Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/mos_in_het_gazon_en_gazonaanleg

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 27 september 2020

Mos in het gazon bestrijden en heraanleg van het gazon

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde parasieten aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 23 september 2013 - Bericht 7

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:

Taksterfte bij buxus Mos in gazon Heraanleg gazon Preimot
Koolvlieg Witziekte op kleinfruit Preiroest

Nu in de kijker:

1) Mos in het gazon

Mos in het gazon bestrijden

Een mooi gazon vergt onderhoud en zorg. Veel problemen kunnen op de loer liggen, en mos is daar één van de belangrijkste van. Door zijn dichte groeiwijze verdringt mos immers de grassen. Het produceert veel sporen die in de viltlaag achterblijven en tussen zwak groeiend gras voor vele nakomelingen kunnen zorgen.

Bestrijdingsadvies:

Gezien de goede weersomstandigheden kunnen we nu behandelen met MOSCIDE. De werking ervan wordt namelijk beïnvloed door de combinatie van temperatuur en bodemvocht. Zo werkt MOSCIDE sneller bij 15 °C dan bij 10 °C. Hoe vochtiger de bodem, hoe beter de afdoding. Door uitkammen of verticuteren een 14-tal dagen na de behandeling verwijdert men naast afgestorven mos ook onverteerde tot halfverteerde grasresten.

MOSCIDE toepassen wanneer er de eerste uren geen regen wordt verwacht. Steeds toepassen met zeer veel water voor een goede contactwerking : 10 tot 15 liter water per 100m² gazon, waarbij MOSCIDE wordt gemengd.

Producten:

Moscide - Moscide Pro - Dacomos Garden -  Dacomos - Mogeton Antimos - Mogeton

2) Gazonaanleg

heraanleg van het gazonHerzaaien van gazon kan in het voorjaar of in het najaar. Wanneer een bestaand gazon dient vervangen te worden is het raadzaam om het gazon met bijhorende onkruiden eerst dood te sproeien. Een ideaal middel daarvoor is PANIC. Het doodt zowel het gras als aanwezige breedbladige onkruiden én onkruidgrassen. Na 2 à 3 weken is het reeds mogelijk om het dorre afgestorven materiaal onder te frezen of onder te spitten en een nieuw gazon in te zaaien. Het onderfrezen van een gazon zonder het eerst af te doden geeft problemen bij het egaliseren van uw perceel voor het inzaaien.

Producten:

Panic Garden

Garden Alert

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto’s en een bestrijdingsadvies op maat. Zo’n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen!

#4090

Bron: Edialux
www.edialux.be