menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 april 2024

Zelf compost maken: goedkoop en doeltreffend

Keuken- en tuinafval composteren levert je als tuinier dubbele winst op. Het is niet alleen goed voor het milieu (minder afval!), het levert ook een goedkope en doeltreffende grondverbeteraar op voor de tuin. Bovendien is het helemaal niet zo moeilijk.

Zelf compost maken: milieuvriendelijk, goedkoop én doeltreffend

Composteren is de natuurlijke vertering van organisch afval door allerhande macro- en micro-organismen (insecten, wormen, schimmels en bacteriën). Let wel op: niet alles mag op de composthoop. Bladeren, as, keukenafval en koffiedik, haagafval en snoeitakjes, gazonafval en dierlijke mest van planteneters zoals kippen, konijnen, koeien of paarden kan je er wel op kwijt. Gooi ook liever geen grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal in één keer op de composthoop. Zorg voor afwisseling en meng alles goed door elkaar voor een snelle compostering.

DCM Compostmaker

Om het composteren te bevorderen en te versnellen dankzij een organische stikstofbron en fossiele zeewierkalk.


Het ideale hulpmiddel

Niet alle afval verteert echter even snel. Je kunt je composthoop wel een handje toesteken om de omzetting sneller te laten verlopen. Door bijvoorbeeld bijkomende, aangepaste voeding te geven aan de organismen die het afval verteren. Voor een snelle, geslaagde compostering zijn de toevoeging van een natuurlijke stikstofbron en zeewierkalk aangewezen. DCM Compostmaker bevat beide.

Dit gebruiksklare alles-in-één-product op basis van fossiele zeewierkalk met een organische stikstofbron, bevordert de activiteit van de composterende bacteriën en versnelt zo het composteringsproces. Resultaat: compost van uitstekende kwaliteit, die rijk is aan natuurlijk bodemleven. Vermengd met de tuingrond verhoogt hij het humusgehalte in de bodem en verbetert hij de inworteling, de water- en luchthuishouding en dus de groei en bloei van je planten.

Stap voor stap

  • Kies een schaduwrijke plek voor je compostvat of -hoop.
  • Maak een basis met grover afval, zoals takken en twijgen. Dat zorgt voor een goede verluchting.
  • Leg hierop fijner tuin- en keukenafval en vermeng dit met de eerste laag.
  • Strooi 200 g DCM Compostmaker per m² op het afval wanneer de laag 30 cm dik is en meng alles goed door elkaar.
  • Herhaal alles in dezelfde volgorde voor de volgende lagen: grover afval, fijn afval en DCM Compostmaker.
  • Meng alles om de 1 à 2 maanden grondig door elkaar. Zo geef je extra zuurstof aan de micro-organismen.
  • Als de composthoop naar verse aarde ruikt, is de compost klaar voor gebruik. Gemiddeld kun je na ongeveer een half jaar de eerste compost oogsten.
Terug naar boven icoon