Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/atalanta_vlinder_admiraalvlinder

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 21 september 2020

Atalanta of admiraalvlinder als een van de meest algemeen voorkomende vlinders van ons land

Vlinders in de tuin: Atalanta

Vanessa atalanta: Atalanta, admiraal, nummervlinder of schoenmaker
Familie: aurelia's- Nymphalidae  
Voorkomen: een van de meest algemeen voorkomende vlinders van ons land.


Atalanta met gesloten vleugels nectar aan het drinken op asters.

Met een spanwijdte van 5 tot 6 cm is het een vrij grote en opvallende vlinder. Daarenboven is de atalanta gemakkelijk te herkennen. Het is een zwarte vlinder met twee schuine rode banden op zijn vleugels en bovenaan wat witte vlekken en wat blauwe stippen aan de vleugelrand..


Admiraalvlinder op koninginnekruid - Eupatorium maculatum Atropurpureum

Deze zeer mooie dagvlinder is in Europa een echte trekvlinder die zich in de winter in het Middellandse Zeegebied bevindt en daarna naar de noordelijke delen van Europa vliegt. Als de atalanta in onze regio begin mei - juni aan komt vliegen zijn brandnetels reeds goed aan de groei. De brandnetels (in het bijzonder de grote brandnetel, Urtica dioica) dienen als waardplanten om er de groene eieren op de onderzijde van de bladeren af te zetten. De tot 4cm lange rupsen zullen zich dan voeden met de brandnetelbladeren om zich na een maand te verpoppen. Ze blijven gedurende 15 tot 20 dagen in de pop om er daarna als zeer mooi gekleurde vlinder uit te kruipen.

  Vlinder voederschaal -
 Vlinder voederschaal

Vooral in de hoog- en nazomermaanden is deze vlinder in vele tuinen zowel op het platteland als in de stad waar te nemen. Je ziet ze dan met hun lange roltong nectar opzuigen op echte vlinderplanten zoals bloemen van de Buddleia (vlinderstruik), asters, Sedum spectabile (hemelsleutel), koninginnekruid,... Je kunt de atalanta ook spotten in bloemrijke weiden, aan bosranden, bospaden, akkers,...


Atalanta op een wit bloeiende vlinderstruik - Buddleia davidi

Het is een vlinder die ook zeer verzot is op overrijp fruit. In de fruitboomgaard zul je ze dan ook zien zitten genieten van de rottende peren en appels die op de grond gevallen liggen. Je kunt de admiraalvlinder ook lokken door een schaaltje in de tuin neer te zetten met wat rijpe appel, peer, pruim of banaan.

Vanaf half oktober trekken ze massaal terug zuidwaarts. Een enkel exemplaar blijft achter en probeert hier in spleten en kieren van tuinhuisjes e.d. te overwinteren. Weinige van deze achterblijvers overleven onze winters. Wanneer je op een zonnige dag in maart een atalanta opmerkt, mag je vermoeden dat het zo'n overwinteraar is die door de warmte achter het glas van het tuinhuis is gewekt.

Producten om vlinders naar de tuin te lokken

Vlinder voederschaal Vlinderpot keramiek Vlinderkast bloemenmotief Vlinderkast kijkvensters
Vlinderkast rood Vlinderkast + zadenpakket Vlinderkast met kijkvensters Lokstof voor vlinders
#2061

Auteur: Kurt Vossaert