Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/hoesten_kruiden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 25 juni 2022

Kruidenthee en hoestsiropen met kruiden bereiden

Hoesten… we hebben er iets voor

Hoesten doen we allemaal wel eens. Het is een natuurlijke manier om je luchtwegen te reinigen. Goed dat het gebeurt want anders zou je kunnen problemen krijgen. Alles wat je keel of bronchiën dreigt te verstoppen kiepert een hoestbui eruit. Je kan een hoesbui krijgen door prikkelende stoffen in de lucht, een stukje voedsel, of slijm van een infectie. Gelukkig hebben we een rijkdom aan geneesmiddelen uit het plantenrijk. Je kan thee maken of een echte, ouderwetse, weldoende hoestsiroop gebruiken.

Kruidenthee

Tijm
Tijm is een natuurlijk antibioticum. Hij leent zich uitstekend om thee tegen verkoudheid en griep van te maken, samen met andere Provençaalse kruiden.
Neem hiervoor een theelepel kruiden (liefst verse). Als je die niet bij de hand hebt neem je een theelepel Provençaalse kruiden, doe er een schijfje citroen bij en overgiet met kokend water. Laat 10 tot 15 minuutjes trekken. Giet de thee door een plastic of rieten zeefje. Je voelt de weldaad onmiddellijk.

Salie
Saliethee is misschien niet zo lekker. Maar als je enkele blaadjes met kokende melk overgiet en vijf minuten laat trekken, valt het al een tikkeltje beter mee. Nog even wennen en het is zelfs te drinken. Eventueel kun je aan de thee een lepeltje honing toevoegen. Als je de honing bij de kokend hete drank doet, breek je de waardevolle voedingsaspecten van de honing af. De honingsmaak verandert natuurlijk niet, maar het is zonde van die stoffen. Dus laat je de drank best eerst wat afkoelen.
Drie kopjes thee per dag is meer dan genoeg.

Hoestsiroop op grootsmoeders wijze

Ramenas
Vul een diep bord met schijfjes rammenas. Strooi er bruine rietsuiker over en zet er een ander bord bovenop (geen plastieken). Laat 24 uur trekken. Zeef en doe de inhoud in een flesje. Bewaar dat op een donkere plek. Kinderen krijgen 3 keer per dag een theelepel, volwassenen drie keer een eetlepel.

Ui
Snij een grote ui in ringen en leg die in een grote kom.
Doe er een laagje zuivere natuurlijke honing over en laat een nachtje staan.
Zeef ‘s anderendaags het hoestdrankje en neem hiervan 4 tot 5 soeplepels per dag.
Als je taai slijm niet weg krijgt kan ui echt wel helpen. Ui is net als prei, bieslook en knoflook een telg uit de “Alium-familie”. Ze werken desinfecterend en zuiveren je keel, luchtwegen en ingewanden.

Tijmsiroop
50 g verse of 25 g gedroogde tijmblaadjes
600 ml kokend water
300 g vloeibare honing
250 g kandijsuiker

Giet het kokend water over de tijm en laat 20 minuutjes trekken. Zeef de tijm er dan uit. Doe het aftreksel bij de honing en de suiker en verwarm alles (liefst in een roestvrij stalen, of geëmailleerde kookpot). Warm alles op tot de brij begint te schuimen. Schep het schuim eraf en laat inkoken op een zacht vuurtje tot je siroop de gewenste dikte heeft. Giet alles kokend heet in kleine potjes, boordevol, zet het metalen schroefdeksel erop en laat omgekeerd afkoelen.
Neem hiervan 2 theelepels, drie keer per dag. Als je hoest echt acuut is neem je best elke twee uur een soeplepel.

Honing:
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Honing werkt geneeskrachtig bij een zere keel en verkoudheid. Honing heeft een boel bacterieremmende eigenschappen. Dat komt door de enzymen en andere stoffen die desinfecterend werken. Al die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je de honing in kokend hete thee doet. Wacht daarom tot je thee drinkklaar is en doe er dan een lepel honing bij. Bij een verkoudheid kies je best voor tijm- of eucalyptus honing. Als je de pot goed afsluit, blijft honing lang goed. Vloeibare honing zal na een tijdje versuikeren. Daar is niks mis mee. Het betekent niet dat je de honingpot in de vuilbak moet kieperen want de kwaliteit en de smaak blijven hetzelfde. Je kan de honing weer vloeibaar maken door je pot op te warmen au bain marie op een temperatuurtje van 40 graden. Beslist niet meer. Sommige honingsoorten versuikeren vlug, andere doen er een jaar over. Je voorkomt versuikering door regelmatig in de pot te roeren.

#845Daniëlle Houbrechts

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be

Terug naar boven icoon