Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kruiden_suiker_vervangen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 30 juni 2022

Planten als alternatieve zoetstof voor suiker.

Wat kan ik in de handel vinden om suiker te vervangen?

Met vruchten kan je je gerechten gezond zoeten. Je kan hiervoor verse druiven, rozijnen, dadels of vijgen gebruiken.

De suiker in deze vruchten heeft de hoogste voedingswaarde, omdat het bloed ze onmiddellijk opneemt. Je kan dus onmiddellijk genieten van de energie.
In de handel zijn de laatste tijd heel veel preparaten te koop om je gerechten te zoeten. Je weet op ’t laatste niet meer wat je er allemaal mee moet beginnen. Onbekend is onbemind. Daarom kijken we samen eens naar het aanbod.
Er zijn producten op basis van: appels, peren, druiven, rijst, maïs, agaven, honing, ahorn en granen:

Appels
Appels hebben natuurlijke suikers. Die zitten ook in het sap. Als je dat sap laat koken en indikt, krijg je een siroop die suiker kan vervangen. Je hebt een natuurlijk product dat lekker smaakt en geen problemen oplevert. Je kan je voorstellen dat je veel appels nodig hebt, als je het sap indikt. 11 kg appels zorgt voor 1 liter appeldik.

Op de fles staat hoe geconcentreerd je appeldik is. Hoe minder geconcentreerd, hoe goedkoper natuurlijk.
Om je te overtuigen dat deze gezonde zoetmaker best te pruimen is, volgt hier een lekker recept:

Appelcrisp: Het recept kreeg ik van Rik Vranckx, beter bekend als Rikske van de Hasseltse Levensboom, een uitstekend vegetarisch restaurant.
 

 • 2 eetlepels fijngehakte dadels
 • 750 gr appels
 • 25 gr rozijnen
 • geraspte schil van 1 citroen

  Voor de crisp:
 • 50 gr boter
 • 100 gr grove havervlokken
 • 75 gr. tarwemeel
 • 50 gr hazelnoten, amandelen of walnoten, een mix mag ook.
 • 50 gr appeldik

Smeer een vuurvaste schotel in met zachte boter en strooi er de dadels op.
Rasp de appels zeer grof
Meng met de rozijnen en het citroensap
Verdeel over de dadels en druk goed aan
Smelt de boter en roer de ingrediënten van de crisp erdoor en strooi deze over de appels.
Bak 30 minuten bij 180 graden.
Geef hierbij wat sleedoornjam.

Appelthee met appeldik
Van gedroogde appelschijven kan je koortswerende en rustgevende thee maken.
Was je appels. Snij ze in heel fijne schijfjes en droog ze op de centrale verwarming. Je kan de schijfjes eventueel aan een koordje rijgen en zo laten drogen. Vroeger deden de kinderen zo'n appelketting rond hun nek en aten ze de appelschijfjes met smaak op.
Je kan er thee van maken door ze te overgieten met kokend water en 10 minuutjes te laten trekken.
Zoet met een beetje appeldik.

Tip: Appeldik krijgt verschillende smaken, als je er ander fruit aan toevoegt. Zo is er in de handel kersendik (appeldik met kersendik gemengd) of exotisch fruit dik, gemengd met appeldik.

Van al deze siropen kan je ook limonade maken. Meng een beetje van deze siroop met water.

Peren
Haspengouw staat bekend om hun appel- en perenplantages. Hier waren vroeger heel wat siroopfabrieken. Die verwerkten die heerlijke vruchten tot een bruine massa. Heerlijk op pannenkoeken.

Druiven
Als je denkt dat ze druivensuiker van druiven maken, dan heb je het mis. Die maken ze van maïs- of aardappelzetmeel. Waarom noemen ze die dan druivensuiker zal je denken. Wel dat komt omdat de chemische formule net dezelfde is als de natuurlijke, uit druiven gewonnen suiker. Druivensuiker heeft wel voedingswaarde, maar niet dezelfde geneeskracht als de uit druiven gewonnen suiker. Gebruik daarom ingedikt druivensap, als je gezond wil zoeten. Dat sap maken ze van verse of gedroogde druiven (rozijnen).

Dit zoetmiddel mag de kroon op het werk steken, want het krijgt de titel van “beste zoetstof”. Het staat zelfs nog een tikkeltje beter aangeschreven dan honing, omdat de druivensiroop beter verteert. Sommige mensen kunnen geen honing gebruiken, omdat ze die moeilijk verteren. Het bloed neemt de druivensiroop erg vlug op. De siroop laat geen grote hoeveelheid afvalstoffen achter, na de verbranding.
Druivensiroop heeft een versterkende werking op het hart en kalmeert de zenuwen.

Rozijnen: Koop liefst ongezwavelde rozijnen.
 


Agaves op een kwekerij


Na het afsnijden van de bladeren blijven de uit te persen kernen over.

