menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Interessante weetjes over de vogels in onze buurt: deel 2

De aanpassing van dieren aan de menselijke omgeving en de uitbreiding van de stedelijke gebieden loopt jammer genoeg niet altijd vlekkeloos. Doordat de mens steeds meer van het natuurlijk habitat van de wilde dieren wegneemt wordt het voor hen steeds moeilijker om te overleven. Vogels worden tijdens hun korte leven geconfronteerd met allerlei obstakels die vaak tot een fatale afloop leiden. Een heel belangrijke doodsoorzaak van vogels die vaak wordt onderschat zijn botsingen met vensters en ramen.

Waarom kunnen vogels het glazen obstakel niet zien?

Waarom kunnen vogels het glazen obstakel niet zienIn grote steden zijn het vooral trekvogels die zich te pletter vliegen tegen de grote wolkenkrabbers. Maar ook bij ons thuis vliegen vaak vogels tegen het raam aan met alle gevolgen van dien. Glas weerspiegelt de wolken of de groene omgeving waardoor ze geen hindernis opmerken en denken dat ze gewoon kunnen doorvliegen. Spiegelglas, grote vensters en ramen aan beide zijden van de woning zijn het grootste gevaar maar ook bij kleinere vensters kunnen slachtoffers vallen.

Ook bij een plotse aanval door een predator zoals een kat of een sperwer zullen onze gevleugelde vrienden opschrikken en wegvluchten. Hierbij is een botsing met een raam niet ondenkbaar. De merel, de sperwer, verschillende soorten duiven en mussen zijn de meest getroffen raamslachtoffers.

Stickers met een vogelsilhouet, meestal een roofvogel zijn een goede oplossing. Deze stickers zorgen ervoor dat het glas effectief zichtbaar wordt voor de vogels. Kleef per vierkante meter ongeveer 1 sticker en gebruik bij voorkeur witte stickers op een raam waar veel schaduw valt en zwarte stickers op een raam met veel lichtinval. Een gordijn  of lamellen kunnen ook nuttig zijn maar passen niet altijd in het interieur.


Help er vliegt een vogel in de woonkamer

Soms sukkelen vogels per ongeluk onze woonkamer binnen. Uit angst raken ze in dit geval moeilijk terug naar buiten. Er achterna gaan en ze proberen te vangen is geen goede oplossing daar je de paniek nog vergroot en de dieren helemaal het noorden kwijt geraken.
Alleen al door stress kunnen er dan slachtoffers vallen. In een dergelijke situatie zet je best het grootste raam in de kamer open en zorg je ervoor dat enkel het daglicht binnenkomt langs deze opening. Doe het licht uit of verduister de andere ramen en ga zelf best even weg uit de ruimte zodat de vogel in alle rust zijn weg terug naar buiten kan vinden.

Wil je voorkomen dat vogels langs de schoorsteen binnen komen of vast komen te zitten in de haard dan plaats je best een rooster op je schouw.

Zijn die grote zwarte vogels schadelijk?

Heel wat mensen vinden kauwen, kraaien en eksters vervelende vogels in de tuin. Ze nemen het voedsel op de voedertafel in beslag, ze komen in grote aantallen, maken veel lawaai en verjagen de kleine lieve vogeltjes in onze tuinen. kraaien verjagen kleine tuinvogels
Nochtans zijn deze vogels als je ze even heel goed bekijkt indrukwekkende dieren. Hun verenkleed en ogen zijn prachtig en net zoals alle andere wilde dieren hebben zij natuurlijk ook recht op hun deel van het voedsel. Kraaiachtigen zijn rovers en durven wel eens een nest roven maar ook onze lieve kat en het mooie eekhoorntje in de tuin kunnen jonge vogels en eieren wegnemen. De grote zwarte vogels zijn dus niet schadelijk of gevaarlijk maar maken deel uit van de natuur en zijn onmisbaar in een gezond ecosysteem.

Wil je er voor zorgen dat deze vogels niet gaan lopen met een groot deel van het voedsel in jouw tuin, biedt dan op verschillende plaatsen vogelvoer aan. Creëer kleinere voederplaatsen in de buurt van een struik of boom of maak gebruik van beschermkooien. Zorg voor dicht struikgewas, hagen en klimplanten waarin de kleinere vogels nest kunnen maken.

Lees hier deel 1 van de reeks " weetjes over vogels in onze buurt"

#4992Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon