepten

De groentepizza: een landschap vol verrassingen!

Een pizza is kort samengevat:
Leuk, smakelijk, gezond, vullend, gevarieerd en altijd een beetje exotisch, zeker als er Flandria-groenten bij te pas komen.

Champignons + tomaat + parmezaan = umami?
De klassieke pizzavulling gebeurt vaak op basis van tomaat, parmezaan of mozarella.
Daarnaast zijn witloof, champignons, aardappel, spinazie, aubergines, paprika’s, ajuinen en courgettes groenten die gemakkelijk hun weg vinden naar de pizzabodem.

Pizza’s op basis van tomaten, parmezaan en champignons (de typische pizza al funghi) is een prototype van umami-smaak.
Umami is een van de vijf smaken en zowat de jongste onder de smaken. Hoe kunnen we umami herkennen? Met zout, zuur, zoet en bitter zijn we al zolang vertrouwd dat iedereen weet waarvoor deze smaak staat. Umami is moeilijker in een smaaknotitie om te zetten.
Umami wordt geassociëerd met de noodzakelijke inname van essentiële voedingsstoffen, rijke voedingsstoffen. Geen wonder dat moedermelk een voorname bron is van umami.
Wat ons ‘hartig’ voorkomt, zal vaak umami bevatten.
In onze keuken vinden we umami terug bij gegiste en gedroogde producten van vlees, melk en sommige groenten. Parmezaanse kaas scoort hier vrij hoog. Net als champignons en tomaten.

Enkele tips voor je begint

  • De pizzabodem is een deeg op basis van bloem (niet te veel), verse gist, water en zout.

  • Maak de rand iets dikker dan het midden.

  • De bodem wordt verdubbeld in dikte tijdens het bakproces

  • Gebruik niet te veel ingrediënten

  • Overbelast de pizza niet met saus en kaas want zo loop je kans de deeg te verstikken en hou je een kleffe massa over.

  • Klein versneden ingrediënten worden sneller gaar, dus plaats deze pas halverwege het bakproces op de pizza

  • De vaak stevige umami-smaak van pizza vraagt om een lichtschuimende drank als begeleider. Een licht alcoholisch maar niet fruitig biertje (pintje, saison,…), een cava, cider, prosecco of cremant … vormt een mooie combinatie. Champagne eveneens.

Winterse broodpizza

Ingrediënten voor 4 personen: 3 stengels prei, 300 g champignons, ½ knolselderij, 1 grote ui, 1 eetlepel olijfolie, 12 sneetjes bruin- of volkorenbrood, 3 tomaten, 4 dunne plakken gekookte ham, 1 bolletje mozzarella, 100 g geraspte Parmezaanse kaas, 1 koffielepel oregano, peper en zout, de rest van de veldsla van de lunch.

Maak de prei schoon en snijd ze in reepjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Schil de knolselderij en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel de ui en snijd hem in ringen.
Verhit de olijfolie, voeg alle groenten toe en laat ze 15 minuten zachtjes stoven. Kruid met peper en zout.
Snijd de korstjes van het brood. Bekleed een ovenplaat met boterpapier en leg daarop de sneetjes brood naast elkaar. Laat ze goed tegen elkaar aansluiten om een homogene “broodbodem” te krijgen.
Snijd de tomaten in dunne schijven, de ham in reepjes en de mozzarella in flinterdunne plakjes.
Laat de gestoofde groenten uitlekken in een vergiet en verdeel ze over de broodbodem. Beleg de bodem verder met de tomaten, de ham en de mozzarella. Kruid nog wat bij met peper en zout en bestrooi de pizza met de geraspte kaas en de oregano.
Laat 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C.
Leg blaadjes veldsla op de rand van elk bord. Verdeel de pizza in vier stukken en leg elk stuk op het midden van een bord.

Pizza du chef – je eigen creatie

Pizza kan net je zo moeilijk of gemakkelijk maken als je zelf wil: als bodem kan je brood gebruiken, je kan kant-en-klaar deeg kopen of je kan zelf een gistdeeg maken.

De basis voor de vulling is steeds tomatenpuree waarop je allerlei toppings kan leggen: zowel groenten (tomaat, ui, courgette, artisjok, aubergine, paprika, champignon, broccoli, maïs,., fruit (ananas) als vis (tonijn, ansjovis, scampi), kaas (mozzarella, gruyère, grana padana, Hollandse kaas, jong of belegen,..), gevogelte of vlees (salami, gehakt,..) komen in aanmerking. Steeds afwerken met geraspte kaas en zo de oven in.

Steeds een succes bij jong en oud! Gemakkelijk, snel en voor ieder wat wils.

Wat is de troef van een pizza?

  • Een gerecht met een ander uitzicht
  • Een gerecht dat zich op tafel graag laat delen
  • Een gerecht waar je alle kanten mee op kunt
  • Een gerecht dat eenmaal voorbereid, nog weinig aandacht vraagt
  • Een gerecht dat smakelijk ‘vult’.

Wat is de troef van een groentepizza?

  • Een gerecht met een landschappelijk uitzicht
  • Een gerecht dat zich door jong en oud laat proeven
  • Een gerecht met enorme Flandria-variaties à la exotique
  • Een gerecht dat eenmaal voorbereid, nog weinig aandacht vraagt
  • Een gerecht dat zelfs puur vegetarisch enorm smakelijk ‘vult’

#2207

Bron: Flandria