Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/mooiste_tuin_2011_nl_zilver

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 28 september 2021

Mooiste Tuin Nederland 2011: De Heerenhof 2e plaats

Naam van de tuin: De Heerenhof
Ligging: Veldstraat 8 - 6227SZ Maastricht
Tuineigenaar: Joost Willems

Wat was de grootste uitdaging bij de aanleg van uw tuin?
De aparte vorm met een lengte van 110 meter en 15 meter breedte tot één geheel maken. Hierin bestond de wens van verschillende sferen te combineren met het gevoel van eenheid.

Hoe lang ben je reeds door de tuinmicrobe gebeten?
We zijn 24 jaar geleden begonnen met de tuin en daarvoor hadden we een heel klein stadstuintje van 5  x 6 meter dat al propvol met planten stond.

Welke hoek / border / plantencombinaties vind je het best geslaagd in uw tuin?
Dat wisselt eigenlijk per seizoen en is moeilijk te beantwoorden. De blauwe border bij het begin van de oude tuin roept bij bezoekers altijd wel een “Ohh” gevoel op.

Van welke plant ben je zeer trots dat deze in uw tuin staat te pronken?
Als de vaantjesboom (Davidia involucrata) volop bloeit of de Paulownia dan is dat een feest!

Hoeveel tijd besteed je in deze maand gemiddeld aan uw tuin?
Alweer zo'n onmogelijke vraag. Dat wisselt per seizoen. Vanaf februari gaan we er vol in met snoeien en opruimen en vanaf dan gaat er heel veel, echt heel veel tijd in zitten. Vaak tot het donker wordt doorwerken.

Aan welke voorbereidingswerken wordt er vooral aandacht besteed tijdens de wintermaanden?
Zoals gezegd vanaf februari beginnen we met het snoeiwerk. Verder zijn de wintermaanden voor de tuin echte rustmaanden. We hebben ook nog een ander beroep; het theater en dat krijgt meer de aandacht in de wintermaanden.

Wat vindt je de moeilijkste of meest arbeidsintensieve tuinklus?
Het moeilijkste vind ik het bestrijden van ziektes. De onzekerheid of het werkt, of je het goed doet, of het niet te vervuilend is etc.  De meest arbeidsintensieve zijn de paadjes. Het uitkrabben met de hand tussen de stenen en weer opvullen met nieuw zand. De kramp zit dan in je handen.


Trapsgewijs aangelegd theater

Welk favoriete werk mogen ze jou niet uit handen nemen?
Snoeien van de appelbomen en het knippen van de buxuswolken.

Wat zijn de favoriete plantenkwekerijen waar je jouw planten koopt?
Guido van der Steen in Belgie en Marni's kwekerij in Schimmert zijn twee hele goede kwekers met mooie planten en ruim aanbod.

Probeer je de planten ook zelf te vermeerderen?
Dat hebben we een aantal jaren gedaan maar daar is nu de tijd niet meer voor. Het was wel erg leuk werk en je kreeg daardoor wel meer verstand van de totale ontwikkeling van bepaalde planten.

Heb je nog tuinplannen voor de komende jaren?
De eigen tuin bestaat volgend jaar 25 jaar en we zullen dat uitgebreid vieren. Tentoonstellingen in de tuin en rondom ons huis. Theater en muziek in de tuin etc. Voor de tuin zelf zijn er geen grote projecteren meer op komst. Maar iedere keer komt er toch weer wat waardoor het nog beter of mooier kan.

Wanneer geniet je het meest van uw tuin?
's Avonds, als het werk gedaan is en de rust in de tuin is neergedaald. Dat zijn de beste momenten. Of in de hele vroege ochtend in de zomer. Als je thuis komt van een avondje stappen en het wordt al licht en je gaat dan nog eens de tuin in!

Heeft u een interessant weetje of tuintip die de lezers ook kunnen gebruiken/toepassen in hun tuin?
Zorg voor levende have in uw tuin. Dat verlevendigt de boel en wees niet te netjes daar wordt u zuur van.

Uw tuinhek staat ook meerdere keren open voor tuinliefhebbers. Wat vindt uzelf het fijnste op zo’n dagen?
Dat is een vorm van theater; het doek gaat op en het publiek gaat kijken. De tuin opent zich voor het oog van vreemden. Het leukste zijn dan de stille mensen die zichtbaar enorm genieten van allerlei details. Zij herkennen zaken die jij ook extra mooi vind.

Hoeveel tuinliefhebbers vermoed je dat uw tuin jaarlijks bezoeken?
Grof gegokt denk ik zo'n 2000 mensen. De laatste jaren steeds meer Duitse bezoekers en verbazend weinig Belgische bezoekers en dat ondanks dat we samenzitten in een organisatie met Belgische Open Tuinen: 'Sfeertuinen'. Maar de samenwerking met andere tuinen is altijd inspirerend en leuk.

Heeft u af en toe groepen of bussen die op bezoek komen?
Ja, behalve de open tuinenweekenden in juni en een in het voorjaar zijn we tussen april en september open voor groepen vanaf 10 mensen en daar zitten regelematig bussen tussen. Ook internationaal weten de mensen nu onze tuin te vinden. Dat is wel strelend dat mensen van zo ver: Amerika, Italie, Frankrijk,... naar onze tuin komen. Het zegt ook wat over de kwaliteit van de Belgische en Nederlandse tuincultuur in zijn geheel. De mensen doen echt de moeite om een reisje te organiseren omdat hier veel schoons te beleven is op tuingebied.

Is een bezoek aan de tuin te combineren met nog andere mooie tuinen in de regio? Zo ja, welke?
We waren vroeger tegelijkertijd open met Huys de Dohm van Ineke Greve en de tuin van Patricia van Rosmalen in Rekem maar die zijn beide nu gesloten. We zijn nu samen met o.a. de Carishof in Klimmen open maar de openingstijden zijn niet altijd hetzelfde.

Wanneer staat de tuin dit jaar nog open voor het brede publiek?
We hebben net het laatste weekend achter de rug. Er komen nog wel veel groepen.

Gaan jullie zelf ook al eens op bezoek in andere tuinen?
Veel en veel te weinig. In het seizoen heb je geen tijd, of neem je geen tijd. Dat is het nadeel van tuinieren; je denkt altijd dat het goed is om vandaag toch nog maar eerst even dat of dat af te maken. Als we gaan is het vaak zo leuk en inspirerend om te zien wat anderen doen. Soms een feest van herkenning en soms oprechte bewondering

Meer info over De Heerenhof: www.heerenhof.nl

#3053

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be