Agave
Agavensiroop is een uitstekende energiebron. Hij is gemaakt van biologisch geteelde agaveplanten. Er zijn geen kleur- of bewaarstoffen aan toegevoegd. De planten hebben ongeveer 10 jaar nodig voor ze oogstrijp zijn. De buitenste bladeren verwerken ze tot één van de hoger besproken producten. De kern, die een beetje op een ananas lijkt blijft over. Zo’n ‘pinã’ (Spaans voor ananas) weegt zomaar eventjes 25 tot 70 kg. Je kan je voorstellen dat je daar heel wat sap kan uitpersen. Daarvan maken ze siroop.

Deze zoete stof kan je in allerlei koude of warme gerechten verwerken. De siroop laat zich gemakkelijk vermengen met alle voedingswaren en dranken. De oorspronkelijke smaak van je gerecht zal niet veranderen en je hebt geen suikernasmaak. De zoetkracht van deze siroop is zo groot dat je er minder moet van gebruiken dan suiker om hetzelfde resultaat te krijgen.
Deze siroop doet geen aanslag op je tanden. Die blijven dus langer gespaard.

Cake met agavensiroop
Je kan ook eens mijn appeltaartrecept proberen. Dat is superlekker en in een wip klaar.
Ik gebruik:

 • 1/2 kg appels
 • 120 g boter
 • 100 g agavensiroop
 • 120 g zelfrijzende bloem
 • kaneel
 • gemalen noten
 • 2 eieren.

Ik doe de malse boter in een kom, voeg er appeldik bij en klop met een mixer tot een homogene massa. Ik voeg er de helft van de bloem aan toe en een ei, mix alles goed door elkaar. Nu komt de andere helft van de bloem erbij en het tweede ei. Je krijgt dan een tamelijk plat deeg. Ik strooi wat paneermeel op een beboterde taartvorm en leg nu met een pannenlikker hoopjes deeg in de taartvorm. Ik strijk die hoopjes nadien glad, snij de appels in schijfjes en leg ze in rijen op het deeg. Ik strooi er nog wat kaneel en gemalen noten over. Ik laat deze taart 60 minuten op 180 graden bakken.

Voor een reuzentaart vermenigvuldig je de bovengenoemde hoeveelheden met drie of vier, de grootte van je braadslee bepaalt de mogelijkheden.

Ahorn (Acer saccharinum)
De Indianen overwonnen barre tijden door op een zinvolle, magistrale manier de natuur in te schakelen.
De eerste Jezuïeten, die in 1623 voet aan wal zetten op Amerikaanse bodem, hadden de mond vol over gesuikerd sap van de ahornboom (Acer saccharinum). Omzichtig slopen ze bij en observeerden de Indianen bij het bereidingsproces. Ze zagen hoe de Irokezen en Hurons bij de gesuikerde maan met hun tomahawk een inkeping in de esdoornschors maakten. Onderaan de gleuf sloegen ze een klein geultje. Druppel na druppel sijpelde het heerlijke goedje in een schaal. Om de siroop te verdikken gooiden ze hete stenen in het sap. Daarna kookten ze het sap in schalen en stilaan dikte het in tot een stevige stroop.
De eerste ahornsiroop was dan ook een symbool. Het was de natuur die een cadeautje schonk om de lente te verwelkomen.

Ahornsiroop


via het gootje druppelt het sap in de emmer.

In Canada kan je in elke voedingswinkel heerlijke esdoornsiroop kopen. Je kan die trouwens krijgen in allerlei soorten. De Amerikanen en Canadezen zijn er dol op. 's Morgens vroeg al smeren ze mapleleaf-syrup op hun pannenkoeken of op hun, voor ons onbegrijpelijke, gebakken ontbijtpatatjes.
De Canadezen hebben het esdoornblad zelfs een plekje op hun vlag gegeven.
Ahorn is voor vele Canadezen een belangrijk product. Ze houden de natuur goed in de gaten en als het 'ahornmoment' aanbreekt gaan ze aan de slag. Ze roepen hun paarden, die een grote slede trekken, en zetten er grote vaten van 400 liter op. De moderne ahornsiroopboeren reizen per 'skido', dat is een soort sneeuwbrommer. Ze nemen hun zwengelboor en gaan naar de suikerhut, die tussen de ahornen weggedoken is. Ze maken gaatjes van 3 cm diep en 1 cm breed in de ahornbomen. In die gaatjes plaatsen ze een kleine goot, die ze 'goudrelle' noemen. Het ahornsap druppelt via dat gootje in een ketel met deksel. Zo kunnen er geen ongewenste snoepers aan en voorkomen ze regenwater in het sap. Als ze daarmee klaar zijn, kunnen ze alleen nog maar hopen dat de temperatuur zich conform hun wensen gedraagt. Dat betekent 's nachts dalen tot onder en overdag opnieuw stijgen tot boven het nulpunt. Als dat zo gaat, 'oogsten' ze per middelgrote boom ongeveer 40 liter sap.

