Compost beschermen in de winter, hoezo?
Composteren is een proces dat het gehele jaar door actief moet blijven. Uiteraard een fluitje van een cent in de zomer wanneer de temperatuur hoog is, wanneer we een overvloed aan groene afvalcomponenten hebben en er heel wat minder neerslag valt.
In de winter daarentegen, en wees gerust…die komt eraan, kan de temperatuur in de kern van de composthoop danig dalen zodat het proces volledig stilvalt en dat willen we kost wat kost voormijden.
In een goede composthoop zal het rottingsproces zelf warmte generen en die warmte moeten we in de koudste maanden van het jaar binnenin de composthoop of het compostvat trachten te houden.
Dit kunnen we doen door een tijdelijke isolatie aan te brengen met karton, een oud tapijt of jutezakken die gevuld zijn met stro of bladafval. Compostwormen en kleinere organismen zullen je dankbaar zijn en dit uiten door het proces te versnellen waardoor er extra warmte vrij komt… het sneeuwbaleffect.
Naast het behouden van de warmte is het ook belangrijk om te voorkomen dat de compost ‘verdrinkt’ in regen- en winterse buien dus ook een tijdelijk of zelf permanent afdak is welgekomen.
Het is geen geheim dat evenwichtige basisingrediënten zoals steeds het geheim zijn van een goede compost. Maar ook de manier waarop deze ingrediënten worden verwerkt speelt een belangrijke rol bij het bekomen van een optimaal eindresultaat.
Een compostvat, een ton of in elk geval een afgebakende compostzone is steeds beter dan een hoop. Vaten of tonnen zijn gemakkelijker te isoleren en af te dekken als ‘Koning Winter’ het composteringsproces dreigt te verstoren. In compostvat zal de warmte beter bewaard blijven en het afval zal bijgevolg sneller composteren. Twee of meerdere vaten is natuurlijk nog beter zodat er één kan rijpen terwijl je het tweede opnieuw kan vullen. Een derde vat met enkele en alleen bladafval maakt het rijtje compleet.
In de winter is het minder gemakkelijk om de composthoop te spijzen met een evenwichtige mix van ‘bruin’ en ‘groen’ afval. De voorraad houtig materiaal is er doorgaans enorm want we snoeien op dit moment bomen en eventueel reeds enkele heesters. Het hout wordt het best verwerkt tot snippers, dit is beter en aantrekkelijker voor de organismen om aan het werk te gaan en het proces op die manier te versnellen, een sneller proces betekent opnieuw meer warmte. ‘s Winters is het belangrijp om de composthoop niet enkel met bruin materiaal te ‘voeden’. Voeg dit enkel met mondjesmaat toe en enkel wanneer je ook het groene ‘te composteren’ equivalent hebt verzameld, denk eraan…evenwicht is de sleutel. Het groene equivalent zal dit seizoen voornamelijk bestaan uit huishoudelijk afval, hier en daar wat onkruiden en eventueel wat verse paardenmest.
Ook in de koude maanden is het van belang lucht aan het proces toe te voegen. Dit doe je best door het vat leeg te halen en opnieuw te vullen zodat de inhoud eens goed wordt gemixt. Als dit werk je ietwat te zwaar lijkt dan kan je altijd voor een compostmolen kiezen die van ‘het keren’ een eenvoudige klus maakt.
Ziezo, er is opnieuw werk aan de winkel… geen tijd voor een winterslaap wel tijd voor het beschermen en verzorgen van compostwormen, kleine organismen en de hoop waarin zij werken en leven, veel succes!