menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 13 mei 2024

Bloembakken vullen na de IJsheiligen

Bloembakken vullen lijkt simpel, maar het vergt toch wat aandacht. Van het kiezen van de juiste bak en potgrond tot het slim combineren van planten, er komt meer bij kijken dan je denkt. En nu de dreiging van nachtvorst bijna verdwenen is, is het tijd om ons voor te bereiden. Hier zijn wat tips om een prachtig resultaat te behalen.

Vul bloembakken na de Ijsheiligen

De IJsheiligen

De IJsheligen, van 11 tot 14 mei (sommige landen zelf tot de 15e), zijn al eeuwenlang een begrip. Mamertus, Pancratius, Servatius van Maastricht, Bonifatius van Tarsus en Sophia van Rome zijn namen van katholieke heiligen die vallen in die periode. Door de volksweerkunde zijn ze bekend geworden als de IJsheiligen.

Voor tuiniers betekenen de IJsheiligen het einde van de kans op nachtvorst. Na 15 mei hoef je je in principe geen zorgen meer te maken en kunnen alle vorstgevoelige planten veilig naar buiten. Het is een moment om naar uit te kijken, want vanaf dan is het tijd om alles te planten en te zaaien, zowel in de moestuin als in de siertuin! Dit is een belangrijk moment voor landbouwers en tuinliefhebbers, hoewel het weer natuurlijk onvoorspelbaar blijft en ook na deze periode nog sporadisch nachtvorst kan voorkomen.

Nu mogen tomatenplanten, paprika's en pepers in de tuinkas, tomatenserre of Maxitom geplant worden. Dahliaknollen mogen de grond in en olijfbomen en palmen moeten niet langer beschermd worden tegen nachtvorst. Het is ook het ideale moment om de tuin aan te planten en bloembakken te vullen met éénjarigen.

Maak mooie combinaties

Bij het selecteren van éénjarige planten, is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de kleur van de bloemen, maar ook naar het blad - dat speelt net zo'n cruciale rol. Combineer bladplanten met bloeiende variëteiten, zodat je altijd iets interessants hebt om naar te kijken, zelfs als de bloemen even wat minder prominent zijn. Speel met verschillende hoogtes en texturen om diepte en dimensie toe te voegen aan je bloembak.

Geweldige keuzes zijn Ipomoea batatas (wat eigenlijk gewoon het blad is van zoete aardappel), en de opvallende, felgekleurde Solenostemon (syn. Coleus). Wees ook niet bang om er eens een grassoort tussen te zetten of een laagblijvende siermaïs, dat blaast leven in jouw bloembak. Vul grotere bloembakken met twee of meerdere soorten, zoals Nemesia in diverse kleuren met Pelargonium of Lobelia met siertabak. Of plant viooltjes samen met bonte klimop en Heuchera (purperklokje).

Surfinia combineer je beter niet met andere planten, omdat ze zo snel groeien dat ze de andere planten kunnen overwoekeren.

Lobelia - Solenostemon - Nemesia

Bloembakken in de volle zon

Op een terras dat de hele dag in de zon ligt en ook nog eens omringd wordt door tuinmuren, kies je best voor succulenten/vetplanten. Ze slaan het water op in hun bladeren en kunnen best wel wat hitte en droogte verdragen. Sedum en Sempervivum vragen nauwelijks onderhoud en geven het hele jaar door kleur. Meng wat rijnzand en kiezel door de potgrond want deze planten gedijen het best in droge grond en haten natte voeten.

Maar er zijn ook éénjarigen die goed bestand zijn tegen de hitte. Zo is de gentiaanblauwe Anagallis monellii, een prachtig mediterraan plantje dat maandenlang bloeit met felblauwe bloemen, zelfs op het heetste plekje. Hangverbena's, Diascia, Nemesia en dan vooral de Sunsatia-reeks, zijn ook zonnekloppers. Lobelia's groeien normaal gesproken in de schaduw, maar de ‘Hot’-serie doet het ook geweldig in de volle zon en bloeit bovendien tot laat in de herfst.


Schaduwminnende planten

Weinig planten bloeien zo lang en uitbundig als Rhodohypoxis, met een overvloed aan kleine stervormige bloemen, van begin april tot eind augustus. Deze plant is perfect voor een kleine pot of schaal op je terrastafel, want ze worden niet hoger dan 15 cm. Zelfs al heb je een schaduwterras, dan nog hoef je je geen zorgen te maken over het gebrek aan bloemen.

Geurende siertabak (Nicotiana) bestaat uit allerlei kleuren en hoogtes. Combineer ze met een hanglobelia, een goudgele variant van het (doorlevend) gras Hakonechloa of een citroengele bladplant zoals Helichrysum 'Limelight'. Ook klassiekers zoals Sutera (syn. Bacopa) en begonia’s doen het geweldig in de schaduw, net als het vuurrode luciferplantje Cuphea llavea, Oxalis vulcanicola of Fritillaria meleagris in combinatie met kleine varens.

Fritillaria - Oxalis - Rhodohypoxis

Tips voor het aanplanten

  • Voorzie een bloembak met afwateringsgaten voor een goede drainage, of boor zelf gaatjes in de bodem als deze niet voorzien zijn.
  • Laat je creativiteit de vrije loop! Gebruik oude schoenen, laarzen, houten kisten, kruiwagens, vogelkooien, fietsen, reiskoffers, oude potten en pannen of meubels - alles is mogelijk! Maak van deze alledaagse voorwerpen jouw unieke DIY bloembakken.
  • Bepaal vooraf de standplaats, want dat zal de keuze van jouw planten mede bepalen.
  • Leg onderaan de bak steeds een laagje hydrokorrels om de afwatering te bevorderen en ervoor te zorgen dat de planten niet te nat komen te staan.
  • Gebruik altijd potgrond voor terrasplanten van goede kwaliteit, liefst één met klei en kokosvezels, dat spaart je een pak gietbeurten uit.
  • Houd er rekening mee dat planten groeien. Voor éénjarigen is een plantafstand van 25 cm meestal geschikt.
  • Bloembakken vullen is doorgaans een heel geknoei, maar met dit eenvoudig trucje lukt het veel sneller zonder morsen. Leg een laagje potgrond, haal de plantjes uit de potjes en zet ze op de aarde, vul de bak helemaal op en druk de grond rond de potjes goed aan. Haal er de potjes weer voorzichtig uit en plant dan je éénjarigen in de voorgevormde gaten. Vul nog wat aarde bij, schud de bak lichtjes op, ga er met de gieter over en klaar is kees.
  • Voed je planten na een maand voor het eerst met vloeibare mest en daarna wekelijks. Gebruik geen roze korrel, omdat dit voornamelijk tot veel bladgroei leidt en weinig bloei.
  • Knip regelmatig de langste uitgebloeide stengels af om nieuwe bloei te stimuleren.
#5119Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon