Tuinadvies
Webwinkel Digituin Tuinproblemen Tuinforum Plantengids Groenagenda Handelsgids Fotoalbum Video's
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische_planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin_Allerlei
Vaste_planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

Nieuwste Producten

Egeliglo
Drukspuit
Plantaardige folie
Spiraalobelisk 150 cm
Spiraalobelisk 120 cm

Tuinadvies services

Webwinkel
Digituin
Tuinproblemen
Tuinforum
Plantengids
Groene uitstapjes
Handelsgids
Fotoalbums
Video's
Visitekaartjes
E-cards
Google+

Nieuwste planten

Monstera deliciosa
Helenium autumnale MARIACHI 'Siesta'
Dahlia MYSTIC 'Wonder'
Helenium autumnale MARIACHI ‘Fuego’
Phlox douglasii 'Lilac Cloud'
 
Tuinadvies - Kuipplanten - Agapanthus, de liefdesbloem.
Volg ons op: Volg Tuinadvies op Facebook Volg Tuinadvies op Twitter

Agapanthus, de liefdesbloem - tips bij het kiezen, bemesten, overwinteren, verzorgen,...

Agapanthus, de liefdesbloem.

De Agapanthus is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is niet verwonderlijk want er gaat een speciale bekoring uit van een bloeiend exemplaar.

De Agapanthus heeft vele bijnamen, zoals Kaapse lelie en Afrikaanse lelie maar letterlijk vertaald betekent het liefdesbloem. In het boek dat Hanneke van Dijk er over heeft geschreven legt zij uit hoe de oorspronkelijke inwoners van Zuid-Afrika de bloem bij liefdesaangelegenheden toepasten. Zo droeg een jonge bruid een ketting van de wortels van Agapanthus om veel kinderen te dragen en dat zou de verklaring van de naam liefdesbloem zijn.

agapanthus in bloei

Grofweg kennen we twee kleuren bij de Agapanthus: blauw en wit. Blauw is niet altijd hetzelfde blauw! Licht- en donker-, violet- of lila en paarsblauw. De witte Agapanthus kan sneeuwwit zijn of met een paarse gloed over de knoppen.

De bloeiwijze bestaat uit een scherm van bloemen in klok-, buis- of trompetvorm. Het scherm kan plat zijn, halfrond en alle vormen er tussen in.

witte agapanthus in bloei
Agapanthus africanus 'Albus' - Afrikaanse lelie

De lengte van de bloemstengels loopt zeer uiteen. Van veertig centimeter tot twee meter. Er is een grote verscheidenheid aan cultivars. De specialist Wim Snoeijer beschrijft in zijn boek “Agapanthus, a revision of the genus” ruim 600 cultivars. Het gaat natuurlijk ver om deze allemaal te bestuderen maar het loont zeker de moeite om na te gaan, naar welke de persoonlijke voorkeur uitgaat, in plaats van simpelweg ‘een blauwe’ aan te schaffen.

Zo is het ook van belang om te weten hoe goed de plant bestand is tegen kou. Als regel geldt, dat planten die hun blad houden, in de winter naar binnen moeten en de bladverliezers kans hebben om buiten te overleven onder de bescherming van een winterdek. Een voorbeeld van zo’n sterke plant is Agapanthus “Dr. Brouwer”. Een plant die in de volle grond mag staan, biedt mogelijkheden tot het creëren van mooie combinaties.

De bladverliezers hebben in de winter weinig behoefte aan licht en water terwijl planten die hun blad behouden in de winter vaker verzorgd moeten worden en op een lichte plaats moeten staan.

agapanthus liefdesbloem in de border

Agapanthus laat zich makkelijk uit zaad opkweken en dat is natuurlijk leuk om uit te proberen. Na twee tot drie jaar zijn er bloemen te verwachten. Een uit zaad gekweekte Agapanthus heeft andere eigenschappen dan de ouderplanten. Het is dan ook een verrassing wat het resultaat van het zaaien zal zijn. Vaak is het echter wenselijk om wel te weten welke eigenschappen een plant heeft, zoals welke kleur de plant heeft, hoe de bloei is en welke specifieke aandachtspunten er ten aanzien van de verzorging zijn. In dat geval is het raadzaam om geen gezaaide exemplaren te kopen maar een benaamde cultivar.

