Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/gat_vijverfolie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 21 januari 2021

Gaten in vijverfolie herstellen met silicone.

Verschillende keren werd mij gevraagd een herstelling uit te voeren van een pvc vijverfolie. Omdat er in de handel geen echte goede herstel kit bestaat, ben ik enkele jaren geleden gaan experimenteren om alsnog een doeltreffende en langdurige herstelling te vinden voor pvc vijverfolie.
Ik mag dan ook spreken van een blijvende herstelling van meerdere jaren, getest bij mezelf en bij vrienden. Deze herstelling bij vrienden is al enkele jaren oud (meer dan 3 jaar, en zelfs één van meer dan 8 jaar oud, geteld vanaf het jaar 2006).

Het nadeel van de mogelijke herstelkits in de handel, is dat zij uit basis bestaan van een contactlijm. Deze contactlijm heeft het nadeel dat hij niet elastisch genoeg is bij het uitzetten en/of krimpen bij warm of koud weer. De contactlijm maakt de pvc vijverfolie trouwens ook brozer, waardoor de vijverfolie alsook de contactlijm te hard gaat worden. Gevolg is dat alles weer los komt.
Om de hierboven omschreven nadelen te omzeilen met contactlijm, ben ik dus gaan experimenteren met silicone. De silicone die ik heb gebruikt is van het merk “Tec 7” en/of “Fix All”.  Het lek en foto’s van dit artikel zijn uitgevoerd met “Fix All”.


Dit is het lek.


Herstelkit, bestaande uit een schaar, gilet mes, Fix All silicone, een stuk pvc 0,8 mm dik op maat gesneden en ontvetter.



Je begint met het opmeten van het gat, en dan de herstel pvc lap (vijverfolie) op maat snijden. Zorg dat het gat door de herstellende stukje vijverfolie voldoende wordt overlapt. Ik heb er in dit geval voor gezorgd dat aan elke kant minstens 2 cm overlapt wordt. Zo kan ik die 2 cm ook later volledig gebruiken om op te spuiten met silicone.

Zorg dat de herstelfolie goed gereinigd is. Dit doe je met zeep. Deze handeling zal je best ook rond het gat op de vijverfolie uitvoeren.



 
Daarna de herstel pvc-lap (vijverfolie) en de vijverfolie rond het gat ontvetten met een ontvettingsproduct. Ik doe dit meestal met Splice Wash. Dit is een ontvettingsmiddel dat gebruikt wordt om rubberfolie te ontvetten. Door deze behandeling zal de silicone beter plakken op de pvc vijverfolie.

Trek de vijverfolie goed recht.



AANDACHT: Ik heb voor dit artikel speciaal witte silicone genomen, omdat dit voor u als lezer duidelijker is op de foto’s. Het is uiteraard beter een zwarte silicone te gebruiken om uw herstelling onzichtbaar uit te voeren.

Begin nu de silicone goed rond het gat te spuiten, liefst goed dik. Doe dit ook op het lapje herstelvijverfolie.

Als je alles goed hebt voorzien van silicone, dan mag je het stukje herstellende vijverfolie op de folie van de vijver drukken.
Zorg dat de silicone rondom het het lapje goed naar buiten wordt gedrukt.
Spuit nog wat silicone rond de randen van de herstelling. Deze zal dienen als verzegeling.

Nu maak je uw vinger nat met een oplossing afwasmiddel, (vb: dreft, per,...) opgelost in een klein beetje water. Met die natte vinger kan je zo de silicone goed plat wrijven.

Dit is dan het eindresultaat.
Nog veel herstelplezier.

#945

Auteur: Eric Buedts