Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/koken_met_producten_uit_boomgaard

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 19 september 2019

Recepten met producten uit de boomgaard

Niets is beter dan koken met producten uit de eigen boomgaard. Deze week schotelen we u 2 recepten voor met onder andere peren en appels. Zondag 29 september kan u ook terecht op de Bogaardendag in Eeklo, dat is een infodag over fruit met ook een stand van Tuinadvies. U kan fruit- en tuinadvies vragen aan onze experts, komen plannen of proeven. 

Crème brûlée met snelle perencompote

Ingrediënten voor 4 personen Creme Brulee recept

  • 2 peren
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 sinaasappel
  • 2 kardemompeulen
  • kristalsuiker om af te branden

Voor de crème:

  • ½ l room
  • 1 vanillestokje
  • 5 eierdooiers
  • 100 g suiker

Bereidingswijze

Snijd de vanillestok overlangs door en schraap er de zaadjes uit. Doe deze met de huls bij de room en breng langzaam aan de kook. Zo kan de room goed de smaak van de vanille opnemen. Klop intussen de suiker door de eierdooiers tot die is opgelost. Laat de room volledig opkoken en stort hem dan onmiddellijk op de eieren.

Klop goed door tot alles gemengd is. Laat afkoelen. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes. Breng aan de kook met de suiker en het sap van de sinaasappel. Plet de kardemompuelen en doe ze erbij. Zet een deksel op de pan en laat koken tot de peertjes zacht worden, maar het mag niet echt een moes worden.

Laat ook de peertjes afkoelen. Leg in individuele ovenschoteltjes peertjes in de bodem en giet er het eiermengsel overheen. Bak in een oven op 140°C tot de crème mooi gestold is. Dat duurt afhankelijk van de oven 20 tot 30 minuten.

Laat de crème brûlée goed koud worden. Strooi er wat kristalsuiker overheen en kristaliseer de suiker met een gasbrandertje (*). Laat even rusten. Zo krijg je een glashard laagje met daaronder een lekkere koude crème.

(*) Als je geen gasbrandertje hebt, kan je de grill van de oven gebruiken. Zet de crème zo dicht mogelijk bij de hete rooster en laat de deur indien mogelijk open. Zo voorkom je dat de crème warm wordt.

Muffins met appel

Ingrediënten voor 4 personen muffins met appel recept

Voor ongeveer 15 kleine muffins

  • 400 g zelfrijzende bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 150 g bruine suiker
  • 125 g boter
  • 2 eieren
  • 1 appel (bv. Jonagold) 
  • ½ theelepel gemalen kaneel (naar smaak)
  • een snuifje nootmuskaat
  • 3 eetlepels ahornsiroop (esdoornsiroop)
  • een extra klontje boter
  • een beetje bloemsuiker (decoratie)

Bereidingswijze

Meng eerst alle droge ingrediënten samen. Weeg de bloem en de bruine suiker zorgvuldig af. Doe de bloem, de bruine suiker en het bakpoeder in de mengkom van de keukenmachine. Weeg de boter en doe ze in een kleine pot. Smelt de boter op een zacht vuur, maar laat ze niet kleuren. Meet de juiste hoeveelheid melk af.

Plaats de mengkom met de droge ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik het K-hulpstuk om alles te mengen op lage snelheid. Giet de melk erbij, en breek er even later de eieren in. Kijk uit dat er geen stukjes eierschaal in het beslag terecht komen. Giet de gesmolten boter in een straaltje bij het beslag. Laat de machine alles op het gemak mengen. Hou het pannetje waarin de boter is gesmolten aan de kant. Schil de appel en snij de vrucht in kwarten.

Verwijder het klokhuis en snij elk stukje appel in kleine blokjes van ong. 0,5 centimeter. Doe een vers klontje boter in het pannetje (waarin je eerder al boter hebt gesmolten) en verwarm het op een matig vuur. Stoof de stukjes appel een minuut in de bruisende boter en schenk er een beetje ahornsiroop (of esdoornsiroop) over.

Bepoeder de appelstukjes met een flinke snuif kaneel en een beetje gemalen nootmuskaat. Roer in het pannetje. Verwarm de oven voor op 210°C. Schep de appelblokjes in het muffinbeslag en laat de machine heel even draaien.

Plaats in elke kleine cakevorm van het bakblik twee papieren cups. Vul elke vorm tot bijna tegen de rand met beslag,Plaats de muffins in de hete oven van 210°C. Bak ze gedurende 20 minuten. Prik met een satéstok of prikvork in een muffin om te controleren of ze gaar zijn. Als er geen deegrestjes aan het stokje kleven, dan zijn ze klaar.

Laat de muffins afkoelen en presenteer ze met een dun laagje bloemsuiker erover.

#4074