Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groente_warmoes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 11 april 2021

Groente warmoes

Warmoes of de snijbiet.

Beta vulgaris: warmoes of snijbiet, in Engeland ook wel eens Perpetual spinach of spinach beet genoemd. 

 

Variëteiten: Rhubarb chard (rode soort), Blanche d'Ampuis (Witte brede ribben), Bright Lights geforceerde F1, ... 

Familie: Ganzevoetfamilie / Chenopodiaceae. 

De snijbiet is eigenlijk familie van de voederbiet en de suikerbiet die vooral door vele veehouders geteeld word voor hun runderen. 

Er zijn verscheidene variëteiten waaronder er zijn met rode stelen, witte stelen, gele tot groene enzovoorts. Dit zorgt er soms al eens voor dat de planten niet alleen gebruikt werden voor ons dagelijks voedsel, maar evengoed als decoratieve plant in de tuin. Het grote verschil  zit hem in de wortel, warmoes heeft een veel kleiner wortelgestel of pinwortel dan zijn broertjes. Als je graag eens een groente eet die wat in de vergeethoek is beland, is deze wel een echte aanrader. 

zaden aan de warmoes
zaadvorming bij een 2 meter hoge warmoes

Hoe gaan we tewerk? 

Zaaien: best is altijd gekochte zaadjes te gebruiken en dit om geen verbasteringen te krijgen. Warmoes kruist namelijk zeer gemakkelijk met andere soorten zelfs al staan die op honderden meters afstand. Indien je toch eigen geteeld zaad wenst te gebruiken, dan doe je een plastiek zak over de zaden voor kruisbestuiving uit te sluiten. Eigen zaden winnen van F1-hybrides kan echter niet. Deze komen niet in aanmerking daar deze kunnen gemanipuleerd zijn en niet meer de originele bestanddelen bevatten voor hun opvolgers. 

Er zitten eigelijk 3 zaden in een vruchtkluwen. Dat wil zeggen dat je 2 plantjes zal moeten weghalen na het uitkomen.

              1 gram zaad = ± 60 Kluwens. 

 

Zaaiperiode: vanaf midden maart t.e.m. midden augustus kan men warmoes zaaien. 

---> Week de zaadjes vooraf enkele uren in lauw water (dit versnelt het kiemproces). 

---> Plant ofwel dicht bijeen of juist met een grotere tussenafstand, naargelang je snel groen blad wil snijden of eerder grotere bladribben wil telen. 

Maak de grond enkele dagen vooraf goed vochtig en zaai de vooraf geweekte zaden een tweetal centimeter diep in de grond. Na enkele weekjes (2) zie je de plantjes al verschijnen. Bij langer uitblijven van regenval, wordt de zaaiplek al eens afgedekt met jute zakken. Deze worden dan overgoten met water om te voorkomen dat de bodem door verdroging zou kunnen dichtslaan. 

Standplaats: Snijbiet of warmoes is over het algemeen een makkelijke plant, hij voelt zich bijna overal thuis. Vergeet niet dat hij onderdeel uitmaakt van de bladgewassen en dat de wisselbouw 1 op 4 is. Dit wil zeggen dat je pas om de vier jaar op dezelfde plaats je bladgewas kan telen. 

Teeltzorgen:

  • Hij houdt over het algemeen van vochtige gronden. (Voorzie grasmaaisel tussen de planten tegen uitdroging). 

  • Hakken en schoffelen is hier ook altijd een aanrader. 

  • Bemesten: verdeel een matige samengestelde organische meststof over de planten tijdens de groei, dit komt het bladgewas zeker ten goede. 

  • Giet de planten regelmatig tijdens droge, warme perioden. 

  • Oogsten: vanaf midden mei t.e.m. midden november. Dit gebeurd met een scherp mes, waarbij je enkele centimeters boven het hart de bladeren recht afsnijdt. Dit om verdere groei te stimuleren. Na enkele weken kan een tweede maal gesneden worden. Probeer steeds te snijden in drogere perioden, dan blijven de bladeren over het algemeen ook properder.

  • Je kunt de groene blaadjes gebruiken als spinazie of vers in de sla en de geribde delen kan je uit het bladmoes snijden en klaarmaken als 'asperges'. Veelal worden kaassausen aangewend om over de bladstelen te doen.

  • Winterperiode: de planten kunnen een lichtere vries aan, doch zullen ze er waarschijnlijk niet uitzien. Bedek ze met stro en je zult ze in het voorjaar weer mooi zien uitlopen.

  • Tweedejaarstrek geeft misschien mooie grotere bladeren, maar ook iets meer bitterheid.

Ziekten: raar maar waar deze plant kent zeer weinig ziekten, wat al wel eens voorkomt is bladvlekkenziekte, mozaïekvirus en bladvergeling.

Keuken: zoals gezegd kan het groene bladmoes vers gegeten worden in sla of bereid worden als spinazie.

Persoonlijk vind ik het smakelijker en milder als spinazie daar de bladeren steviger zijn en minder snel uiteenvallen. Reken er wel op dat de stelen 2 maal langer moeten koken (indien het brede stengels zijn).

Gratins lenen zich makkelijk voor deze groente, alsook warmoespuree, enz ...

Het is een groente die wat op de achtergrond blijft, maar die een bron van vitaminen bevat. Het is een makkelijk te telen plant, en nog decoratief ook.

 

#261

Auteur: Maurice Claes