Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/hakselaar_takken_versnipperen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 14 mei 2021

Tips om snoeihout te verwerken en te voorkomen.

 

Tips om SNOEIHOUT te verwerken en te voorkomen

 

Snoei op het goeie moment
Snoeien doet groeien: hoe dieper u terugsnoeit, hoe meer de plant nadien wil groeien! Voor de meeste struiken, hagen en houtkanten geldt: snoei nooit meer dan 20% van de plant weg in één jaar, anders put u hem uit. En respecteer ook de natuurlijke vorm van de plant. Hou er rekening mee dat ’s winters snoeien - wanneer de struik kaal is - de groei eerder stimuleert, terwijl een zomersnoeibeurt de groei meestal vertraagt en vooral de vertakking bevordert. Samengevat: snoei in de winter als u de vorm wilt corrigeren en voer in de zomer een onderhoudssnoei uit. De vuistregel is dat u struiken het best snoeit als ze uitgebloeid zijn. Bladverliezende hagen scheert u het best na 21 juni, de langste dag.

Plant op de juiste afstand
Plant bomen en struiken niet te dicht op elkaar, dan kunnen ze mooi tot hun natuurlijke vorm uitgroeien en hoeft u niet of maar beperkt te snoeien. Hoe breed een struik wordt, hangt af van de groeiwijze: struiken die rechtop de hoogte in schieten, kunt u dichter bij elkaar planten dan soorten die bolvormig uitgroeien. Algemeen geldt: struiken die 3 meter breed worden, plant u het best 3 meter uit elkaar. Bij soortgenoten en planten met een vergelijkbare groeikracht vermindert u die afstand iets.

Kies geschikte bomen en struiken
Kies planten die passen bij de grootte, de aanleg en de bodemsoort van uw tuin én bij ons klimaat. Dat zorgt niet alleen voor mooie, gezonde planten, u hoeft dan ook minder te bemesten en te begieten. Planten die passen bij ons klimaat zijn bovendien het interessantst voor de lokale fauna en flora en uw tuin wordt er alleen maar soortenrijker door. Combineer bij voorkeur soorten met een vergelijkbare groeikracht die het ook in de vrije natuur goed met elkaar kunnen vinden. Of anders gezegd: laat geen traaggroeiende plantjes overwoekeren door klimop! Het mooist (en meest onderhoudsvriendelijk!) wordt het als u voor een gelaagde begroeiing kiest: beplant één stuk grond van groot naar klein met bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers. En ga, rekening houdend met het bloeitijdstip, de bloeiwijze, bladvorm … voor een maximale variatie op een minimum aan plaats.

Schakel een hakselaar in
De grasmaaier verkleint makkelijk haagscheersel en fijn snoeihout. Maar bij meer uit de kluiten gewassen snoeihout is een hakselaar erg handig. Tegenwoordig zijn er heel wat stille en niet al te dure toestellen op de markt met verschillende snijmechanismen. Hou bij uw keuze rekening met het soort snoeiafval dat u meestal moet verwerken en de hoeveelheid ervan. Maar u kunt natuurlijk ook een hakselaar huren en dan het model kiezen dat het best past bij de hoeveelheid snoeihout die u daarmee moet verwerken.

Verfraai uw tuin met houtsnippers
Houtsnippers zijn een ideaal mulchmateriaal. Zo’n laag snippers tussen plantjes en struiken oogt mooi en bespaart u ook werk omdat ze de bodem onkruidvrij houdt. Bovendien wordt uw grond vruchtbaarder en tempert de mulchlaag de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. En ook mooi meegenomen: u hoeft minder water te geven. Op voorwaarde tenminste, dat de laag voldoende dik is: leg een laag van 10 cm tussen heesters en bomen en een van 5 cm tussen vaste planten en rozen. En wat denkt u van een snipperpad dat mooi en natuurlijk aansluit bij uw borders? Die klus is zo geklaard: graaf uw pad eventueel een beetje uit, breng een snipperlaag van minstens 10 cm aan en u wandelt zacht en droog uw tuin door.


Snippers tussen de planten als mulch tegen het onkruid.

Hou uw compostvat geurvrij
Wie composteert, weet het: om goede compost te krijgen, is de verhouding van groen en bruin materiaal erg belangrijk. Groen materiaal bevat veel voedsel en vocht maar heeft weinig structuur, terwijl bruin materiaal eerder droog, luchtig en stug is. Daarom is haagscheersel een ideaal composteermateriaal want dat is tegelijk groen en bruin. Maar ook houtsnippers bewijzen u goede diensten. Wanneer u die vermengt met keukenresten en grasmaaisel, zorgen ze voor een luchtige structuur en goede luchtstroom. Dat verhindert dat het groen materiaal verslempt en voorkomt zo dus geurhinder. Een handige truc: zet naast uw compostvat een bak met snippers, dan kunt u er samen met uw keukenresten telkens een handvol snippers in gooien.

Scherm uw tuin af met snoeihout
Beschut achter een vlechtscherm van de late zon genieten, uw tuin of een deel daarvan afsluiten met een takkenwal of snipperwand ... Ook hier komt uw snoeihout goed van pas! Een takkenwal staat zo overeind: U stapelt het snoeihout tussen twee rijen stevige palen die voldoende diep in de grond zitten. Voor een snipperwand maakt u wanden van betonijzer of metaalgaas en enkele palen en vult u de ruimte ertussen op met houtsnippers. De takken of houtsnippers van uw wanden slinken na verloop van tijd wat, maar dat is net goed: u kunt er gewoon weer nieuw snoeihout in kwijt! Het vlechten van buigzame takken tussen houten palen vraagt wat oefening, maar begin eerst eens met kleine vlechtwerkjes om uw borders mooi mee af te boorden, dan hebt u de techniek vlug in de vingers.


Snipperpad met gevlochten takkenafboording.

Spring creatief om met snoeihout
Boomschors, een grillige oude tak of boomstronk, buigzame twijgen … daar maakt u heel wat moois mee! Gebruik dat natuurlijke materiaal voor bloemstukjes, vlecht er paasnestjes en kransen mee, zet bloempotten op boomschijven van verschillende hoogte … Kortom, laat uw creativiteit de vrije loop.

Geef uw planten een steuntje
Grote vaste planten en vooral planten die zware bloemen dragen, zoals pioenen en hortensia’s, kunnen het best een steuntje gebruiken: grillig vertakt snoeihout is daar ideaal voor. En in een moestuin komen steunstokken ook altijd van pas.
Die hoeft u niet te kopen: leg gewoon een voorraad lange, stevige takken aan. Dan liggen die al klaar als u ze nodig hebt.

Meer info op:  www.junicompostmaand.be

#1994

Bron: VLACO