Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/buxusrups_of_buxusmot_eet_buxus_helemaal_kaal

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 8 december 2021

Opgelet voor gevaarlijke buxusrupsen ~ voorkom kaalgevreten buxus!

Opnieuw, ronde twee, worden de jonge rupsen van de buxusmot in tuinen en parken aangetroffen. Deze rupsen eten de bladeren van de buxus op waardoor de buxusplanten er op vrij korte tijd een heel stuk kaler en bruiner uit zien. Om kaalvraat te voorkomen is het dan ook belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden met bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmottenrups. Een snelle behandeling is van groot belang om de vraatschade of verdere uitbreiding te beperken.

Hoe bestrijden?

Je kan de rupsen op drie manieren aanpakken. Je kan ze manueel wegplukken, biologisch bestrijden of we gaan de chemische toer op en behandelen onze buksboompjes met een systemisch insecticide. 

dode rupsen buxusmot na behandeling

Voor één keer ben ik op heden te vinden voor een korte en krachtige bestrijding met systemische insecticiden zoals For-insect of Multisect. Het middel wordt in de sapstroom van de plant opgenomen en blijft zo'n 3 à 4 weken werkzaam waardoor je heel wat, zoniet alle, vretende rupsen treft. Andere nuttige insecten blijven gespaard want geen ander levend wezen...denkt eraan om buxus te eten!

Wil je biologisch bestrijden met een contactmiddel op basis van natuurlijke pyrethrinen dan dien je elke rups effectief te raken met het middel. Een drukspuit met blaasfunctie is hier aangeraden. Natuurlijk is het zo dat ook nuttige insecten kunnen worden geraakt dus is een toepassing bij valavond, wanneer de nuttige insecten minder actief zijn, de betere keuze. Bovendien blijft de haag dan langer vochtig en het product dus langer werkzaam...na 48 uur vind je van pyrethrum niets meer terug.

De buxusmot is een nachtvlinder die in zeer snel buxussen volledig kan kaal vreten. Wellicht zijn ze via uit Azië geïmporteerde planten zo naar onze regio terecht gekomen. Sinds 2009 zijn de rupsen voor het eerst gespot in de Nederlandse en Belgische tuinen. Ondertussen worden ze meer en meer gespot in tuinen waar ze een ware ravage aanrichten in de buxusaanplantingen. Elke volwassen mot kan in haar korte leven tot tien km verder trekken. Als je weet dat ze tot drie generaties per jaar hebben, dan is het een kwestie van enkele jaren vooraleer je ze in elke regio in België en Nederland kan aantreffen.

buxusrups eet buxus kaal buxusmot

Biologie

hoe ziet een buxusmot eruitDe eerste vlinders verschijnen in mei en de laatste zijn er nog in september/oktober. De Aziatische buxusmotten hebben een spanbreedte van ca. 4 cm en zijn wit met een bruine rand aan de vleugels. Ze leven ca. 8 dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van het blad van allerlei soorten buxus. Andere tuinplanten laten ze normaal gezien links liggen.
De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen na enkele dagen bruine lengtestrepen (ze zijn dan ca. 5 mm groot). 
Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm lang, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. Bij een gemiddelde temperatuur van 20°C duurt de ontwikkeling van ei naar pop ongeveer 26 dagen.
De nieuw ontwikkelde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Ze verkleurt crèmekleurig bruin naarmate de volwassen vorm zich binnenin de cocon ontwikkelt. De pop is ongeveer 1,7 cm lang.

Schadebeeld

aangevreten buxus door buxusrups

De aanzienlijke schade die de rupsen van de buxusmot aanrichten uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsels! De rupsen kunnen het jaar door op buxusplanten worden aangetroffen, maar met pieken tussen juni en september. Vlinders en poppen enkel in korte periodes tussen april en september. 
Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de buxus. De planten krijgen door de opeenvolgende generaties van rupsen geen kans tot herstel waardoor de buxus verzwakt en zelfs kan afsterven als er niet wordt ingegrepen.
De vraatsporen van de jonge rupsen zijn eerder kleine mineergangen of blaasmijnen omdat ze het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen. Al snel beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor de schade en aanwezigheid van de rupsen steeds meer opvalt. Hoe groter de rupsen worden, hoe sneller de bladeren volledig verdwijnen.

#4855

Auteur: Kurt Vossaert