menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 23 juni 2024

Dahlia's zijn weer in.

Cactus DahliaDahlia's zijn geen bescheiden planten. Ze zijn bijzonder kleurrijk, bloeien royaal en je vindt ze in zoveel uiteenlopende kleuren en bloemvormen dat ze in elke zomerborder een plekje verdienen. Een paar jaar terug werden ze nog aanzien als ouderwetse planten maar nu niet meer! Dahlia's zijn weer helemaal in, zowel in potten als in de volle grond zullen ze shinen en jouw tuin verrijken met een zee van bloemen.

Er komen steeds meer nieuwe varianten en kleurenmixen op de markt die nog meer benadrukken wat voor een waardevolle plant het is. Want niet alleen zorgen ze voor een maandenlange kleurenpracht, soms tot diep in de herfst, de nieuwe soorten hebben ook vaak een aantrekkelijk blad. Dit maakt ze interessant om te combineren met andere vaste planten. 

Wanneer Dahlia's planten?

Heb je net Dahlia's gekocht en is het nog te vroeg om ze in de grond te steken, dan mag je ze gerust al planten in een pot. Gebruik hiervoor kwaliteitspotgrond voor bloemen. Zet de pot vervolgens op een warme plek, bijvoorbeeld in de garage, op zolder of in een verwarmde tuinkas en houd de grond licht vochtig. Laat de potten zeker tot begin mei of na de IJsheiligen binnen staan. Als de kans op vorst is geweken, mag je de knollen in de volle grond uitplanten. Kies een zonnige plek, graaf een ruim plantgat en bedek de knol met een paar centimeter aarde. Lagere soorten kan je ook in de pot laten staan. Zo hebben ze wat voorsprong en zullen ze eerder bloeien dan knollen die je pas in mei in de volle grond plant.

Dahlia's bloeien kleurrijk en maandelang

Dahlia knollen overwinteren

Dahlia's zijn erg gevoelig aan vorst. Daarom moeten de knollen voor de eerste vorst opnieuw uit de grond en vorstvrij bewaard worden. Ook een te natte grond kan ervoor zorgen dat de knol de winter niet overleefd en gaat rotten. Ze binnenshuis bewaren is dus de beste optie.

Haal de knollen uit de grond en hou er rekening mee dat ze vrij groot kunnen zijn. Wees dus voorzichtig als je de spade in de grond steekt want beschadigde knollen hebben ook een grotere kans op uitdrogen of rotten. Knip de uitgebloeide stengels een paar centimeter boven de knol af en maak ze niet al te proper. Er mag gerust nog wat aarde blijven aanzitten. Wikkel ze in wat krantenpapier en leg ze op een droge en koele plaats in een doos of krat. Eens de kans op nachtvorst, rond eind april of mei geweken is, kunnen de knollen terug de grond in.

Dahlia's zijn niet winterhard


Soorten Dahlia's

Dahlia Bishop of LlandaffZowel in de border als in potten staan ze beeldig maar voor aanplant in bloempotten- of bakken kies je best Dahlia soorten die niet zo hoog worden, zoals Dahlia 'Adorable', Dahlia 'Autumn Fairy' of Dahlia's uit de topmix reeks.

Eén van de eerste nieuwere Dahlia’s die aan de verbetering van het imago heeft bijgedragen, is Dahlia “Bishop of Llandaff”, een scharlakenrode bloem die halfgevuld is, waardoor de gele meeldraden goed te zien zijn. Het feller rood van de bloem steekt mooi af tegen het donkere blad dat zelfs voor de bloei heel decoratief is. Het blad is zeer donker, diep ingesneden en wat varenachtig. De pittige kleur vraagt wel om goed uitgekiende combinaties. Combineer het felle rood met Artemisia en laat het terugkomen in Lobelia “Queen Victoria”. Of geef de rode bloemen de rol van accent in een perk met veel groen of met siergrassen.

Dahlia’s uit de “Happy-single-serie” zijn allen vrolijk gekleurde dahlia’s met donker blad. De bloem is steeds enkel en is heel goed te combineren met planten die ook in die kleur bloeien zoals Penstemon “Garnet” of Salvia microphylla of juist met donkerder lila of paars. Denk aan paarse Phloxen, aan Thalictrum (ruit) of aan Amaranthus.  De Happy-Singles worden zo’n 60 cm hoog, waardoor ze ook goed als kuipplant dienst kunnen doen.

Maar de vaak excentrieke bloemvormen zijn niet altijd goed voor bijen en hommels. Dubbele bloemen hebben insecten niks te bieden. Daarom is het goed om ook enkelvoudige soorten uit te kiezen. Deze hebben meeldraden en stampers waaraan stuifmeel hangt en insecten zich voeden. Ook biologische Dahlia's zijn beter voor de bijen, hommels en vlinders. 

Dahlia's verzorgen

Dahlia's verbruiken, zeker tijdens de bloei, heel wat water en voeding. Zorg er dus voor dat de grond niet uitdroogt en geef ze voldoende water met nu en dan wat extra plantenvoeding want ze houden van voedzame grond. Knip uitgebloeide bloemen steeds weg om nieuwe bloei te stimuleren. Dit kan ook door het toppen van hogere soorten waardoor de plant zich meer zal vertakken. Hogere planten kunnen ook nood hebben aan een plantensteun.

#1111Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).