Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/blokhut_bouwen


https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 mei 2022

Blokhut bouwen: hoe kiest u een blokhut


blokhut in hout
Typische 3 x 3 m blokhut in standaard hout

Vaak is er nood aan extra bijgebouw in de tuin om het tuingereedschap of fietsen op te bergen.
Tuinhuizen of blokhutten zijn hierbij vaak de ideale oplossingen. Ze zijn compact, er kan aardig wat materiaal in opgeborgen worden en ze zijn te krijgen in alle vormen en modellen.

Vaak geven blokhutten een meerwaarde aan de tuin. Kies daarom een model dat meegaat in de stijl van uw tuin.
Er bestaan veel soorten bouwpakketten waar u kunt kiezen in allerhande afmetingen, modellen, kleuren en uitvoeringen. Deze kunnen aangekocht worden en enkele weken later wordt het bouwpakket thuis afgeleverd.
Is je naam eerder “Handige Harry”, dan opteer je wellicht om zelf de blokhut te bouwen, vanaf het begin tot het einde.
De voldoening is groter en je mogelijkheden net iets groter dan met een blokhut bouwpakket.

Wat uw keuze ook wordt (zelf een blokhut bouwen of een bouwpakket gebruiken), 'bezint eer ge begint' is een spreuk die zeker van toepassing is.

Waarop letten bij de aankoop van een blokhut?

Eerst en vooral is de kwaliteit van het hout belangrijk. De blokhutten worden vaak in verschillende houtdiktes aangeleverd. De basismodellen zijn vaak uitgevoerd in hout van 12 tot 14 mm dikte.
Dit hout kan gebruikt worden voor kleinere modellen blokhutten.

Een niveau hoger zijn de blokhutten met houtdiktes van ongeveer 28mm. Deze zijn al een pak steviger en stabieler dan hun kleine broertjes van 14mm.
Blokhutten zijn opberghokjes waarbij de muurplanken haaks op elkaar gestapeld worden, om een stabiele blokhut te bouwen volstaat een dikte van 28mm, echter de dikkere uitvoeringen (ongeveer 40-44 mm) zijn meer aangeraden. Ze zullen niet alleen een stevigere blokhut opleveren, het hout zal ook vele jaren langer meegaan.

waarop letten aankoop blokhut
Aankoop van een blokhut

Daarnaast is de houtsoort belangrijk. De meeste blokhutten worden gebouwd met vuren of grenen hout. In principe zou men kunnen opteren om harde houtsoorten te gaan gebruiken (bijvoorbeeld ceder) maar dat maakt de prijs eigenlijk niet meer betaalbaar.
Hoe dunner het hout, hoe sneller je moet kiezen voor houtbehandeling. De blokhutten die uitgevoerd zijn in een dikte van 12 tot 14mm moeten behandeld worden met een beschermingsproduct. Het hout (en zeker dat wat in contact komt met de grond) zal op korte termijn gaan rotten. Een goede bescherming door te laten impregneren zal het rottingsproces helpen tegengaan.

Blokhutten die in het dikste type hout zijn opgebouwd hoeven dan weer niet direct behandeld te worden, maar het blijft eigenlijk aangeraden om het wel te doen, zo heeft u nóg langer geniet van dit tuingebouw.
Uiteraard is de kwaliteit en de dikte van het hout recht evenredig met de prijs.


tuinhuis en blokhut
Tuinhuis (zie de hoekverbindingen die anders zijn dan een blokhut)

Verschil tussen een tuinhuis en een blokhut

Vaak worden de termen “tuinhuis” en “blokhut” foutief door elkaar gebruikt.
Een blokhut is een gebouw dat is gemaakt van muurplanken (of balken) die haaks in of over elkaar een hoek vormen. Het voordeel van dit type is dat het over het algemeen een stevigere constructie wordt dan een tuinhuis.
Tuinhuizen worden opgebouwd door een kader waartegen de wanden aangebracht worden.

Hoekverbinding van een blokhut
Hoekverbinding van een blokhut

Blokhutten zijn dus snel te herkennen aan de hoeken van de muren. De traditionele blokhutten worden gebouwd uit ronde boomstammen. De goedkopere blokhutten zullen gebouwd worden met rechte balken. Wanneer u naar de meer traditionelere look gaat kunt u kiezen voor de afgeronde boomstambalken die het geheel rustiek en origineel maken. Hiervoor dient men echter de geldbeugel iets verder open te doen.

#2999
Terug naar boven icoon