menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 12 juli 2024

Plantenbescherming tegen zon, insecten en vogels

In de zomer zijn veel zonuren en hoge temperaturen geen uitzondering. Leuk voor ons, maar hittestress kan een grote belemmering zijn voor de ontwikkeling van planten, bloemen en vruchten. Dit kan leiden tot verdorde planten, een verminderde oogst maar kan ook een invloed hebben op de smaak. Bovendien zullen vogels en insecten zich graag tegoed doen aan rijpe vruchten of kwetsbare planten. Gelukkig kunnen we enkele duurzame oplossingen bieden om deze problemen te voorkomen.

Planten beschermen tegen zonlichtHoud fel licht buiten de tuinkas

Te veel of te fel licht kan een negatieve uitwerking hebben op de groei van gewassen. In dat geval doe je er best alles aan om het felle licht buiten de tuinkas te houden. Met het schermgaas Avoida ben je verzekerd van een optimale bescherming. De monofildraden van hoogwaardig polyethyleen zorgen voor een krachtige en soepele werking. Zowel de ketting én inslag zijn van monofilament draden terwijl de tweede inslag van tapemateriaal is. Op deze manier bereik je de maximale sterkte en maximale scherming. Je profiteert daarnaast van een optimale UV-stabilisatie.

Schermgaas voor zaaibedden

Ben je bang dat jouw gewassen verbranden door te veel of te fel zonlicht, en ben je daarom op zoek naar een schermgaas met een hoge schermfactor? Het zaaibeddennet voorkomt verbranding door fel licht en biedt daarnaast bescherming tegen hevige regenval en windstoten. Ook verstuiving van zand wordt met dit type tegengegaan. Je spant het zaaibeddennet moeiteloos over de gewassen doordat het licht is in gewicht. Dit type is gemaakt van bandjesmateriaal, daardoor is het een soepel en hanteerbaar doek.

Extreem weer

Het weer wordt steeds extremer, warmere zomers met hogere temperaturen en meer zonuren. Om de gewassen te beschermen in tunnels en hallen, raden wij het witte Avoida schermgaas aan. Dit diffuus schermgaas gemaakt van een tape/bandjesmateriaal en monofilament is speciaal vervaardigd voor gebruik over tunnels (zonder folie) en schermhallen. Door het gebruik van licht-diffuser (LD) in het materiaal is er betere fotosynthese en minder verbranding bij de planten.


Zonnebrand bij fruit

Niet alle fruitsoorten verdragen hitte en fel zonlicht. Daardoor komt zonnebrandschade bij fruit steeds vaker voor. Met als gevolg dat er duidelijk zichtbare witte vlekken op bramen en frambozen te zien zijn. Dit heeft tot gevolg dat de bramen en frambozen smaak verliezen en niet meer zo lekker zijn. Door het fruit af te dekken met speciale netten, zoals het zonnebrandnet Vinea, worden deze zonnebrandschadeplekken voorkomen.

Fruitbomen beschermen tegen insecten

Fruit beschermen tegen insecten

Fruithoezen worden veel gebruikt in de druiventeelt om de druiven te beschermen tegen wespenvraat, vogelvraat, hagel en Suzuki-fruitvliegjes. Deze zakken of hoezen zijn gemaakt van fijnmazige polyester en daardoor licht- en luchtdoorlatend. Bovendien rijpen de druiven beter in de hoezen doordat de temperatuur iets hoger is in deze zakken. Dit heeft tot gevolg dat ook het suikergehalte van de druif stijgt. De fruithoezen worden tijdens het rijpen van de druiven aangebracht. Dit kan zeer eenvoudig omdat er een trekkoord in de hoes is voorzien.

Ook worden deze fruithoezen gebruikt bij de appel- en perenteelt. Zo bestaat er ook een bessenstruikjurk om bessenstruiken te beschermen en een fruitbomenjurk om fruitbomen of grote bessenstruiken af te dekken.

Voorkom stress bij planten

Klimaatdoek is het duurzame alternatief voor vliesdoek en veel meer dan alleen een vorstbeschermingsdoek. Het voorkomt stress bij planten door minder schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid, het beschermt tegen grotere insecten, vogels en velddieren. Ook wordt de schimmelvorming beperkt doordat condensatie wordt voorkomen. Tevens is het transparante materiaal van unieke zachte kwaliteit, waardoor het doek over de gewassen wordt aangebracht zonder schade toe te brengen. Het is tevens een duurzame en effectieve oplossing omdat het klimaatdoek meerdere seizoenen gebruikt kan worden.

Bescherming tegen vogels

Ben je op zoek naar een grofmazig en sterk tuinnet dat de gewassen of dieren moet beschermen voor de ongewilde komst van gevogelte? Dan is een netbespanning van het tuinnet Duata een absolute aanrader. Indien het net over het gewas gelegd wordt, kunnen de vogels er niet meer bij komen en voorkom je dat ze schade aanrichten in de moestuin. Met het net kan je bovendien pluimvee beschermen tegen roofdieren of afschermen voor de vogelgriep.

#6052

Auteur: Howitec

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).