Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/paasmis_rome

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 28 juli 2021

Paasmis Rome met Nederlandse bloemen

Nederlandse bloemenversiering bij paasmis Sint-Pietersplein: geel als hoofdkleur

Geel is de hoofdkleur van de bloemenversiering tijdens de traditionele paasmis op zondag 12 april op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Daarnaast zullen veel arrangementen bestaan uit witte bloesem, bolgewassen en bloemen. Het is de jaarlijkse bijdrage van de Nederlandse sierteeltsector, samengesteld door een selecte groep Nederlandse arrangeurs, aan de Hoogmis van Pasen. Tienduizenden gelovigen ter plekke en miljoenen televisiekijkers zijn getuige van de viering, met als hoogtepunt het uitspreken van het ‘Urbi et Orbi’ door paus Benedictus XVI in aansluiting op de paasmis. Nederland wordt alom gewaardeerd door de gebruikelijke bijdrage aan de bloemenversiering.

Onder leiding van hoofdarrangeur Charles van der Voort is dit jaar gekozen voor geel, met veel witte accenten. Een uitgebreide variatie van bomen, struiken, in het voorjaar bloeiende bolgewassen, bloesem en bloemen is daarbij voorhanden. Opvallend in de arrangementen zijn dit jaar de gele Zonta-rozen, gele violen, witte bloesem van de krentenstruik en witte bloesem van appelbomen. Daarnaast zijn ook tulpen, azalea’s en prunussen verwerkt. De Nederlandse bloemwerken en groendecoratie sieren de directe omgeving van het altaar in de basiliek waar de Hoogmis wordt gehouden, de trappen van de basiliek, de terrassen naast het altaar, het balkon waar de paus zijn zegen over de stad en de wereld uitspreekt, de borders en het Sint-Pietersplein zelf.

 

Trotse sector
De bloemenzee op het Sint-Pietersplein kent een langdurige en nauwgezette voorbereiding. Charles van der Voort krijgt daarbij hulp van specialisten en organisaties uit de gehele sierteeltsector. Gezamenlijk, met gebruikmaking van ieders vakmanschap, werken zij aan de vervolmaking van de paasversiering. Naast kundigheid is trots hun drijfveer. Samen met alle aanwezigen op het plein geniet de hele wereld mee van de Hollandse bloemenpracht en groendecoratie. Als paus Benedictus XVI ook dit jaar de traditie voortzet en “Bedankt voor de bloemen” in het Nederlands wil uitspreken, straalt dat gevoel van trots uit naar alle Nederlandse aanwezigen en tv-kijkers. Dan heeft de paasviering voor even een subtiel Hollands tintje.

Wit en geel
In het pauselijke vaandel staan de kleuren geel en wit voor de zilveren en gouden sleutels van de heilige Petrus. De sleutels vertegenwoordigen de aardse en hemelse macht. In de versiering op het Sint-Pietersplein volgen de Nederlandse arrangeurs het geel en wit van de pauselijke banier. In de nu gangbare kleurensymboliek geldt voor geel en wit nog steeds een sterke binding met Pasen. Geel staat ook voor licht, luister en glorie; wit voor blijdschap, tederheid en liefde. De kleuren zijn elk jaar gelijk, maar de invulling varieert door de jaren heen. Dit jaar ligt er dus een zwaarder accent op gele bloemen. Uit het beschikbare, brede assortiment Nederlandse bolbloemen, bloemen en bomen in geel en wit is gekozen voor een andere invulling van de altaardecoratie. Voor de trappen en het balkon, waar ruimte is voor veel meer kleurschakeringen, heeft hij in principe het gehele Nederlandse sierteeltaanbod tot zijn beschikking.


Inzegening van de bloemen

Al 24 jaar anders
Het namens Nederland aanbieden van de bloemenversieringen op het Sint-Pietersplein is uitgegroeid tot een ware traditie. De basis daarvan ligt in 1985 in Utrecht. In dat jaar bezocht paus Johannes Paulus II Nederland. De Leidse arrangeur Nic van der Voort nam het initiatief om bij die gelegenheid het podium van de Jaarbeurs in de bloemen te zetten. Dat werd zeer gewaardeerd, waarna een uitnodiging volgde om in datzelfde jaar in Rome voor een sfeervolle bloemendecoratie te zorgen tijdens de zaligverklaring van de Nederlandse priester Titus Brandsma. Het was bij die gelegenheid dat het idee geboren werd van een jaarlijkse bloemenhulde met Pasen. Sindsdien is de Nederlandse inbreng alleen maar gegroeid. Naast en voor het altaar zijn er in de loop der jaren tien terrassen gevormd die met Nederlands product aangekleed worden. Het aantal arrangeurs dat uit liefhebberij aan de versiering meewerkt, is gegroeid tot twintig. Dit jaar is het de 24e keer dat het Sint Pietersplein een Hollands bloementintje krijgt. Het is de vierde keer in het pontificaat van paus Benedictus XVI.

#1952

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl