Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/malus_tina

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 27 september 2020

Malus Tina

Malus sargentii 'Tina' of dwerg-sierappeltje

Onder het gamma “zeldzame kleine bomen voor kleine tuinen” wil ik u deze keer laten kennis maken met het zeldzaam en sierlijk dwerg- sierappeltje ‘Tina’

Onze kwekerij heeft verschillende klein blijvende én bovendien zeldzame bomen, het is onze specialisatie! Deze worden meestal op een kleine stam veredeld en kunnen zo ook gemakkelijk gebruikt worden als balkon- of terrasplant in een pot. Het grote voordeel is dan ook dat u deze boompjes in de winter gewoon mag laten buitenstaan!
 

1. Waarom een ‘wilde’ appel planten?

Wilde sierappels zijn zeer populair. Kleine tot middelgrote sierappels zijn erg geschikt voor stedelijke omgevingen. Er zijn meer dan 650 verschillende cultivars van wilde appels met een enorm verschil in bladtype, bloem- en fruit

kleuren. Dan nog niet van de herfstverkleuringen gesproken! Wilde appels zijn eveneens erg tolerant wat bodemsoort en – condities betreft, zolang ze maar goed gedraineerd zijn. 

Wanneer u een wilde appel in de tuin wenst, is het zeer belangrijk dat u niet alleen naar de ornamentele waarde kijkt maar dat u zeker rekening houdt met de ziekteresistentie van de appel! Eigenlijk is het beter een resistente wilde appel te kiezen met kleine vruchten die goed de winter door komen zoals b.v. de

Malus sargentii 'Tina'

2. Naamgeving:

 • Genus: Malus
 • Soort: sargentii
 • Cultivar: ‘Tina’
 • Familie: Rosaceae
 • Nederlandse naam: Tina’s wild appeltje
 • Engels: Sargent crabapple
 • Herkomst: geïntroduceerd door William McReynolds van Hook's Nursery, Lake Zurich, Illinois V.S.
 • Winterhard: Zeer goed, zelfs in pot!  Zone 4 tot Zone 8. > tot -28°C

 

3. De variëteit Malus sargentii ‘Tina’: 

Malus sargentii 'Tina' is een cultivar van sargentii die veel kleiner is van blad en groeivorm dan de wilde vorm en het bovendien zeer goed doet in een kleine pot. De bloemen zijn donker roze –rode bellen in gesloten toestand tot volledig enkelvoudig wit met gele meeldraden eens de bloemen volledig open staan. Dit betekent een spectaculair contrast van roze -rood tot wit -geel gedurende dezelfde tijd in het voorjaar. Dit boompje bloeit in april - mei zo uitbundig dat er heel wat oranje -rood fruit komt aan te zitten in de herfst. Het fruit, niet groter dan 8 tot 10 mm, blijft tot diep in de winter aan de boom. Na een paar nachten met stevige nachtvorst zijn de kleinere vogels gek op deze bessen want in deze periode van de winter zijn er helemaal geen bessen meer te vinden voor deze beestjes. 

Tijdens de zomer is het blad donkergroen met een blinkend laagje erover. Het blad zelf is driehoekig – niemand raadt dat dit een appelboom is.

Deze variëteit is een van de meest geschikte voor kleine bonsais en dus ook als potplant voor op terras. 

Malus sargentii ‘Tina’ is bovendien zeer resistent tegen de meeste ziektes die we kennen onder de appels. Witziekte, roest of andere schimmels komen niet voor op deze variëteit. Hierdoor verdient hij des te meer wat extra aandacht.

De voorkeur wat bodemsoort betreft gaat uit naar een goede humeuze, lichtzure vochthoudende grond. Hij wordt best aangeplant op een plaatsje in de volle zon, mits de grond niet te droog is. Hafschaduw gaat ook nog wel.
Het is mogelijk deze heester voor of na de winter te verplanten.

 

4. Vermeerdering van Malus sargentii ‘Tina’ d.m.v. enten:

Deze variëteit werd ooit geselecteerd uit duizenden zaailingen. Daarna werd die ene zaailing door de veredelaar gedurende meerdere jaren getest op ziektes, bloeivorm, vermeerderbaarheid e.d. 

De enige manier om deze boom te vermeerderen is dus dmv enten. In onze kwekerij wordt hij geënt op 1m en levert zo een aantrekkelijk, klein sierlijk boompje op.

Dit boompje groeit van nature eerder breed dan hoog. De uiteindelijke groeihoogte zal niet meer zijn dan 3m ( in volle grond). Hij verdraagt opmerkelijk goed snoei waardoor hij niet zo hoog hoeft te worden en bovendien bossiger zal worden. 

De vorm van deze boom samen met al zijn andere eigenschappen maakt van ‘Tina’ een excellent boompje dat zo een serieuze meerwaarde betekent voor uw tuin, balkon of terras.  

 

5. Snoeien:

Snoeien doe je best in het voorjaar na de bloei want het is zonde om takken vol met  prachtige bloesems weg te snoeien.  

Malus ‘Tina’ verdraagt snoei bijzonder goed. Als jonge boom gekocht, hoeft hij nauwelijks te worden gesnoeid. Verwijder alleen elkaar kruisende scheuten of takken die sterk vanaf de zijtakken in de richting van de stam naar binnen groeien. Zo blijft de kruin luchtig en kan er voldoende zonlicht aan de bladen.

Verjongingssnoei kan je best in het najaar doen als al het blad van de boom is gevallen. Er worden dan in het voorjaar nieuwe scheuten gemaakt waarmee je terug aan de slag kan om vorm aan het boompje te geven. Deze nieuwe scheuten zijn sterk genoeg om een nieuw gestel te vormen.

Malus ‘Tina’ kan ook als struik op stam worden gekweekt voor gebruik in een pot voor terras of balkon. In dat geval wordt de harttak verwijderd, maar snoei die dan boven twee tot drie paar sterke zijtakken weg. In pot zal hij sowieso trager en compacter groeien. Onze winters overwint hij zonder problemen, zelfs in pot!

 

6. Samenvatting:

 • Licht: Zon of halfschaduw.
 • Hoogte: Een gedrongen licht horizontale groei, niet groter dan 3m.
 • Bloeitijd: April –mei.
 • Bloemen: Donker roze –rode bellen in gesloten toestand tot volledig wit met gele meeldraden eens de bloemen volledig open staan.
 • Bodem pH: Licht zuur tot neutraal, doorlatend.
 • Aard: Heester, kleine boom of stamboompje (indien geënt).
 • Plantkenmerken: Drielobbig frisgroen blad tot 7 centimeter groot.
 • Herfstkleur: intense goudgele tot oranje herfstkleur
 • Vruchten: kleine 8-10mm grote geel –bruin tot rode vruchten.
 • Snoeitips: In het voorjaar na de bloesem.
 • Gebruik: bloemschikken, bijenplant, herfstkleur.
#746

Auteur: Jo De Martelaer
Boomkwekerij Hortus Conclusus