Bloemetje van de Agapanthus van dichtbij

Er zijn nogal wat bezitters van een Agapanthus die maar geen bloemen te zien krijgen in hun plant.

Van oorsprong afkomstig uit Zuid-Afrika, houdt de Agapanthus van de zon. Wanneer er te veel schaduw is, zal de bloei tegenvallen of zelfs uitblijven. Geef de plant een plaatsje in de zon, ook na de bloei.

Voor een goede bloei is voedsel nodig. In het voorjaar krijgt de Agapanthus bordermest. Daarna wekelijks terrasplantenmest. Na de bloei krijgt de plant een bemesting met een hoog kaligehalte, welke voor veel bloemen in het volgende jaar zal zorgen. Na half augustus wordt geen mest meer gegeven.

Wanneer de plant jarenlang in dezelfde pot zit, is de kans groot, dat de inhoud van die pot uitsluitend wortels van de plant bevat en nauwelijks grond. Natuurlijk komt dat de bloei niet ten goede en is verpotten nodig. Het is dus zeker niet aan te bevelen om de plant krap in zijn pot te laten zitten, in tegenstelling tot wat nogal eens wordt beweerd.

agapanthus in pot

Planten die in een pot of kuip staan, vragen altijd meer zorg dan planten in de volle grond.  Aanbevolen wordt om een pot van minimaal vier liter te kiezen en deze te vullen met een mengsel dat voor zestig procent bestaat uit goede potgrond, aangevuld met zand. Hierdoor wordt overtollig water snel afgevoerd. De wortels kunnen snel rotten als ze nat staan.

Als de verzorging optimaal is, kan de bloei soms toch tegenvallen. In dat geval is het mogelijk dat we te maken hebben met een gezaaid exemplaar of een minder goede cultivar.

Martje van den Bosch

Vele soorten Agapanthus kunt u bewonderen in de mooie toontuinen van www.detuinenindemen.nl

Print dit artikel     Stuur dit artikel door

Meer tuintips en teksten:

Lavandula stoechas, vlinderlavendel, kuiflavendel, Franse lavendel, snoeien lavendel, stekken lavendel, soorten lavendel, Lavandula planten
Lavandula stoechas / vlinderlavendel - kuiflavendel
wanneer zaaien, hoe zaaien, eenjarige planten, zaaikalender, papavers, reukerwt, cleome
Zaaien eenjarige planten
Betulia doet het goed als kamerplant, maar kan ook bloeien op terras en balkon buiten in de tuin
Betulia op balkon en terras
Lysionotus pauciflorus, nieuwe kuipplant, Lysionotus, wintergroen, kuipplant, halfschaduw, schaduw, planten
Lysionotus pauciflorus
Gratis nieuwsbrief:
E-mailadres:In de kijker:
Stuntprijs: Automatische raamopener jempvent
STUNTPRIJS
Raamopener

€ 19,95

Nieuwste teksten

Foto's van week 36
Tuinonderhoud komende week
Fruit plukken en bewaren
Nieuwste tuintips van lezer
Kleine waterpartij

Eveneens interessant:

Agapanthus Headbourne Hybrids
Mosterd 140 g
Bosaardbei
Meststofdruppelaars bloeiende planten
Verticale tuin plantzak

Laatste forumtopics

Kweepeer van Ivo Pauwe
million bells stekken
Plantenvijver in de wi...
terugsnoeien van uitge...
krijg een hulp oproep ...

Partners


© www.tuinadvies.be Over ons Adverteren Redactie Links Partners Disclaimer Sitemap Briketten kopen Bushnell trail cam