Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/composteren_thuis

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 juli 2021

Juni Compostmaand 2007 : Wriemelende diertjes in het compostvat

Composteren da's een feest!

Juni Compostmaand 2007 : Wriemelende diertjes in het compostvat

Sinds vier jaar staat de maand juni in het

teken van thuiscomposteren. In deze maand organiseren de compostmeesters samen met de gemeente en / of het intergemeentelijke samenwerkingsverband demonstraties, workshops, uiteenzettingen en tentoonstellingen rond composteren. Dit jaar staan de wriemelende beestjes die je bij het composteren van dienst zijn centraal.

Composteren is immers geen mensenwerk. Ontelbare beestjes zetten het keuken- en tuinafval om in humusrijke compost. Je bepaalt de kwaliteit van het proces én van het eindproduct door je “medewerkers” onder goede omstandigheden te laten werken. Je geeft de compostorganismen waar ze nood aan hebben: voedsel, vocht en zuurstof. Eerst zetten vooral bacteriën en schimmels zich aan het werk. Dit veroorzaakt een temperatuurstijging. Naarmate de temperatuur daalt, verschijnen er meer soorten, zoals de compostwormen, pissebedden, mijten, springstaarten en miljoenpoten. Deze vormen op hun beurt de voedselbron voor de duizendpoten, kevers en spinnen.

Wat zijn compostmeesters? Dit zijn vrijwilligers die door Vlaco vzw zijn opgeleid tot specialisten in het composteren. Zij beantwoorden al je vragen en laten je graag de wereld van de compostbeestjes kennen.

Voor meer info over wat er te doen is in je gemeente kun je terecht op onze activiteitenkalender. Die vind je door op het klavertje in de linkerkolom te klikken. In de activiteitenkalender kan je kijken wat er bij jou in de buurt gebeurt. Hou ook zeker de regionale kranten en je gemeenteblad in de gaten!

Net zoals vorig jaar is er weer heel wat te winnen; wel 1000 compostvaten! Ga naar een activiteit in je gemeente, vraag naar het krasbiljet, los de schiftingsvraag op en wie weet win jij wel zo’n fantastisch compostvat!
Juni Compostmaand is een gemeenschappelijk initiatief van de OVAM en VLACO vzw.  

Compostmeesters geven duizend compostvaten en compostbakken  weg

Tijdens de compostmaand worden talrijke, lokale activiteiten over geheel Vlaanderen georganiseerd. De compostmeesters tonen hun eigen tuin of maken hun opwachting tijdens jaarfeesten en markten. Ze demonstreren de werking van compostvaten en –bakken, en informeren bezoekers over de start van, en eventuele problemen bij thuiscomposteren. Op de meeste activiteiten krijgen bezoekers een zakje compost van tien liter. Bovendien kunnen deelnemers een compostvat winnen. In heel Vlaanderen schenken de compostmeesters er duizend weg.

#613