Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aubergines_kopen_bewaren_en_klaarmaken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 17 april 2021

Aubergines in de keuken: van kopen tot klaarmaken

Aubergines zijn er in verschillende vormen - lang en rond, groot en klein - en in diverse kleuren van wit via geel en groen tot zachtpaars en dat zowel egaal als gestreept. Al liggen vooral de prachtige dieppaarse in het groenterek.

Aubergines kopen en aubergines bewaren

Mediterrane topper
Aubergines behoren tot de populairste groenten in het Middellandse Zeegebied en veroverden ook onze 'koudere' streken. Hun roots liggen in China waar deze plant uit de nachtschadefamilie, reeds eeuwen geteeld wordt. Via Perzië en Syrie kwamen ze in de 15de eeuw in Spanje terecht waar ze hun Catalaanse naam 'alberginia' kregen, wat later in het Frans 'aubergine' werd. De Engelsen zweren bij een  naam geïnspireerd op de vorm 'eggplant'.

Kopen
Een rijpe aubergine is zacht glanzend, hoogglans wijst op onrijp.  Ze moet stevig aanvoelen en een vlak afgesneden kort steeltje hebben.

Bewaren
Bewaar aubergines nooit in een koelkast, zelfs niet op een 'koele' plaats want ze heeft een hekel aan temperaturen beneden de 10°C.  Dek aubergines af om ze te beschermen tegen lichten en leg ze nooit in de buurt van ethyleenproducerende vruchten als tomaten, appelen, bananen of citrusvruchten. Ethyleen versnelt immers het rijpingsproces.

Keuken
Met aubergines kan je in de keuken veel kanten op - stoven, bakken, stomen, grillen, vullen - enkel rauw eten kan niet want aubergine bevat de stof solanine die maag- en darmklachten veroorzaakt. Door het verhitten verlaagt het gehalte aan solanine en kan je probleemloos eten.
Wat je er ook mee doet, snijd aubergine niet te lang op voorhand. Het witte vruchtvlees wordt immers snel bruin. Best is de aubergine in plakken snijden, er zout over strooien en 30 minuten laten 'zweten'.  Daarna afdeppen en verder verwerken..

Aubergine en courgette op de BBQ (ca. 4 pers.)

aubergine op de bbq

  • 1 aubergine
  • 1 grote of 2 kleine courgettes
  • olijfolie
  • 1 takje rozemarijn, naaldjes afgeritst
  • 2 takjes tijm, blaadjes afgeritst
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • peper 
  • grof zout
  • fleur de sel

Snij de aubergine en courgette in lange plakken, bestrooi met grof zout en laat ca. 30 min. 'zweten'. Spoel af, dep goed droog en bestrijk met een mengsel van olijfolie, knoflook, rozemarijn, tijm en peper. Grill op de BBQ - dit gaat het makkelijkst tussen een klemrooster of op een grillplaat die je op de BBQ legt - draai ze na enkele minuten om en laat ze mooi bruin kleuren. Draai ze opnieuw en bestrooi ze eenmaal gaar met fleur de sel.

#4853

Bron: Lava