Tegenwoordig gaat het sap dan via een pijpleiding naar een kookruimte. Daar moet je het vuur onder de siroopketel op constante temperatuur houden. Gevolg is wel dat het hele woud naar het heerlijke gesuikerde ahornaroma gaat ruiken. De siroop moet 9 uur koken vooraleer hij de gewenste dikte heeft. Voor 1 liter siroop heb je 40 liter ahornsap nodig.

Als je ahornsiroop verder laat inkoken kristalliseert hij en vormen er zich dikke, lichtbruine suikerklompen. Deze worden fijn gestampt. De kristallen hebben een lekkere ahornsmaak. Dit product geeft eerder smaak aan je gerechten net zoals vanillesuiker. Het vervangt de suiker niet.
Ahornsiroop is heel rijk aan mineralen. Het is een van de belangrijkste onderdelen van de citroensapkuur. In Canada en de V.S. is de siroop niet weg te denken. Wie daar “pannenkoek denkt, zegt ahornsiroop”.

Pannenkoeken met ahornsiroop

 • 250 g bloem
 • 12 g verse gist
 • 4 soeplepels lauw water
 • 3 eieren
 • een snuifje zout
 • 1,5 dl melk

Maak een kuiltje in de bloem.
Los de gist op in het lauwe water
Roer er de eieren, het snuifje zout en de melk door.
Laat minimum 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Roer het deeg los en doe, als het deeg te dik is, een beetje melk bij. Het deeg moet een beetje lopend zijn.

Als je echte Amerikaanse pannenkoeken wil, mag je ze niet bakken in een grote pan. De kleine pannenkoeken worden tamelijk dik gegeten en vooraf uiteraard ruimschoots overgoten met ahornsiroop. En of dat lekker is? Zeker weten!

Tip Er zijn verschillende soorten ahornsiroop.
Voor pannenkoeken kies je best voor extra light, light en medium. Deze siropen zijn niet te sterk en dun.
Dan is er nog amber. Deze siroop is dikker en heeft een meer geconcentreerde smaak. Deze siroop verwerk je beter in gerechten zoals bijvoorbeeld bij bonen of vleesstoofschotels.

Granen
Granensiropen staan nog dicht bij de natuur. Ze zijn iets meer bewerkt dan honing.
Onder granensiroop hoort ook gerst. Gerst is rijk aan mineralen, vooral ijzer. Vitamine B komt ook veel voor.
Maïs is ook een belangrijke leverancier voor stroop. Maïs herbergt vetten, etherische olie, gom, hars, glycosiden, alkaloïden, vitaminen C en K, sterolen, plantenzuren, tannine, kalium en calcium.
Het klinkt voor ons misschien gek in de oren, maar maïs is na rijst het voornaamste graangewas ter wereld. Derde in de rij is graan zelf.
En dan is er nog rijststroop.
Al deze siropen bevatten sporen van mineralen en vitaminen. Meestal zoeten ze natuurlijk snoepgoed met granensiropen.

Cichorei (Cichorium intybus)
Cichorei bevat bitterstoffen, glycosiden, inuline, vetten en spoorelementen.
Cichorei heeft een gunstige invloed op de spijsvertering, lever en gal.
Cichorei zuivert ook de lever. Het drijft zweet en urine af. Afvalstoffen gaan mee.
Cichorei versterkt zenuwen, spieren en botten.

Cichoreisiroop
In de handel is er een zoetmiddel verkrijgbaar op basis van cichorei. Het zoet net als suiker, maar heeft niet de schadelijke gevolgen.
Cichoreisiroop maken ze van de cichoreiwortelsap. De heldere zoetstof krijg je door verdamping en filteren. De siroop is zoeter dan suiker. Je hebt er dus niet zoveel van nodig (70 g cichoreisiroop = 1 kg gewone suiker).
Deze siroop kan je in allerlei gerechten verwerken. Gebak, thee, koffie, frisdranken, jam en noem maar op

Tiramisou met cichoreiwortelsiroop
We gaan deze keer voor suikervrije tiramisou, langs Italië dus, want daar komt tiramisou vandaan. Wij maken er een iets 'gezondere' versie van, zodat we onze lang-zullen-we-leven-bedoelingen zonder schuldgevoel kunnen verder zetten.

 • 1 pak boudoirkoekjes
 • 1 pak mascarpone van 500 g.
 • 1 kop siroop van chicoreiwortelsiroop
 • 1/2 liter graan- of gewone koffie)
 • een snuifje cacaopoeder
 • 4 eieren, (eiwit apart)

Mix de eierdooiers schuimig.
Meng er de kaas voorzichtig onder en voeg er de siroop aan toe.
Je kan nog een beetje extra vanille toevoegen.
Klop het eiwit schuimig en meng er voorzichtig de kaas onder.
Leg in een vuurvaste schotel een laag, in koffie gedrenkte koekjes.
Doe daar bovenop een laag kaasmengsel.
Daar komt weer een laag koekjes op.
Doe zo verder tot de kom vol is.
Eindig met het kaasmengsel en bestrooi met cacaopoeder.
Zet je dessert minstens een uurtje in de koelkast.
Buono appetito…

#465Daniëlle Houbrechts

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be

Terug naar boven icoon