Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gezonde_groenten_zaaitips_in_eigen_moestuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 30 juni 2022

Gezonde groenten: zaaitips in eigen moestuin


gezonde groenten zaaien
Gezonde groenten zaaien: zelf je eigen groenten kweken

Om in de dagelijkse portie groenten te voorzien, biedt het warenhuis een zeer uigebreid gamma aan groenten. Maar vele van die groenten zijn zelf te kweken, en meestal vergt het niet zo'n grote inspanning om dit zelf te doen.
Zelf gezonde groenten zaaien is geen tijdrovende bezigheid, want erg arbeidsintensief zijn deze planten niet. Bekijk het als een gezonde hobby dat er voor zorgt dat je zelf lekkere, verse en bovendien gezonde groenten in uw keuken kan toveren.
Hieronder geven we 3 voorbeelden van groenten die vrij eenvoudig te kweken zijn, en waarmee we in april aan de slag kunnen gaan: augurken, courgettes en radijzen.

Augurken

Augurken zijn leuke groenten om zelf te telen. Oorspronkelijk waren augurken en komkommers gelijk, maar na vele eeuwen van selecties zijn er nu zaden op de markt voor het kweken van augurken / komkommers zoals we ze nu kennen. Beide behoren dan ook tot dezelfde komkommerfamilie (Cucurbitaceae). In tegenstelling tot komkommers zijn de augurken niet lekker om zo te gaan eten. De augurkjes moeten worden ingemaakt, en daarvoor wordt meestal azijn gebruikt.

zelf augurken kweken
Augurken zijn lekkere groenten en niet moeilijk om zelf te kweken.

Het nadeel van augurken is dat zij u niet de keuze laten van het moment dat u ze moet inmaken. Eenmaal de plant vruchten begint te krijgen, groeien ze heel erg snel. Bent u op zoek naar lekkere augurkjes,  gebruik dan de kleine vruchtjes op dat moment.
Enkele productieve en vrij ziektebestendige cultivars zijn ‘Vert de Paris’, 'Stimora F1', 'Wilma F1', 'Levina F1',...

Zaaien van augurken:
Augurken kunnen binnenshuis gezaaid worden vanaf april en vanaf begin mei reeds onder koud glas. Vanaf begin tot midden juni kun je ze eveneens rechtstreeks buiten zaaien.
Zaai de augurken met een tussenafstand van ongeveer 80 cm, maak kleine kuiltjes en gebruik een viertal zaden per kuiltje.
Eenmaal de zaailingen opkomen selecteert u het plantje met het mooiste blad. De andere trekt u uit de grond.

Vanaf mei kun je ze uitplanten onder folie en na de ijsheiligen kunnen ze eveneens buiten worden aangeplant. Als de vruchtjes 5 tot 8 cm groot zijn (rond juli en augustus) zijn ze klaar om geoogst te worden.

Tip:
Probeer augurken in de tuin te combineren met bonen, kropsla of koolgewassen.
Dit zijn combinaties die erg goed samen passen.

Zelf courgettes kweken
Zelf courgettes kweken: gezond en niet moeilijk

Courgettes

Courgettes zijn erg leuke groentes om te gaan gebruiken in de keuken en omdat ze zo veelvuldig kunnen gebruikt worden (in de soep, gebakken, gegratineerd,...) is het een bijzonder interessante plant om in de moestuin te hebben.
De vruchten zijn te vergelijken met pompoenen, maar courgettes hebben een eerder blinkend en glad vel, meestal geel of groen gekleurd.
Courgettes kunnen vanaf april tot mei gezaaid worden. Het zaaien van courgettes is vergelijkbaar met het zaaien van augurken. Courgettes hebben een iets grotere plantafstand nodig dan de augurkjes (1 x 1 meter) maar ook hier wordt per kuiltje enkel zaden gelegd. Eenmaal de eerste blaadjes boven de grond komen wordt het beste plantje overgehouden.

Tip:
Om een grotere oogst te hebben plukt u best de courgettes net voor ze rijp zijn.
Dat zal de plant helpen om nieuwe (vrouwelijke) bloemen te maken.
Het zijn deze bloemen die zich zullen ontwikkelen tot nieuwe courgettes.

Vrouwlijke bloem van courgette
Vrouwelijke bloem van een courgetteplant


Radijzen

Een andere lekkernij in de keuken is de radijs. Deze groente wordt voornamelijk rauw gegeten, bijvoorbeeld in allerhande slaatjes in combinatie met rucola, komkommers, appels, meloen, yoghurt, en ga zo maar door.
De vruchten van de radijzen zitten onder de grond onder de goed vertakte stengels. De vruchten zijn rond of langwerpig en varieren van kleur van wit, roze tot rood, afhankelijk van welke soort er wordt gezaaid.

Het zaaien kan vanaf april tot juni, in de zomer is het niet aangeraden om radijzen te zaaien, aangezien het wortelgestel van de plant zich slecht zal ontwikkelen, dit leidt tot meer bladontwikkeling waardoor de plant geen tot kleine vruchten krijgt. Het best worden radijzen gezaaid in rijen met een afstand tussen de rijen van ca. 10 cm. Tussen de zaailingen laat u enkele centimeters die nadien kunnen uitgedund worden zodat er iedere 5 cm een plantje overblijft.

zelf radijzen kweken
Gezonde groenten zaaien: radijzen zelf kweken

Radijzen zijn vaak scherp van smaak en wat peperachtig, wilt u een iets mildere smaak, dan kan de buitenkant worden verwijderd, daarin zit de meest scherpe smaak. Bovendien zijn radijzen rijk aan zwavel en magnesium, daarnaast bevat het ook vitamine C en P die een beschermende werking heeft voor de bloedvaten. Radijzen zijn dus gezonde groenten die niet mogen ontbreken in uw moestuin. Wist je dat radijzen ook gebruikt worden als eetlustopwekkers?

Tip:
Zaai liever kleinere hoeveelheden over meerdere zaaimomenten, dan in 1 keer alle zaden te gebruiken.
Dit zorgt ervoor dat u over langere periode vruchten kunt gebruiken.

Radijzen telen

#2953
Terug naar boven icoon