menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 20 mei 2024

Vogels voederen het hele jaar door

Tijdens de winter helpen we de tuinvogels wat al te graag mee met het zoeken naar voedsel. Alle insecten overwinteren ondergronds en de planten zijn in winterslaap. Toch hebben ze niet alleen tijdens de winter onze hulp nodig. Vogels gebruiken het hele jaar door veel energie: in de winter om warm te blijven, tijdens de lente om te broeden en hun jongen groot te brengen en in de herfst bouwen ze hun reserves op voor de komende winter. Bijvoeren kan dus het hele jaar door. Maar wat geef je dan wanneer?

WINTER: energierijk voedsel

Parus major of Koolmees voederen in de winterIn de winter veranderen we onze slapende wintertuin in een waar voedselparadijs waar de vogels eten vinden zoals vetbollen, pindanoten, zonnebloempitten en insectenpaté. Maar waarom kiezen we voor dit voer en wat doet het met de vogels? Overleven in de winter kost vogels heel veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. Na een koude nacht kunnen kleine soorten als de winterkoning of het roodborstje, soms tot 10 procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Wanneer deze periode lang aanhoudt, overleven vele vogels de winter niet als ze niet tijdig voedzaam eten vinden. Voorzie daarom van december tot april vetrijk eten zoals vetbollen, pindaslingers, pindakaas, halve opgevulde kokosnoten of vetblokken met insecten, en zorg voor een rijkelijk gevulde voedertafel zodat elke soort er iets lekker kan vinden. Bij lichte vorst kan je vers drinkwater voorzien waar de vogels ook graag eens in badderen. Bij zware vorst voorzie je beter verkruimeld ijs dat ze makkelijk kunnen oppikken dan (warm) water. 


LENTE: eiwitten en kalk

Cyanistes caeruleus of Pimpelmees met gevangen insectDe lente is voor vogels een drukke periode. De mannetjes gaan opzoek naar een partner waarmee ze samen een nest bouwen, eieren leggen, broeden en uiteindelijk de jongen in zullen groot brengen. En dit vaak tot twee keer per jaar. In het voorjaar komen ook de insecten terug naar boven die voor de vogels en jongen de hoofdbron van eiwitten vormen. Daarnaast zitten ze boordevol kalk die ze nu nodig hebben, dus vetbollen en pinda's bied je nu beter niet meer aan. Om ervoor te zorgen dat er veel insecten naar je tuin komen, en dus ook veel vogels, kan je jouw tuin vogelvriendelijk maken. Plant bloemen die insecten aantrekken of kies voor struiken die bessen dragen. Want zelfs wanneer de temperatuur terug begint te stijgen, kan er nog eens een hevige regenbui vallen waardoor er plots minder insecten te vinden zijn. Ook het ophangen van nestkastjes bespaart de vogels energie en houden ze in jouw tuin. Bijvoederen kan je doen door voedsel te geven die kalk en eiwitten bevatten zoals meelwormen of fijngestampte eierschalen.

ZOMER: eiwitrijk voedsel

Erithacus rubecula of roodborstje zoekt verkoelingOok tijdens de zomer gaan vogels opzoek naar insecten en wormen. De eiwitten die ze hieruit halen hebben ze nodig om te kunnen ruien zodat ze tegen de winter een warmer verenkleed hebben. Opnieuw kan je insecten lokken met bloeiende planten en besdragende heesters. Maar ook het regelmatig besproeiien van de tuin helpt om insecten als wormen naar boven te halen. Daarnaast kan het in de zomer heel warm worden waardoor water een probleem kan zijn. Voorzie een vogelbad met vers water waarin ze niet alleen hun dorst kunnen lessen, maar af en toe ook in kunnen afkoelen. 

HERFST: bessen

Zanglijster of Turdus philomelos tijdens de herfstDe herfst is de periode waar veel vogels terug dichterbij huis gaan, actief opzoek naar een plek waar ze de winter zullen overwinteren. Op deze plaats moet er voldoende eten te vinden zijn om hun energie aan te vullen. Net daarom is het in deze periode van belang om terug extra vogelvoer te gaan voorzien zodat ze tijdens de winter in de buurt blijven. De reeds bloeiende bessenstruiken helpen hier alvast een handje bij. Niet enkel zijn de bessen een heerlijke lekkernij, ze bevatten ook tal van vitaminen voor de vogels. Eens de temperaturen sterk beginnen te dalen, kan je weer vetbollen en pindaslingers ophangen.

#5835Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon