Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/een_tuin_met_meer_vlinders

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 juni 2022

Een tuin met meer vlinders?

Een lekker zonnetje, de tuin die op orde staat, enkele vogeltjes die hun dagelijkse tweet schrijven en kleurrijke fladderende vlinders. Het leven kan soms zo fijn zijn, maar waar haal je tegenwoordig nog veel vlinders?
Het vlinderbestand is de afgelopen jaren sterk gedaald en dus is het een goed idee om onze fladderende vrienden naar de tuin te lokken.

Vlinders houden niet van koude. Het zijn per slot van rekening koudbloedige insecten en dus komen ze maar in actie vanaf 20°C. Om op dreef te komen zitten ze graag op een zonnig plekje, weg van de wind. Daar start hun dag. Het is dan ook eventjes zoeken in de tuin waar je zoiets kan maken. Bovendien kan dat hoekje ook best gezellig en bruikbaar worden voor jou. Zo kan je zelf genieten van de eerste straaltjes zon op een zonnige dag in het vroege voorjaar. Wedden dat ook dat deugd doet?

Vlinders hebben slechts een korte levensduur. Dit varieert van enkele dagen tot hooguit enkele weken. Ze zetten dan ook alles op alles om hun soort te reproduceren. Ze leggen hun eitjes op planten waar de rupsjes zich het best kunnen voeden en groeien. De planten waar de rupsen voorkomen worden waardplanten genoemd. Sommige planten zijn voor de tuinliefhebber niet de meest geliefde. Er zijn veel vlinders die houden van brandnetels, distels en wilde grassoorten.

Gelukkig bestaan er nog veel andere en (meestal) mooiere planten die ook goed zijn voor vlinders. Hieronder een overzicht van welke planten welke vlinders aantrekken:

  • De Atalanta (Vanessa atalanta) is vaak te vinden de kleine brandnetel, grote brandnetel, groot glaskruid en soms op hop.
  • De citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) houdt van verschillende soorten wegedoorn en sporkelhout.
  • Dagpauwogen (Aglais io) houden zich op bij grote brandnetel en groot glaskruid.
  • Gehakkelde aureliaDe gehakkelde aurelia (Polygonia c-album) verkies bessensoorten zoals zwarte, witte en rode aalbes, kruisbessen en frambozen. Daarnaast zijn ook iepen populair (ruwe iep, fladderiep, gladde iep en engelse veldiep). Ook brandnetels en hop en de bos-en schietwilg zijn favoriete plaatsen van de gehakkelde aurelia.
  • Grote vossen (Nymphalis polychloros) houden van pruimen, zoete kersen, appels, verschillende soorten iepen, meidoorn, netelboom, bos- en schietwilg, …
  • Icarusblauwtjes (Polyommatus icarus) zijn terug te vinden op verschillende soorten klaver, kroonkruid, hokjespeul en verschillende soorten galega.
  • Koolwitjes (Pieris rapae) zijn – zoals hun naam doet vermoeden – verlekkerd op kool (kruisbloemigen, kool, koolzaad, oostindische kers, herik en wilde reseda)
  • Koninginnepages (Papilio machaon) zijn minder bescheiden en die hebben een zeer ruime voorkeur: zevenblad, kantbloem, dille, grote engelwortel, gewone engelwortel, schermbloemigen, kleine watereppe , sikkelgoudscherm, konijnenoor, soorten goudscherm, echte karwij, zeevenkel, wilde peen, vuurwerkplant, sikkelkruid, reuzenvenkel, venkel, gewone berenklauw, lazerkruid soort, breed lazerkruid, lavas, bergvenkel, pastinaak, hertenkruid, varkenskervel, bergvarkenskervel, melkeppe, peterselie, kleine bevernel, valse venkel, smalbladige wijnruit, franjewijnruit, wijnruit, hertswortel, seseli soort, karwijselie, weidekervel, grote watereppe en verschillende soorten trinia.

Planten die het algemeen ook goed doen bij vlinders zijn vlinderstruik, ijzerhard, lavendel, koniginnekruid, aster, duizenblad, korenbloem, kogeldistel, vlambloem en salie. Dit zijn planten die houden van zonnige plaatsen en die ook de nodige nectar leveren (en dus ideaal voor vlinders). Want naast het zorgen voor het nageslacht zijn vlinders ook steeds op zoek naar nectar.

#4812Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon