Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bonsai_bemesten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 3 december 2021

Je bonsai bemesten zorgt voor een gezonde en gecontroleerde groei

Je bonsai bemesten is heel belangrijk, ze staan immers in kleine potten met weinig voedingsstoffen. Door regelmatig en op een goede manier te bemesten zorg je voor een gezonde en gecontroleerde groei.   
Bestandsdelen van mest
Alle mest soorten zijn voorzien van een NPK-waarde, welke van groot belang is voor het toepassen van de juiste mest. N is de scheikundige benaming van stikstof, P van fosfor en K van kalium. Naast deze stoffen zitten er in mest ook nog stoffen zoals zwavel en calcium. Alle bestandsdelen van mest hebben hun eigen werkingen, maar voor het bemesten van bonsai dient vooral rekening te worden gehouden met de NPK-waarde:

 N (Stikstof)= Zorgt voor de algemene groei.
 P (Fosfor)  = Bevordert de ontwikkeling van knoppen en vruchten.
 K (Kalium)  = Belangrijk voor het winterhard maken van je bonsai.

Zoals je kunt zien is N belangrijk voor de groei, en K juist voor het stoppen van de groei om te zorgen dat je bomen de winter overleven. Duidelijk zal zijn dat tijdens de lente en de zomer mest moet worden gekozen met een hoge N-waarde. Tijdens de late zomer en herfst moet een mest met een relatief hoge K-waarde worden gebruikt. Het gebruik van zogenaamde “Bonsai-mest” is dus absoluut niet nodig, het enige waar je op moet letten is de NPK-waarde! Het maakt dus ook niet uit of de mest van een bekend merk is. Sommige duurdere mesten zijn exact hetzelfde als goedkopere soorten.

Wanneer te bemesten
Normaal gesproken mag er worden bemest vanaf april tot en met oktober, dit verschilt echter per boomsoort. Vaste mest mag maximaal twee keer per maand worden toegepast, vloeibare mest mag één maal per week worden gebruikt. Het beste is om vaste mest te gebruiken voor de grond, vloeibare mest kan dan worden gebruikt voor de bladbemesting.

Hoe te bemesten
Gebruik voor bonsai slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid mest voor bijvoorbeeld kamerplanten! Een boom mag na het verpotten twee maanden niet worden bemest, omdat de nieuwe aarde genoeg voedingsstoffen vrijgeeft. Jonge bomen die nog in training zijn, mogen rustig wat vaker worden bemest, helemaal als ze in grotere potten staan. Welke mest je gebruikt maakt niet uit, het enige wat belangrijk is het gebruiken van mest met de juiste NPK-waarde op het juiste moment.

In de vroege lente en zomer moet er worden gekozen voor een mest met een hoge N-waarde, zodat de groei wordt gestimuleerd. Kies een meststof met een NPK-waarde van maximaal 15-10-5 (N-P-K). Voor bonsai is het verstandig niet met een te hoge verhouding te mesten.
Bomen die al helemaal gevormd zijn moeten juist niet te hard groeien, gebruik hier een NPK-waarde van maximaal 5-10-5.

In de late zomer en herfst moet de groei worden gestopt zodat de boom zijn energie kan steken in het vormen van reserves om de winter te overleven (dit heet afharden), bovendien moeten de knoppen gezond zijn zodat ze in de lente weer uitlopen. Kies een meststof met een lage N-waarde en een hoge K-waarde, bijvoorbeeld: 5-5-15

Bladbemesting
Bladbemesting, de naam zegt het al, is het bemesten van de bladeren. Door vloeibare mest op te lossen in water (gebruik maximaal de helft van de aanbevolen hoeveelheid mest voor kamerplanten) en dit te benevelen op de bladeren ontlast je het wortelstelsel. Door het toepassen van bladbemesting worden de bladeren wel groter, gebruik het dus niet bij bomen die al geheel gevormd zijn!

#1196

Auteur: Oscar Jonker