Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/onze_vijver_december_januari

Tuinadvies

Toon alles uit: "Vijvertips"

Onze vijver in december en januari

Vijveronderhoud met sneeuw in december en januari

We hebben al wat sneeuw en ijs achter de rug… maar er is kans dat er de volgende weken meer op komst is. Wanneer weten we niet.

Daarom zorgen we ervoor dat onze luchtpomp  bedrijfsklaar staat. Een dichtgevroren vijver is immers gevaarlijk voor veel waterwezens. Lucht zal niet bevriezen, ook niet bij zeer lage temperaturen en gaat een wak openhouden in de vijver. Dit wak zorgt ervoor dat de druk op de vijverwanden vermindert en dat schadelijke gassen kunnen ontwijken terwijl de broodnodige zuurstof toegang krijgt tot de vijver. We hangen de uitstroomsteentjes zo’n 30 à 40 cm onder het wateroppervlak.

Vijveronderhoud december en januari

Ligt er op een dag sneeuw op het ijsdek van onze vijver? Dan gaan we sneeuwruimen. Sneeuw houdt licht tegen. Sommige onderwaterplanten blijven ook in de winter groeien en hebben dus behoefte aan licht. Planten zoals gele plomp, bronmos, krabbescheer en naaldkruid blijven actief. We verwijderen dus de sneeuw van de ijslaag die op de vijver ligt. We doen dit best zonder op het ijs te lopen. Bijvoorbeeld met een aftrekker aan een lange stok, of we gieten een emmer water over de sneeuw zodat die smelt. Eventueel kunnen we er ook water over sproeien met een tuinslang. Dan zorgen we ervoor dat de tuinslang niet bevriest zodat we hem nadien nog terug kunnen oprollen.

Maar misschien wordt de winter zacht… Het is raadzaam om ook in de winter onze vissen af en toe heel kleine hoeveelheden speciale wintervoeding te voeren, toch wanneer het niet vriest. Als de winter warm is hebben de vissen ook voedsel nodig. We voederen onze vissen dan af en toe (bijv. om de 14 dagen) met wintervoeder. 

Meer tips voor de vijver vind je op www.heldervijveren.com


#5483

Bron: Helder Vijveren