Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gerechten_met_wild_en_groenten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 oktober 2020

Seizoengroenten die perfect bij wild passen

Seizoengroenten die perfect bij wild passen

Laat u deze herfst verleiden met een waaier aan typische najaarsgroenten in de groenterayon. Ook het wildseizoen is nu volop aan de gang. De passende groenten ondersteunen de natuurlijke aroma’s van wildvlees. Vergeten groenten vormen een welgekomen afwisseling in het normale productaanbod.

Chefs van toprestaurants zetten seizoensgroenten in deze periode van het jaar meer en meer op de kaart. Ze vormen een harmonieus geheel met wildvlees zoals fazant, wilde eend, jonge patrijs, haas en everzwijn.

Prei:
prei kan de hele winter door vers van het veld worden geoogst.
Met zijn gave, witte schachten en frisgroene loof is prei altijd een topper in de winter.

Witloof en roodloof:
in de wintermaanden is er traditioneel een grote aanvoer van witloof en –roodloof.

Spruiten:
de eerste winterprikken doen ons zin krijgen in spruitjes voor heerlijke stoofpotjes. Handgeschoonde, panklare spruitjes zijn echt in een handomdraai klaar.

kinderen lusten geen spruitjes


Kropsla:
serresla kent de hele winter een continue aanvoer. In vele winkels kun je al eens proeven van een heerlijke slasoep. Denk ook eens aan een recept als gestoofde kropsla bij bosduif.

Knolselderij:
knolselder wordt zowel met als zonder loof aangeboden.
Culinaire tip: puree van knolselder bij (wild) konijn.

Rode, witte en groene kool:
als de temperatuur ’s nachts onder het vriespunt duikt, groeit ook de vraag naar koolsoorten.

Comeback vergeten groenten
Dankzij topkoks worden ook vergeten groenten herontdekt. In trendy restaurants prijken ze vaak op de kaart: raapjes, koolrabi, rode biet, rammenas en pastinaak. Deze groenten worden stilaan meer en meer gewaardeerd.
Vergeten groenten lenen zich uitstekend bij wildgerechten en brengen meer variatie in de smaak. Zo harmonieert de kruidige en intense wildsmaak van edelhert goed met de uitgesproken smaak van pastinaak, rammenas, schorseneren en raapjes.

Gezondheidstip
Al deze seizoensgroenten zitten boordevol vitaminen, mineralen, oligo-elementen (kalium-magnesium) en antioxidanten, in de winter een welgekomen gezondheidsboost.

#2271

Bron: Flandria