Composteren, hoe begin ik er aan?
Wat wel en wat niet in de compostbak?
Vaak wordt keuken- en tuinafval samen met het restafval in de vuilniszak gedeponeerd maar het kan ook anders. Een compostbak of compostvat in je tuin is daarvoor heel interessant.
Composteren is een boeiend proces! Organische resten die geen andere nuttige bestemming hebben worden op de composthoop door micro-organismen omgezet in humusrijke grond. Wormen, pissebedden, schimmels, mijten en bacteriën zorgen voor de vertering.
Om dit proces goed te laten verlopen heb je voldoende afwisseling nodig tussen stikstofrijke, vochtige voedselresten en koolstofrijke, droge tuinresten.
De grootte van je tuin zal bepalen of je voor een standaard compostvat of compostbak zal kiezen of als je voor een composthoop gaat.
Wat er niet in een compostvat thuis hoort:
- Vetten zoals saus en olie
- Dierlijke resten zoals beenderen en vleesresten
- Luiers
- Aarde en grond
- Kattenbakvulling en uitwerpselen van dieren
- Kunststof
- As van de open haard
Waar moet ik op letten?
- Zorg bij de keuze van de locatie ervoor dat het compostvat niet op een verhard oppervlak zoals beton of tegels staat. De micro-organismen in de grond moeten bij het afval kunnen.
- Kies een plaats in de halfschaduw.
- Hak keuken- en tuinafval in kleine stukjes. Deze breken sneller af.
- Gooi geen grote hompen van dezelfde soort op elkaar maar verdeel het over meerdere lagen die je afwisselt met ander afval.
- De micro-organismen hebben ook water en lucht nodig om voor een goede vertering te kunnen zorgen. Compost moet vochtig zijn maar niet te nat. Besproei de composthoop met water als deze te droog lijkt. Een vochtgehalte van 50 à 60% is ideaal.
- Belucht wekelijks het composterend materiaal met een beluchtingsstok om het afbraakproces te versnellen.
Bij optimale omstandigheden heb je tussen de 6 maanden en één jaar bruikbare compost die je in de tuin of in je bloembakken kan verwerken. Compost zorgt ervoor dat kleigrond lichter en beter bewerkbaar wordt en dat zandbodems beter het water vasthouden en voedingsrijker worden. Door compost in je tuin te verwerken krijgt elk type bodem ook de optimale zuurtegraad.