Tuinadvies
Webwinkel Digituin Tuinproblemen Tuinforum Plantengids Groenagenda Handelsgids Fotoalbum Video's
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische_planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin_Allerlei
Vaste_planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

Topproducten

Thermobeschermhoes Jumbo 240 x 200cm
Thermobeschermhoes XXL 120 x 180cm
Kachel en ventilator combi
Goedkope tunnelserre 18m˛
Multihark

Tuinadvies services

Webwinkel
Digituin
Tuinproblemen
Tuinforum
Plantengids
Groene uitstapjes
Handelsgids
Fotoalbums
Video's
Visitekaartjes
E-cards
Google+

Nieuwste planten

Primula auricula 'George Edge'
Rosa 'Amélia Renaissance'
Prunus persica 'Amsden'
Prunus persica 'Fertile de Septembre'
Prunus mahaleb
 
Tuinadvies - Recepten - Aspergerecepten
Volg ons op: Volg Tuinadvies op Facebook Volg Tuinadvies op Twitter

Asperges: info en enkele lekkere recepten


Bij het horen van de naam “Belgische asperges” beginnen de ogen van vele fijnproevers steevast te glanzen.

• Het aspergeseizoen begint in maart. Vanaf half april begint het seizoen van de vollegrondasperges en duurt tot 24juni, het feest van Sint-Jan. Door het invoeren van nieuwe teelttechnieken zijn er opnieuw asperges verkrijgbaar voor de feestdagen.

• FLANDRIA- asperges hebben gave stengels en goed gesloten koppen. Ze dienen zo snel mogelijk na aankoop verbruikt te worden. Wil je ze toch een dag of twee bewaren, wikkel ze dan in een vochtige doek en leg ze in het groentevak van de koelkast.

• Asperges schillen met een dunschiller, waarbij je dun begint aan de kop en naar beneden toe dikker schilt. Breek het harde uiteinde eraf en leg de asperges onmiddellijk in koud water. Voor het koken is het makkelijker de asperges in een bundel volgens dikte samengebonden te laten, of een speciale aspergekookpan te gebruiken. De  kooktijd is immers afhankelijk van de dikte en de kwaliteit. Als de onderkant zacht is zijn de asperges gaar. Neem ze dan met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet.

• Asperges zijn rijk aan vitamine C, fosfor en ijzer.

Asperges met visbeignets VOOR VIER PERSONEN - BEREIDINGSDUUR: 45 MIN.

INGREDIËNTEN

1 bussel witte asperges, vers gemalen peper, zout, 500 g visfilets, 2 eierdooiers, 8 cl pils of witbier, 80 g bloem, kervelpluksels

BEREIDINGSWIJZE

Kook de geschilde en schoongemaakte asperges beetgaar in kokend gezouten water. Klop de eierdooiers los met bier, peper en zout en roer met de gezeefde bloem tot een glad beignetbeslag.

Snijd de visfilets in reepjes, wentel ze door het beslag en bak ze goudbruin in hete frituurolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Klop voor de saus de eierdooier los in de hete room en roer er de kappertjes met het vocht door. Schik de asperges en de visbeignets op warme borden en overgiet met de saus.

Garneer met kervelpluksels.

LEKKERE WEETJES

• Als je niet over een speciale kookpan voor asperges beschikt, schik je ze mooi naast elkaar in een grote pan met kokend gezouten water. Kook 15 minuten, afhankelijk van de dikte (10 minuten voor groene asperges). Laat eventueel nog een tijdje nagaren in het kooknat.

• Als je wilt dat de punten van asperges stevig blijven tijdens het koken, bind je ze met keukengaren tot busseltjes die je vastmaakt aan het oor van de kookpan.

• Voor het koken in de microgolfoven leg je asperges met de punten in dezelfde richting in een schaal met deksel. Overgiet met een paar eetlepels water en gaar op maximale sterkte tussen 6 ŕ 8 minuten, afhankelijk van hun dikte.

Asperges met aardbeien VOOR VIER PERSONEN - BEREIDINGSDUUR: 30 MIN.

INGREDIËNTEN

500 g witte asperges, 500 g aardbeien, handje verse kervel

voor de vinaigrette

6 eetlepels druivenpitolie, 3 eetlepels sherryazijn, 1 eetlepel vloeibare acaciahoning, zout, vers gemalen zwarte peper

BEREIDINGSWIJZE

Pocheer de geschilde en kleingesneden asperges 5 minuten in kokend water en zorg dat ze beetgaar blijven. Giet af, laat uitlekken en afkoelen. Verdeel met de schoongemaakte en gewassen aardbeien over schaaltjes of dessertborden.

Bereid een vinaigrette met de opgegeven ingrediënten en bedruip daarmee de bereiding. Garneer met plukjes verse kervel en serveer als voorgerecht.

LEKKERE WEETJES

• Serveer het aspergeslaatje met aardbeien eventueel op een bedje van eikenblad- of andere sla.

• Voeg aardbeien of ander zacht rood fruit net voor het serveren toe aan een slaatje.

• Gebruik aspergeschillen in een bouillon voor de soep.

 

Print dit artikel     Stuur dit artikel door

Meer tuintips en teksten:

een klein voorgerecht met eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood bereiden
veldsla, groente, winter, wintergroente, soorten, recepten, weerstand, ziektes, gezonde groente
Veldsla gerechten
Recepten met aardappelen, witloof klaarmaken, groentenrecepten zoeken, bereidingen met groenten, recepten met groentjes
Recept van de week
Winters witloof
Winters witloof
Gratis nieuwsbrief:
E-mailadres:



In de kijker:
STERKE PRIJSVERLAGING - Grote tuinafvalzak - 260L
Tuinafvalzak 260 l

€ 11,65

Nieuwste teksten

Week 52 - december: Op naar...
Kerststukjes van lezers
Natuurfotografie in de acht...
Kerstboom overhouden
kerst creatief

Eveneens interessant:

Aspergezaad
Bio-slakkenkorrels 1,1 kg
Plantentoren terracotta 4 lagen
Meststof aardbei en kleinfruit - 800 gram
Aardbeienrekjes L 5 stuks

Laatste forumtopics

Nog een stukje voor ke...
zo maar
zaden abies nordmannia...
kerst bij foto
Crassula lactea

Partners






© www.tuinadvies.be Over ons Adverteren Redactie Links Partners Disclaimer Sitemap Briketten kopen Bushnell trail cam