menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 april 2024

Tips bij het vullen van bloembakken

Heb je ook al zin om jouw tuin op te vrolijken met prachtige bloemen? Het is een leuke en creatieve manier om wat kleur en eigenheid aan jouw buitenruimte te geven, of het nu gaat om een balkon, terras of tuin. Voordat je aan de slag gaat, willen we je graag enkele tips meegeven om ervoor te zorgen dat je tot een mooi resultaat komt en je langer van jouw nieuwe aanplant kunt genieten, tot het begin van de herfst.

Tips om bloembakken te vullen

Tips bij het vullen van bloembakken

Meestal opteert men voor éénjarigen om bloembakken te vullen. Het grote verschil tussen doorlevende vaste planten en éénjarigen is dat deze laatste slechts één seizoen de kans heeft om voor nakomelingen te zorgen. Dit doen ze door een hele zomer lang zeer uitbundig te bloeien. Als je éénjarigen in potten of kuipen aanplant om extra kleur en sfeer te brengen op het terras of balkon dan kan je mits de juiste verzorging erg lang genieten van een uitbundig bloemenfestijn!

Planten in bloembakken hebben echter meer onderhoud nodig en er komt meer bij kijken dan je denkt. Niet alleen de juiste combinatie van planten is belangrijk, ook het soort grond en het type bloembak of kuip kunnen een groot verschil maken.

  • Bloembakken, potten en kuipen van welk materiaal ze ook zijn, moeten altijd voorzien zijn van afvoergaten in de bodem om het overtollig giet- of regenwater af te voeren. Kijk dus bij de aankoop van een nieuwe bloembak steeds of er voldoende gaten aanwezig zijn. In bepaalde modellen, die ook voor kamerplanten worden gebruikt, heb je de mogelijkheid om zelf gaten te boren. Hanging baskets zijn ideaal en geven ook in de hoogte kleur aan je tuin. Kokosliners voorkomen dat de aarde uit de mand valt als deze een open structuur heeft.
  • Om te voorkomen dat de drainagegaten verstoppen, kun je enkele grote potscherven boven de openingen leggen. In grote potten en kuipen kan je op de bodem nog een laag drainagemateriaal zoals kiezelsteentjes of hydrokorrels leggen. Ze bevorderen de waterdoorlaatbaarheid en maken een makkelijke inworteling van de planten mogelijk. Kleikorrels maken bloembakken ook lichter en makkelijker te verplaatsen en verhandelen.
  • Tips bij het vullen van bloembakkenGebruik onderschotels onder bloembakken of potten. Dat scheelt heel veel in het water geven. Het overtollige water van een gietbeurt wordt in de onderschotel opgevangen waardoor de bloemen minder snel uitdrogen als het warm is. In periodes van langdurige regen kan je best de onderschotels wegnemen om wortelrot te voorkomen.
  • Gebruik kwalitatieve potgrond want duurdere potgrond heeft een betere structuur waardoor deze veel meer water kan vasthouden. Het bevat bovendien een langzaam werkende meststof waarin de éénjarigen wel tot 100 dagen kunnen groeien en bloeien zonder bijkomende bemesting. Is de meststof uitgewerkt, dan kan je gebruikmaken van vloeibare meststof om de planten voor de rest van het seizoen van voldoende voeding te voorzien. Met de gepaste voeding zullen ze langer en intenser bloeien.
  • Watergelkristallen zorgen voor een grotere waterbuffer. Meng ze onder de potgrond bij de aanplant van éénjarigen in bloembakken. Ze houden het vocht langer vast en geven het terug aan de planten op het moment dat ze het nodig hebben.
  • Maak niet alleen combinaties op basis van kleur maar kijk ook naar de bladstructuur. Bladplanten zijn minstens even mooi en geven volume aan de bloembak. 
  • Kies potten die ruim genoeg zijn en plant ze niet te dicht bij elkaar want eenmaal ze in de bloembak staan groeien ze als kolen en neemt hun omvang snel toe. Bij twijfel vraag je best de plantafstand aan de verkoper. De meeste éénjarige planten hebben een plantafstand van ± 25 cm.
  • Bloembakken vullen is doorgaan een heel geknoei maar met deze eenvoudige truc lukt het veel sneller en zonder al te veel gedoe. Vul de bloembak voor de helft met grond (afhankelijk van de grootte van de planten). Haal de planten uit de potjes, en schik de lege containertjes in de bloembak. Vul vervolgens de lege ruimte rondom de potjes, en je mag ze zelfs vullen als dit nog makkelijker werkt. Druk de grond goed aan en verwijder de potjes voorzichtig uit de bloembak. Je kan nu de plantjes eenvoudig in de voorgevormde gaten plaatsen. Vul verder aan met nog een klein laagje aarde en druk opnieuw aan. Geef voldoende water na het beplanten.
  • Pluk regelmatig de uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Verwelkte bloemen vragen veel energie aan de plant voor de zaadvorming en door ze te verwijderen oogt de bloembak of kuip ook een stuk mooier.

Na de IJsheiligen kunnen vorstgevoelige planten naar buiten


Vorstgevoelige planten

Het is algemeen bekend dat na 15 mei vorstgevoelige planten naar buiten kunnen. Dan is de kans op nachtvorst zo goed als voorbij, al is het nog opletten voor koude nachten! De heiligen die, al sinds de jaren 1000, geëerd worden tussen 11 en 14 mei (in bepaalde landen tot 15 mei) worden de IJsheiligen genoemd. Met name Mamertus, Pancratius, Servatius van Maastricht, Bonifatius van Tarsus en Sophia van Rome om het rijtje af te sluiten. Weerkundig gezien is deze periode een keerpunt. Voor landbouwers en tuinliefhebbers een richtlijn en een belangrijk moment want dan kunnen we de bloemetjes weer buiten zetten! Het blijft echter een volksgeloof en geen exacte wetenschap, want ook na deze periode kan er nog sporadisch nachtvorst optreden. 

Na half mei kunnen planten die geen vorst verdragen, buiten worden gezet. Bloembakken en kuipen kunnen gevuld worden met zomerbloeiers, in de moestuin kan er volop gezaaid of geplant worden in de volle grond en ook vaste planten kunnen dan zonder probleem de grond in. Laat tropische planten langzaam aan wennen aan de buitentemperatuur. Maar het zijn vooral de bloembakken gevuld met Pelargoniums, middaggoud, vlijtige liesjes, dahlia's, Tagetes en Petunia's die de tuin in een oogwenk opfleuren en de zomer aankondigen. 


#798Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon