Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bonsai_snoeien


https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 27 mei 2022

Bonsai snoeien

Bonsai snoeien 

Een belangrijke reden voor het klein blijven van bonsai is de regelmatige groei. Snoeien kan zowel dienen voor het vormen van bomen als voor het onderhoud ervan.

Vormsnoei, is het snoeien van grote takken om zo de hoofdvorm van de boom te bepalen. De bedoeling is om een natuurlijk ogend resultaat te krijgen, het is dus heel belangrijk om de juiste takken te laten staan. De beste tijd om vormsnoei toe te passen is de vroege lente, want dan heeft de boom nog kans om nieuwe knoppen te ontwikkelen in het voorjaar. Per boomsoort kan dit echter verschillen. Let wel op om nooit te snoeien wanneer de kans bestaat dat het nog gaat vriezen!


Het snoeien van grote takken kan lelijke wonden veroorzaken, het is daarom heel belangrijk om de takken met een zogenaamde concaaftang te verwijderen, door het gebogen snijvlak laat deze tang een holle wond achter. Deze holle wonden genezen veel mooier dan “rechte” wonden. Normaal moet één vormsnoei genoeg zijn om de gewenste hoofdvorm in een boom te bereiken, na de vormsnoei wordt de bonsai verder gevormd door het toepassen van onderhoudssnoei. In de regel mag nooit meer dan de helft van al het groen van de boom in één keer worden verwijderd, het herstellen kost de boom namelijk erg veel kracht.

Om het genezen van wonden veiliger en sneller te laten verlopen wordt er vaak gebruik gemaakt van wondpasta, te koop bij elke bonsai winkel. Deze pasta kan op wonden worden gesmeerd en na ongeveer een jaar worden verwijderd. Laat de boom verder met rust na het snoeien en plaats hem op een lichte plek uit de zon.

Aangezien elke boom uniek is kan niemand van afstand beschrijven welke takken je zou moeten snoeien en welke niet.  

Onderhoudssnoei, is de snoei die wordt toegepast wanneer de hoofdvorm van een boom al vast staat. Het zijn relatief kleine ingrepen zoals het snoeien van uitlopers (takjes die buiten de gewenste vorm groeien). Er is dan ook geen vaste periode om deze snoei toe te passen, in de winter groeien bomen nauwelijks en is onderhoudssnoei simpelweg niet nodig. Tijdens de lente, wanneer de bomen flink groeien, zal er wel regelmatig moeten worden gesnoeid. Een gunstig effect hiervan is dat nieuwe bladeren kleiner blijven en de kruin dicht groeit. Veel naaldbomen kunnen slecht tegen regelmatige snoei; ook sterven naalden af als ze halverwege worden afgeknipt. Het is dan ook zeer aan te raden naaldbomen te nijpen.

#709Oscar Jonker

Auteur: Oscar Jonker

Terug naar boven icoon