Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/microsorum_mussifolium_crocodyllus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 12 juni 2021

Groene bladplant als kamerplant: Microsorum mussifolium 'Crocodyllus'

Microsorum mussifolium 'Crocodyllus'

Modeartikelen met een dierenprint zijn al een tijdje populair. Dat verklaart wellicht de geslaagde introductie van Microsorum mussifolium ‘Crocodyllus’. Met krokodillenhuid.

Microsorum mussifolium 'Crocodyllus' als mooie kamerplant

Het gaat hier om een sterke varensoort met een bijzondere bladvorm en –structuur. De donkergroene kleur, de mooie glans en de netvormige nerven doen de bladeren inderdaad als twee druppels lijken op een krokodillenhuid. Om deze bijzondere eigenschap te onderstrepen is zowel de naam als het steeketiket hierop aangepast. De laatste heeft het silhouet van een krokodil. De kamerplant kan zelfs worden geleverd in een pot met krokodillenprint.

Naast het bijzondere uiterlijk is ook de goede houdbaarheid een pluspunt van de ‘Crocodyllus’. De kamerplant gaat volgens de kweker bij een goede verzorging gemakkelijk een half jaar of langer mee. Maar dat geldt eigenlijk voor elke Microsorum. Dankzij het sterke blad zijn deze varens vrij goed bestand tegen uitdrogen. De bladeren worden zelfs gebruikt als snijproduct.

Dat alles heeft zijn uitwerking bij de plantenliefhebber niet gemist. In ruim een jaar tijd bereikte de ‘Crocodyllus’ de tweede plaats in de Microsorium-top 3. Het vernieuwende varenconcept heeft zelfs de hele productgroep een boost gegeven.

Familie:
Microsorum is familie van de Polypodiaceae.

Soorten:
Er zijn ongeveer vijftig verschillende soorten Microsorum bekend. Het zijn tropische varens uit Zuidoost-Azië, die zich horizontaal verspreiden via rhizomen (verdikte wortels). Microsorum pteropus is een bekende aquariumplant.

Het blad van de Microsorum mussifolium 'Crocodyllus' met de opvallende nervatuur lijkende op krokodillenhuid

Verzorging van Microsorum in de huiskamer:

  • Op een lichte plaats zetten, niet in de volle zon. Microsorum doet het ook goed op een schaduwrijke plaats.
  • Houd de potkluit gelijkmatig vochtig. Laat geen water in de pot staan. Varens met glanzend groen blad hebben minder vocht nodig dan varens met fijn dun blad.
  • Regelmatig voeding geven (elke 3 weken) verlengt de houdbaarheid.
  • Varens kunnen slecht tegen zouten in de potgrond. Dit kan worden voorkomen door de potkluit te dopen in lauw water. Na afloop goed uit laten lekken.
  • Af en toe sproeien voor een hoge luchtvochtigheid (minimaal 50%).
  • In de winter minder water en voeding geven.
  • Verpot eventueel in het voorjaar.

Top 3 Microsorum
(op basis van VBN-omzet juli 2007-juni 2008)

1. Microsorum diversifolium (‘Kangoeroevaren’)

2. Microsorum mussifolium 'Crocodyllus'

3. Microsorum scolopendrium Greenwave

Microsorum mussifolium 'Crocodyllus' als decoratieve bladplant in de huiskamer

Verklaring van de naam:
De naam Microsorum komt van het Griekse ‘mikros’ (klein) en ‘soros’ (hoop of hoopje), wat verwijst naar de kleine hoopjes sporen aan de plant.

#1706

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl