Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/cactussen_verspenen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 oktober 2021

Het verspenen van cactussen: stap voor stap met uitleg en foto's.

De op te potten plantjes:
Dit zijn de plantjes die we gaan oppotten vanuit het zaaikistje of zoals sommige het ook noemen verspenen. Deze plantjes zijn nu 2 jaar oud en groot genoeg om alleen te gaan staan in potjes van 5.5 cm. Het enige probleem is weeral plaats te vinden om al deze potjes een tijdelijke plaats te geven.

Hieronder probeer ik stap voor stap te tonen hoe ik mijn lievelingsplantjes verspeen.

Een zeer goede raad die ik nog kan geven is giet nooit de plantjes wanneer ze juist verspeend werden , laat de wortels een weekje de tijd om zich te herstellen . Probeer ze ook de eerst week niet in de volle zon te plaatsen, bij mij gaan ze meestal een tweetal weken in de serre onder de kweektafels.

Het materiaal:
Hier zie je alles wat ik gebruik wanneer ik plantjes ga verspenen.
Het klaar gemaakte grondmengsel, afdeksteentjes, potjes, lepels, enkele stokjes en we kunnen beginnen

We starten:
We gaan proberen de plantjes zo voorzichtig mogelijk uit hun potje te verwijderen zonder ze te beschadigen.
We dienen bij sommige cactussen zeer voorzichtig te zijn om geen bedoorningen van het areool te beschadigen of te verwijderen want deze groeien nooit meer terug.

Oude grond:
We halen heel voorzichtig zoveel mogelijk oude grond van de wortels zonder deze te beschadigen. Daarom is het zeker een aanrader cactussen te verpotten na de winter daar de aarde dan zeer droog is. Aangezien we in ons grondmengsel steentjes gebruiken is de grond heel makkelijk te verwijderen.

Potje vullen:
Eerst doen we in het potje een kleine bodem potgrond ,daarna gaan we het plantje boven de pot houden en het potje met behulp van bv. een lepeltje vullen. Vul nooit de pot volledig om dan een gaatje in de grond te maken, want dan zitten al de wortels op elkaar gedrukt .
De wortels dienen in het potje verspreid te zitten .


Lichtjes aandrukken:
Wanneer het potje gevuld is gaan we de aarde lichtjes aandrukken .

Afdekken:
Wanneer het plantje goed in het potje zit gaan we de bovenlaag afdekken met wat steentjes. We brengen eveneens wat steentjes onder de plant om deze te beschermen  zodat het water niet aan de wortelhals raakt. De steentjes houden ook het vocht wat tegen zodat het niet te snel verdampt wanneer het zeer warm wordt in de serre. Daarenboven oogt het ook allemaal wat verzorgder.

De naam niet vergeten:
Wanneer alles klaar is voegen we het naamkaartje er bij. Op dit kaartje staan de zaaidatum, waar we het zaad gekocht hebben of van wie het zaad afkomstig is en de zaadlijstnummer en eventueel het veldnummer.

Het eindresulaat:
De verspeende plantjes klaar om in de serre te plaatsen.


 

Deze en nog veel meer cactussen kun je bekijken tijdens Luc zijn opendeurweekend. Meer info vind je op zijn website.

 
#572

Auteur: Luc