menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 30 november 2023

Weetjes over aardappelen: van kweken tot bewaren

Aardappelen, in België ook wel patatjes genaamd, zijn zeer lekker en veelzijdig te gebruiken in de keuken. Het is niet voor niks dat het één van de belangrijkste ingrediënten is in de keuken. Bij heel wat gezinnen maken ze dan ook deel uit van het dagelijks menu.

aardappelen

De knol, die aanvankelijk aanzien werd als voedsel voor de varkens, ziet er op zich niet zo aantrekkelijk uit maar zijn smaak kan je met weinig andere ingrediënten vergelijken. Het zijn de Fransen die de aardappel in de keuken hebben geïntroduceerd en nu vormen ze wereldwijd de basis van ontelbare gerechten. Ze laten zich moeiteloos combineren met de meest uiteenlopende ingrediënten. Als je de aardappelen nu bakt, kookt, koud verwerkt, pureert of frituurt, ze smaken altijd bijzonder.

Er zijn duizenden soorten aardappelen: vastkokend, bloemig, bio-aardappelen, rode krieltjes en truffelaardappelen,… Ze zijn zo ingeburgerd in onze eetcultuur dat we ze niet meer kunnen wegdenken. De aardappel is bovendien een volwaardige culinaire lekkernij boordevol mineralen en vitaminen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevat de knol minder calorieën dan pasta of rijst. Hij bevat geen vetten en is op zich dus zeker geen dikmaker. Dat geldt uiteraard niet voor frietjes met mayonaise zoals wij Belgen ze graag lusten!

Zelf aardappelen kweken

Kweek zelf aardappelenNiks gaat boven aardappelen van eigen oogst en goed nieuws voor de mensen die ze zelf willen kweken. Je hebt er geen grote tuin voor nodig. Aardappelen kan je ook op het terras of balkon kweken. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte zak, emmer of bloempot, moestuingrond, voorgekiemde knollen en wat geduld tot ze volgroeid zijn. Na een 100 tal dagen oogst je jouw eigen aardappelen. En geloof me, ze bevatten veel meer smaak dan de aardappelen uit de supermarkt! Kies jouw geliefde ras en laat er een aantal kiemen. Dit kan makkelijk in een eiderdoos op een lichte, koele plaats. Na een aantal weken verschijnen de eerste kiemen en vanaf eind maart kunnen de knollen al de grond in.


Welke aardappel voor welk gerecht

Elke soort heeft zijn eigen smaak en textuur en de ene aardappel is al meer geschikt voor een bepaald gerecht dan de andere. Kies de juiste aardappel voor elk gerecht met deze tips.

  1. Vastkokende aardappelen: bevatten relatief weinig zetmeel waardoor ze een vaste structuur hebben. Ze zijn ideaal om te koken of te stomen, gerechten waarbij je de aardappel in kleine stukjes snijdt zoals in een koude aardappelsalade. Vastkokende rassen zijn Annabelle, Nicola, Opperdoezer ronde en Charlotte. Ze hebben een fijne, rijke, soms ietwat zoete smaak en behouden hun vorm mooi tijdens het bereiden. Ze vragen een iets langere gaartijd.
  2. Vrij vastkokende aardappelen: behouden goed hun vorm maar krijgen tijdens het koken een wat kruimigere structuur. Voorbeelden zijn de Victoria en Frieslander aardappel die een zeer goede smaak hebben en zeer geschikt zijn als frietaardappel maar ook ideaal zijn om te bakken, te pureren of te verwerken in ovenschotels.
  3. Bloemige aardappelen: bevatten veel meer zetmeel dan vastkokende rassen waardoor ze bij het koken sneller uit elkaar vallen. Ze zijn sneller gaar en hebben een ietwat bloemige smaak. Bloemige rassen zijn ideaal in een smeuïge puree, in een rijke aardappelsoep, rösti of om er heerlijke zelfgemaakte kroketjes van te maken. Bekende rassen zijn het Bintje, Challenger en Excellency. 
  4. Extra bloemige aardappelen: worden ook wel afkokers genoemd en vallen zeer snel uit elkaar. Ze hebben een uitgesproken bloemige smaak en dan ook een zeer specifieke toepassing in de keuken. Deze aardappelen zijn enkel geschikt om te gebruiken in puree, kroketten, in stampot of soufflé. In de winkel vind je onder meer Eigenheimer, Irene en Doré.
  5. Krielaardappelen: het zijn schattige, kleine aardappelen tussen 20 en 30 mm groot. Ze hebben een zeer fijne smaak en zijn superlekker op zich. Ze vragen weinig toevoeging van andere ingrediënten. Enkel gestoomd met wat olijfolie en provencaalse kruiden of gebakken in de oven, smaken ze op hun best. Hun schil is zo dun dat je die gewoon mee kan opeten.
  6. Exclusieve aardappelen: de meeste aardappelen hebben een gele schil maar er bestaan ook rassen met een rode schil zoals bij de Redstar. Er bestaat zelfs een truffelaardappel, de Vitolette noir die zijn oorsprong in Frankrijk heeft maar nu ook in België wordt geteeld. Zijn schil is paars-zwart en ook het vruchtvlees heeft een paarse kleur met een witte ring onder de schil. Ideaal om uit te pakken met een bijzonder gerecht op de feesttafel. Het is een vastkokende aardappel die best in de schil wordt gekookt om zijn kleur maximaal te behouden.

Intussen zijn van de meeste soorten aardappelen ook een biologische variant te verkrijgen.

gebakken aardappelen

Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaar je best op een koele (tussen 2 en 10°C), donkere en goed verluchte plaats. Laat de aardappelen van jouw eigen oogst eerst drogen en leg ze dan in luchtdoorlatende bakken. Controleer de eerste maanden op rotte aardappelen want die steken ook de andere aan. Vermijd licht want dan kunnen de knollen het giftige solanine ontwikkelen en groen worden. 

Ontdek hier de lekkerste aardappelgerechten

#5811Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).