menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 18 juli 2024

Vogels spotten en fotograferen in jouw tuin

Roodborstje in de sneeuwHeb je een grote natuurlijke tuin dan heb je geluk. Als jouw tuin dan ook nog eens gelegen is in de buurt van een bos, natuurgebied of park dan zullen heel wat vogels maar ook andere dieren gemakkelijk de weg naar jouw tuin vinden, zonder dat je hier al te veel inspanningen moet voor doen. Maar ook in een kleine stadstuin of balkon kan je heel wat gevederde vrienden aantrekken mits een paar kleine ingrepen.

Vogels die in een stedelijke omgeving leven zijn mensen en beweging rondom zich gewoon en zijn vaak heel wat minder schuw dan hun soortgenoten in het bos. Je zult merken dat het weinig moeite kost om algemene soorten zoals huismus, heggemus, vink, winterkoning, roodborst, merel, mezen en duiven aan te trekken.

Vogels lokken door te voederen

Wilde vogels hebben het in de winter niet gemakkelijk. Van zodra de temperatuur daalt krijgen de wilde vogels het moeilijk om voldoende voedsel te vinden. Zeker in verstedelijkte gebieden is het aanbod aan voedsel heel beperkt en is het bijvoederen dus echt wel nodig.
Door de honger verliezen de vogels hun laatste beetje schuwheid en durven ze veel dichter bij ons in de buurt te komen. Wil je heel wat soorten naar jouw tuin lokken dan kan je best een grote variatie aan voeder aanbieden. Pinda’s zijn bijvoorbeeld een ware vogelmagneet voor heel wat soorten. Ook pindakaas of pindacake in al zijn soorten zijn een ware lekkernij voor onder andere grote bonte specht en boomklever. 
Mezen zijn dan weer gek van vetbollen of vetversnaperingen. Daarom worden ze ook wel “mezenbollen” genoemd.  Biedt je verschillende soorten noten zoals walnoten en eikels aan dan maak je zeker kans op de prachtige gaai maar ook eekhoorntjes zullen hiervan smullen.

Turkse tortel

Strooivoer is dan weer goed voor vink, groenling, heggemus, roodborst en duiven. Heel wat soorten pikken liever het voeder van de grond en zal je minder vaak aantreffen op de voedertafel. Het is dus ook belangrijk om op verschillende plaatsen het voeder aan te bieden. Ook overrijp fruit zoals appels en peren zijn een lokmiddel voor allerlei lijsterachtigen zoals merel, lijster en kramsvogel.

Bouw een fotogenieke voederplaats in jouw tuin

Wil je de vogels die jouw tuin bezoeken ook fotograferen dan komt er iets meer bij kijken dan enkel het voeder aan te bieden op de voedertafel. Het licht, de achtergrond en de compositie zijn dan heel belangrijk.


De stand van de zon

Let bij het bepalen van de plaatsvan de voedertafel op de ligging ten opzichte van de zon. Doorgaans heb je ’s morgens de beste lichtomstandigheden en kan je best fotograferen met het licht achter je. In de late namiddag en ’s avonds kan je gebruik maken van het zachte tegenlicht van de ondergaande zon. Natuurlijk licht geeft meestal een beter resultaat dan het werken met flits.

Een mooie achtergrond

Vaak wordt er enkel gekeken naar het onderwerp dat je wil fotograferen en wordt de achtergrond hierbij uit het oog verloren terwijl dit toch heel belangrijk is. Het mooiste resultaat krijg je met een egale achtergrond, een niet al te drukke achtergrond waar jouw onderwerp als het ware van los komt. Zorg hierbij ook voor voldoende afstand tussen het onderwerp, in dit geval de vogel die je wilt fotograferen en de achtergrond.
Gebruik hierbij een groot diafragma want hoe groter het diafragma, hoe minder scherptediepte en dus hoe vager de achtergrond zal zijn.

Maak een natuurlijke voederplaats

Combineer een klassieke voedertafelmet een aantal natuurlijk takken en stronken. Door gaten te boren in de takken en daarin het eten te verstoppen creëer je automatisch een natuurlijke setting voor de vogels.  Het komt er dus gewoon op neer dat je een natuurlijk uitziende omgeving bouwt en de vogels die je wilt fotograferen met behulp van voedsel naar de plaats lokt waar je ze precies wil hebben.

Water is leven

Niet alleen in de zomer maar ook tijdens de koude wintermaanden is het belangrijk om altijd vers water aan te bieden. Dit kan eenvoudig door een drinkschaal die je in allerlei vormen en materialen in de handel kan aankopen of door het aanleggen van een kleine ondiepe vijver.

Denk aan een schuilhut

Al zijn de vogels die de voedertafel bezoeken niet zo schuw meer toch maak je een grotere kans op een mooie foto als je jezelf kan verstoppen. In een schuiltent kan je de vogels dichter gaan benaderen.
Ben je van plan om regelmatig vogels te fotograferen dan is het investeren in een goede schuiltent een goed idee.
Bovendien is de natuurbeleving intenser als je er middenin zit!

Veel succes met het inrichten van jullie vogelstudio!

#4966Wim Acke

Auteur: Wim Acke
Natuurfotograaf

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).