Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/welke_tuinvogels_komen_uit_het_noorden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 17 oktober 2021

Welke tuinvogels komen uit het Noorden?

De eerste echte winterprik staat voor de deur. Dit weekend daalt de temperatuur onder 0°C en zullen de vogels in onze omgeving wat extra warmte kunnen gebruiken. Warmte die we kunnen geven door de vogels goed bij te voederen: vetversnaperingen, pinda’s, zonnebloempitten, energierijke zaden, rijp fruit, gevriesdroogde meelwormen,… Hoe meer variatie aan voeder je aanbiedt, hoe meer soorten je zal aantrekken in jouw tuin.

Distelvink

De meest courante soorten die we in onze tuin aantreffen, zijn de koolmees en pimpelmees, roodborst, mussen (al is hun aantal de laatste jaren flink gedaald), heggemus, vink, groenling, distelvink, tortelduif, bosduif en merels die maar al te graag een appeltje lusten. Het aantal soorten die op de voedertafel komen, heeft ook veel te maken met de plek waar je woont en de aanwezigheid van hoge bomen en hagen rond jouw tuin. Vogels moeten zich veilig voelen en altijd kunnen vluchten als er gevaar dreigt. Maar bied je voldoende voedsel aan dan kan je zelfs in een klein stadstuintje de meest diverse soorten aantreffen op de voedertafel. Heb je geluk dan kan je ook soorten hebben die uit het hoge Noorden komen. Het zijn trekvogels die in de winter Scandinavië verlaten om in onze contreien te overwinteren. Als er geen voedsel meer te vinden is in de vrije natuur, dan zullen ze ook naar de voedertafel komen, en misschien wel een bezoekje brengen aan jouw tuin!

kramsvogelsKramsvogel

Elke winter trekken grote groepen kramsvogels naar onze streken. De kramsvogel is een zangvogel uit de lijsterfamilie met een karakteristiek verenkleed en een gele snavel. Hij heeft een opvallende grijze kop met een roodbruine mantel en lichtgekleurde borst die bruinzwart gespikkeld is. Het is een omnivoor maar in de winter gaat hij op zoek naar rijpe bessen van de lijsterbes en duindoorn en rijp fruit. Heb je in jouw tuin een sierappelboom (Malus red sentinel) staan dan heb je meer kans om deze vogel in jouw tuin te treffen. Meestal foerageert de vogel in grote groepen maar hij kan ook individueel worden gespot.

Koperwiek

Koperwieken foerageren vaak samen met kramsvogels. Het is ook een lijstersoort maar kleiner en compacter dan zijn reisgezel. Hij heeft koperrode oksels en flanken en een opvallende roomwitte wenkbrauwstreep en witte mondstreep. In de winter stort hij zich op besdragende struiken in parken maar ook in tuinen. Koperwieken trekken zowel ‘s nachts als overdag. Je kan de vogel helpen door rijpe appels op de grond te leggen op een beschutte plaats, dus bij voorkeur in de buurt van struiken.

koperwiek

Pestvogel

Ijskoude temperaturen in Scandinavië en Rusland zorgen ervoor dat pestvogels in de winter vaak in kleine groepjes naar België en Nederland komen. Ze zijn verzot op allerlei bessen zoals lijsterbes, meidoorn, liguster maar ook sierappeltjes. Voor zijn naamgeving moeten we terug gaan naar de Middeleeuwen. De vogel dook toen regelmatig op tijdens strenge winters in gebieden waar vaak de pest uitbrak. Men dacht dat de vogels de pest verspreiden, vandaar zijn naam. Ondanks zijn anders vermoedende naam, is het toch een prachtige vogel. Ze zijn ongeveer even groot als een spreeuw en hebben een opvallende kuif. Ze hebben een rossig bruin vederkleed met geel, rode en witte accenten aan de staartpunt en de toppen van de handpennen. Bij het mannetje zijn deze kleuren opvallender. Kenmerkend is ook hun zwarte oogmasker en zwarte bef.

Pestvogel

Grote barmsijs

Een zangvogeltje uit de familie van de vinkachtigen vooral te vinden in berken en elzen smullend van de zaden. Het is een actief vogeltje, grijsbruin van kleur met een opvallend rood voorhoofd en een zwarte bef. Bij de mannetjes kleurt ook de borst roodroze tijdens het broedseizoen. Hun voedsel bestaat uit zaden en insecten. De kleine barmsijs is in onze streken een zeldzame broedvogel. Een kleine barmsijs kan je herkennen aan zijn donkerder bruin verenkleed en minder contrasterende vleugelstrepen dan de grote barmsijs.

Grote barmsijs

Keep

De keep is net zoals de barmsijs familie van de vinkachtigen en lijkt qua grootte en gedrag ook op de gewone vink. Hij onderscheidt hem door zijn oranje borst en vleugelstrepen. Hij heeft een zwarte staart en witte stuit die vooral opvalt tijdens de vlucht. Hij lust beukennootjes en oliehoudende zaden. In het najaar kan je ze in grote groepen treffen, nu en dan in het gezelschap van groenlingen of vinken. In de winter zakken ze soms af naar onze tuinen op zoek naar zaden en zonnebloempitten.

keep

#5640

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies