Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/groente_kardoen


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Groente: kardoen - Cynara cardunculus

Kardoen (Cynara cardunculus)

Behoort tot de familie der samengesteldbloemigen of composieten (Asteraceae).

Oorsprong: waarschijnlijk vanuit Perzië - Turkije.
De natuurlijke habitat van kardoen bevindt zich vooral aan de Middellandse zee en is daar dan alom gekend als bladgroente, niet te verwarren met de Artisjok!
De Artisjok daarentegen is een gemuteerde soort die omstreeks de jaren 1500 tot stand kwam.
De plant profileert zich bij ons meer in de siertuin, daar de teelt ervan met enorme bladontwikkeling gepaard gaat. ---> Kan makkelijk gebruikt worden als beschutting voor andere groenten.
De mooie paarse bloemen die zich aan de top bevinden, kunnen ingedroogd worden voor droogboeketten, en zijn vooral goeie lokkers voor hommels en vlinders in de tuin.

Zaden winnen van deze plant brengt soms veel problemen met zich mee, daar ze makkelijk schimmelen. (te hoge vochtigheidsgraad).
In onze klimaatzone wordt de kardoen verbouwd als een éénjarig gewas, doch in zijn natuurlijke vorm gaat hij de winter door als een tweejarige plant.
Deze plant wordt gesorteerd onder de distelachtigen, zoals andere bij ons gekende: akkerdistel, knikkende distel, kruldistel, kogeldistel,...

Variëteiten:
Er zijn soorten met stekels en soorten zonder.
---> Volle doornloze (meest toegepaste voor de groenteteelt).
Uiterlijke kenmerken: lange grijsgroene bladeren of bladstelen. Die zich qua uitzicht als het ware ontwikkelen als 'één grote selderplant'.

De teelt:
Omstreeks eind maart beginnen we met de koude teelt of zaai in perspotjes. Zaai steeds enkele zaden per potje op een diepte van ongeveer 5 cm en selecteer enkel de best opgekomen kiemen. Je kan ook rechtstreeks in de volle grond zaaien vanaf begin mei, maar voorzie dan wel een diep bewerkte bodem voor een ongehinderde groei! Let wel op dat de plant een penwortel aanmaakt en verplanten niet zo best is, daar er anders groeiachterstand optreed. Het ontkiemen zelf duurt een 2 tal weken.
Bij bovenstaande zaaidata zal de oogst dan vanaf half september, t.e.m. eind oktober zijn.
Voorzie de nodige plaats voor de uitgroei van de planten, om verdringing van andere gewassen uit te sluiten. (1,5 m² lijkt mij een goede afstand tussen de planten onderling).
Tussenteelt kan door laagblijvende gewassen te zaaien.

Voorzie tevens een goeie basisbemesting die rijk is aan stikstof, en geef af en toe wat korrelmeststof. Een goede verteerde stalmest kan ook, doch geen onrijpe stalmest daar deze teveel stikstof (voor omzetting) verbruikt uit de bodem.
Zorg tevens voor de juiste vochtvoorziening door middel van stabiele kompost, deze houdt makkelijker het water vast voor drogere periodes. Mulching kan hier dan ook alvast ten goede komen.
Kardoen voelt zich net als andere distels thuis op vrijwel elke grondsoort, en behoeft trouwens geen kaligiften zoals andere groenten.

Belagers:
Vooral zwarte luizen zijn soms aanwezig op de stengel van de bloemknoppen. Hun natuurlijke vijanden zijn de lieveheersbeestjes en hun larven alsook oorwurmen enz…
Botrytis cinerea (is een zwakteparasiet) en meeldauw zijn de 2 belangrijkste schimmelziekten die hier voorkomen. Behandel meeldauw evt. met spuitzwavel. Probeer zoveel mogelijk monocultuur te vermijden.

Eten en drinken:
Er zouden studies gemaakt zijn over de aanwezige stof cynarine, waaruit blijkt dat na het nuttigen van deze groente, alles veel zoeter zou beginnen smaken en wijn zou een metaalsmaak krijgen? Aldus de wijnkenners onder ons zijn gewaarschuwd! De grootste hoeveelheid cynarine bevindt zich in de bladeren.
De bladeren worden gebleekt met stro of jutte zakken voor enkele weken, alvorens ze verwerkt worden.(Bleek vanaf einde augustus). Vroeger werden de planten zelfs in kelders geteeld, om ze iets langer te kunnen behouden. (In de oudheid was dit zelfs een feestelijk gerecht).
De bladeren worden als bleekselder klaargemaakt bv. met tomaat en kaassaus.
Tip: Verwerk het jong blad steeds vers, ontdaan van de nodige vezels. Het blad is beperkt houdbaar.

Gezondheid:
- Werkt eetlustopwekkend en vetverbrandend.
- Heeft een goede uitwerking op de cholesterol en heeft vooral een zuiveringsfunctie op ons lichaam. (Lever en gal).
- Werkt in op jicht, reuma, artritis, bloedsuiker, urinewegen.
- Bevat veel vitaminen A, B, C, en sporenelementen.

#105Maurice Claes

Auteur: Maurice Claes

Terug naar boven icoon