Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/asio_flammeus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 augustus 2019

Sierlijke bidder, zeldzame glijder: Asio flammeus

Asio flammeus of velduilIn verschillende vaktijdschriften staat deze, overdag jagende, nachtroofvogel dit najaar prachtig in de kijker.
De velduil is een uitzonderlijke soort uit de Strigidae familie.

Rond het masker draagt deze schoonheid een witte sluier omheen de heldergele, van zwarte mascara, voorziene ogen.
In tegenstelling tot de ransuil (Asio otus) en de oehoe (Bubo bubo) heeft deze uil kleine, nauwelijks zichtbare oorpluimen.

 

Zijn ideale habitat, dat de laatste decennia drastisch wordt ontgonnen en vernietigd, bestaat vooral uit open terrein van moerasgebieden, venen en verlandingszones. Opnieuw zorgen menselijke ingrepen voor de achteruitgang van een belangrijke soort in het Europese ecosysteem. Onmiddellijk vermeld ik hierbij dat verschillende werkgroepen en organisaties zoals Vogelbescherming Vlaanderen opboksen tegen deze achteruitgang. Dankzij hun inzet en met de hulp van lokale landbouwers worden de zeldzame biotopen in stand gehouden, nesten gevrijwaard en worden de voor de velduil aantrekkelijke kustpolders zo veel mogelijk beschermd.

In de voedselpiramide zijn vooral woelmuizen -zoals veld- en aardmuizen-  de grootste slachtoffers van deze voortreffelijke jager. Zij worden vooral op het zicht en op het gehoor gelokaliseerd. Bij afwezigheid van deze prooidieren schakelt de uil over op andere zoogdieren en kleine zangvogels. Zijn behendige jachttechniek is volledig aangepast aan het open terrein waarin hij jaagt. Een schommelende zweefstijl op enkele meters boven de grond gecombineerd met biddende stops op hoge en lage hoogte maakt van dit lichtgewicht een topjager.

velduilen

Bovendien is de velduil één van de weinige dagactieve uilensoorten. Bij een zwakke tegenwind slaagt deze zweefvlieger erin om zonder vleugelslagen enkele seconden in de lucht ‘stil te staan’ om zijn jachtterrein grondig te observeren. Met dit vernuft staaltje techniek in het gestreepte achterhoofd, jaagt deze uil meestal tegen de wind in waarbij het jachtgebied systematisch in brede stroken wordt gescand. Het masker scherp gefocust omlaag, de ronde kop voortdurend heen en weer draaiend. Wanneer deze uil niet jaagt, is hij meestal op de grond of op een weidepaaltje te vinden. Ook de nestplaats wordt op de grond uitgekozen waardoor deze soort opnieuw bijzonder kwetsbaar is.

De bescherming van hun schaarse biotopen in combinatie met een zachte winter en een top veldmuizenjaar heeft er voor gezorgd dat Vlaanderen sinds lange tijd opnieuw tal van succesvolle broedparen kende en dit voornamelijk in de oh zo belangrijke kustpoldergebieden. Vele doortrekkende uilen kozen de kustpolders als hun broedstek, dankzij het zachte voorjaar vonden zij het niet nodig om verder te trekken  naar hun traditionele gebieden in Noord- en Oost Europa en Rusland.

Een kleine opmars dus in onze streek, toch staat deze kiekendiefachtige uil op de rode lijst als bijzonder kwetsbaar. Uiteraard een reden te meer om de velduil eens extra in de kijker te zetten.

#4501

Auteur: Thomas
Redactie Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p