menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Heerlijke recepten met aardappelen

Aardappelbeignets

Bijgerecht – bereidingstijd: 30 min

Ingrediënten:

  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 2 el bindmiddel
  • 25 cl licht bier
  • 150 g zelfrijzende bloem
  • Peper en zout

Aardappelbeignets
Aardappelbeignets

Bereidingswijze:

Meng de bloem, het bindmiddel en het bier.  Kruid met peper en zout en zet aan de kant op een koele plaats.  Schil de aardappelen en snijd deze in flinterdunne plakken.  Dep ze af met keukenpapier.
Verwarm de frietketel op 175°C. Haal de aardappelschijfjes door het beslag en bak in het frietvet.  Serveer als hapje met een dip of vergezeld van een salade.

TIP: maak een dipsausje met 1 teentje gesnipperde look, ½ chilipeper, 4 el zure room, sap van 1 limoen, 1 gesnipperde pijpajuin, 1 el gehakte koriander en peper en zout.

 

Aardappelen in de schil met grijze garnalen en zure room

Hoofdgerecht – bereidingstijd: 30 min

Ingrediënten:

  • 4 vastkokende aardappelen
  • 4 el zure room
  • Grof zeezout
  • 150 g grijze garnalen
  • 1 el bieslook
  • Peper van de molen

Aardappelen in de schil met grijze garnalen en zure room
Aardappelen in de schil met grijze garnalen en zure room

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de aardappelen en gaar ze 7 minuten in de microgolfoven.  Bestrooi met grof zout en wikkel in aluminiumfolie.
Laat de aardappelen nog 15 minuten in de oven garen.  Snijd de aardappelen kruislings in.  Lepel hierover de zure room en bestrooi met de garnalen.  Werk af met bieslook en peper van de molen.

TIP: Voor wie het echt chique wil, kan het gerecht afgewerkt worden met een lepeltje kaviaar.

 

Dragonaardappeltjes met eend en porto

Hoofdgerecht – bereidingstijd 35 min

Ingrediënten:

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 50 g gezouten boter
  • 1 dl porto
  • 1 dl room
  • ½ bussel dragon
  • 2 eendenfilets
  • 1 dl gevogeltebouillon
  • 150 g kerstomaatjes
  • Peper en zout

Dragonaardappeltjes met eend en porto
Dragonaardappeltjes met eend en porto

Bereidingswijze:

Schroei de eend dicht op een hoog vuur.  Begin met de velkant en draai om na ongeveer 3 minuten.  Zet het vuur lager en kruid met peper en zout.  Bak de eend rosé.  Haal de eend uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.  Blus de pan met porto, bouillon en room.  Laat inkoken tot een gladde saus.  Gaar ondertussen de geschilde aardappelen in de microgolfoven gedurende 8 minuten.  Plet de aardappelen met een vork.  Hak de dragon en meng deze samen met de boter onder de aardappelen.  Snijd de kerstomaatjes fijn en meng door de saus.  Snijd de eend en serveer met groentjes naar keuze.

TIP: een topper op kerstavond.

#2896
Terug naar boven icoon