Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/confituurrecepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 22 november 2019

Recepten voor het maken van confituur van groenten, fruit en bloemen (2)

Recepten door Rita De Clercq:

bananenconfituur met pompelmoessap.  

  • 1 kg. bananen gewogen zonder de schil.
  • Het sap van 1 pompelmoes.
  • Het sap van 1 citroen.
  • 1 kg. suiker.

De bananen pletten met het sap van de pompelmoes en van de citroen.
1/8 liter water toevoegen. Dan de suiker, alles goed mengen, goed laten doorkoken, regelmatig roeren.


Confituren van bananen met rum.  

  • 2 kg. bananen.
  • 2 citroenen.
  • 1 kg. suiker.
  • 1 klein glaasje rum.
  • 2 glazen water.

De bananen pellen, in ronde schijfjes snijden, ze overgieten met het citroensap ( dit om het zwart-bruin worden te voorkomen ), ze in de confituurkom leggen samen met het water, de suiker en de rum. Ongeveer 30 minuten laten koken van het moment dat de massa goed borrelt. Regelmatig omroeren. Daarna direct in potjes doen.
 

Meloenconfituur.  
Geen te overrijpe meloenen gebruiken. Eerder naar de nog groene gaan dan wat wij normaal als dessert eten. In stukken snijden en schillen. De vaste en witachtige schil scheiden van het eigenlijke vruchtvlees, dit is zachter en sappiger. Zeker de zaadjes goed verwijderen. Voor 1 kg. meloen nemen we 700 gr. suiker en een glas water.
Enkele suikerklontjes heel goed wrijven over de schil van een citroen. Daardoor ontstaan er vluchtige oliën.  Deze worden door de suiker opgenomen. De klontjes in een confituurkom doen samen met de suiker en het water. Laten koken, daar nu het vruchtvlees inleggen en zonder ophouden blijven roeren tijdens het koken. Weer de test doen van een beetje confituur op een bordje te doen om de stijfheid na te zien. Dan in potjes doen.

 

pansyConfituur van de bloemblaadjes van viooltjes.

  • 250 gr. bloemblaadjes van viooltjes.
  • 750 gr. fijne witte suiker.

De blaadjes in een mortier pletten. Over de blaadjes een siroop gieten van de suiker die men mengt met een beetje water en dan zachtjes onder deksel laat koken. Van zodra de suiker kookt (borrelt dit is op 105°) er de blaadjes bijvoegen. Dit alles zeer zachtjes laten koken, ongeveer 20 minuutjes onder voortdurend roeren. Onmiddellijk in potjes doen en sluiten en omgekeerd laten afkoelen.

Confituur van aubergines.  

  • 1,5 kg kleine aubergines.
  • 1,5 kg fijne witte suiker.
  • 3 glazen water.
  • 350 gram zeer goede honing.
  • 1 eetlepel gemalen kaneel.
  • een kleine beetje gember gemalen.

In een grote kookpan met een dikke bodem (ik neem steeds dezelfde koperen confituur pot van mijn grootmoeder). Water laten opwarmen tot het kookt, voldoende om stoom te geven, de aubergines schillen en in lange delen snijden. In een vergiet dat boven de kookpot hangt, de aubergines laten stomen. Regelmatig omdraaien. Zodra ze gestoomd zijn de suiker in de kom doen met het water. Dus die 3 glazen water. Goed roeren met een houten lepel tot alles opgelost is. Hierbij de aubergines voegen en ongeveer 20 minuten laten koken.  Niet vergeten regelmatig om te roeren.
In een pan de honing verwarmen. Nu de aubergines met een schuimspan uit de suiker halen en ze direct in de gesmolten honing brengen.  Enkele minuten op een zacht vuurtje laten koken. De aubergines uit de honing halen. Ze over de potjes verdelen. De gember en de kaneel bij de suikeroplossing=siroop voegen, nog eventjes goed laten oplossen en nu alles over de aubergines gieten. Onmiddellijk afsluiten en omdraaien.
Ik voer de resterende honing niet meer toe omdat het te zoet wordt.  Dit is naar eigen smaak.

 

Confituur van komkommer.   

  • 1 kg.  geschilde komkommers.
  • 75 cl. water.
  • 1 kg. suiker.
  • sap van 2 citroenen.

De komkommers in blokjes snijden. Opzetten met het water tot ze zacht zijn. Het citroensap en de suiker toevoegen. Nu goed roeren tot alle suiker opgelost is. Koken op een hoog vuur tot alles dik wordt. In potjes doen en omgekeerd laten afkoelen. Aan dit recept kan eventueel wat gember toegevoegd worden.

 
#677

Auteur: Rita de Clercq